Ditt livs affär

The Deal of a Lifetime: A Novella
Bok av Fredrik Backman
Det är natten före julafton, en grå kvinna kommer gående genom sjukhusets korridorer för att hämta en av oss. Hon bär en pärm med alla våra namn uppskrivna i: En cancersjuk 5-åring som sitter ensam och målar sin favoritstol röd, en 20-åring som putsar ölglas på en krog han älskar, en 45-åring som kör en dyr bil ursinnigt genom mörkret i jakt på något att krocka med. Ett av våra liv måste tas, om inte ett annat ges frivilligt. Men det räcker inte att någon bara dör, för ett liv är inte det som händer när det tar slut, ett liv är allt som hände fram till dess. Ditt livs affär, av författaren till En man som heter Ove, är en magisk liten julhistoria om vad vår tid är värd och vad det vi lämnar efter oss egentligen betyder. Vem skulle du ge ditt liv för, om det inte räckte med att bara dö? Vad skulle du offra, om du visste att ingen skulle minnas det? Det är natten före julafton. När gryningen kommer är en av oss borta.
"Natten före julaftonen kommer en grå kvinna gående genom sjukhusets korridorer för att hämta en av de inlagda. Hon har en lista på patienterna, en cancersjuk 5-årig flicka, en 20-årig kille och en 45-årig man. Ett liv ska tas. Men det finns villkor på hur det ska göras. Hur har du levt ditt liv? Vad är livet värt?"

Fredrik Backmans ord är som magi för mig så därför blev jag glad när jag upptäckte att jag missat denna korta julnovell. Det finns ingen författare vars språk berör mig lika mycket och ingen som kan förmedla en historia från vår samtid på samma sätt. Detta är kanske en av de mer filosofiska böckerna med temat döden och existens. Vem får leva och på vilka premisser? En ganska sorglig och tung berättelse, men ändå hoppfull och vacker.
Jag tycker inte om boken så mycket. Jag tycker att jag inte får grepp om handlingen. Jag förstod inte att boken handlade om tre personer i handlingen, förens efter boken var slut. Jag uppfattade bara två personer... Jag tycker att handlingen är på tok för luddig. Jag förstår inte vad den handlar om, tyvärr. Jag har ju verkligen älskat Backmans tidigare böcker och trodde att denna skulle passa mig väl, men icke.
Jag tycker om Backmans språk, men det är egentligen det enda jag gillar med boken.
Vem skulle ni ge ditt liv för? Inte bara dö för att personen ska kunna leva vidare utan utplåna varje spår av dig själv, alla minnen hos alla som nånsin känt dig?
Denna bok tar en timme att läsa men innehåller så mycket och väcker så många tankar. Jag ä l s k a d e boken och har läst den flera gånger. Läs och begrunda, vem skulle du ge ditt liv för?