Konspirationen mot Amerika

The Plot Against America
Bok av Philip Roth
"Philip Roth bekräftar än en gång sin ställning som en av de mest angelägna amerikanska nutidsskildrarna." Blekinge Läns Tidning Inför det amerikanska presidentvalet 1940 fick flygarhjälten och nazistsympatisören Charles A Lindbergh frågan om han ville ställa upp som det republikanska partiets kandidat. Han tackade nej. Vad hade hänt om han tackat ja? I Philip Roths nya roman accepterar Lindbergh att bli republikanernas presidentkandidat. Han vinner en jordskredsseger mot Franklin D Roosevelt och förhandlar dessutom fram en överenskommelse med Hitler. De antesemitiska krafterna i landet vinner snabbt terräng. Huvudperson i boken är den judiske pojken Philip, som bor i New Jersey med sin familj. Han tvingas se hur tillvaron för honom och landets alla andra judar blir alltmer ansträngd. Förändringarna smyger sig på. Diskrimineringen blir mer och mer uppenbar, våldet trappas upp och livet blir aldrig mer detsamma. "Författaren målar med sin mästerliga pensel en bild av en fantasi, vilken ändå är så påtagligt närvarande, att man även efter avslutad läsning, måhända med rätta, fortfarande upplever känslan av, att det kanske var så här det var." Blekinge Läns Tidning "... en ruggig roman med en stark psykologisk spänning." Handelsnytt
Här skildras ett Amerika på 30-40 talet där Roosevelt förlorar valet mot Charles D Lindberg, uttalat antisemit och vad som kunde hänt om så hade skett.
Jag brukar gilla alternativa historier, dvs vad som kunde hänt om ex Hitler/Tyskland vann kriget.
Och på den punkten blir man inte besviken. Vi får följa pojken Philip och hans familj som bor i Newark och råkar vara Judar. Hur de upplever att de degraderas från fullvärdiga Amerikaner till Judar. Hans föräldrar kämpar förtvivlat emot propagandan men ändå lockas Phils äldre bror med i ungdomspartiet och förtrollas av de ”vackra” orden. De får se hur deras grannar relokeras till mindre folktäta områden och tillslut ställs även de inför samma faktum.

Men jag tröttnar ganska snabbt på pojkperspektivet som jag till slut finner ganska tjatigt och hade personligen gärna hört mer från ex Phils Mamma.
Men parallellerna man kan dra till dagens USA är många och det är en intressant läsning.