Samlade verk

Bok av Lydia Sandgren
Vinnare av Augustpriset 2020 i den skönlitterära klassen. I Göteborg förbereds en stor retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk från 1980-talet och framåt. Vart psykologstudenten Rakel än vänder sig möter hon sin gåtfullt försvunna mammas ansikte på utställningsaffischen som är tapetserad över stan. I samma veva slungas Rakels pappa, förläggaren Martin Berg, in i en omtumlande livskris. "Samlade verk" är en roman om djup kärlek, mångårig vänskap och konst i spänningsfältet mellan fiktion och sanning. Dessutom är det en storslagen Göteborgsskildring med moderniteten och klassresan som fond.
Fantastisk bok med ett härligt språk, karaktärer som blir väldigt levande och många beskrivna platser i Göteborg. Kultur, vänskap och resor under en mångårig resa genom livet. En bok som lever med en.
Det är egentligen dumt att ge sig på en recension av denna tegelsten.. för vad ska jag skriva?! En otroligt välskriven och imponerande debut (!) av Lydia Sandgren som utspelar sig i Göteborg av alla ställen. Jag känner igen mig i miljöer och fascineras av hur författaren så väl fångar tidsandan då romanen löper över flera decennier och hon själv inte ens är född då berättelsen tar sin början. Vi följer tre vänner där den ena en dag bara försvinner. Vad hände och varför gick hon ut genom dörren för att aldrig komma tillbaka? Humor och allvar, glädje och sorg, livs- och identitetskris, hårt slit, drömmar, kultur och litteratur.. det ryms så mycket i detta mästerverk och trots 700 sidor vill jag ha mer!
En debutroman som heter duga, författaren fångar snabbt i läsaren i en värld som känns så relevant och självklar. Boken bjuder också på bra karaktärsutvecklingar och hur livet kan ändras och upplevas. Man känner många gånger verkligen för olika karaktärer i boken och blir neddragen i känslor.

Kanske en lite längre bok men har man tålamodet och kan lägga lite mer tid, så är det helt klart väl investerad tid. Kanske en svensk modern klassiker detta?
En rejäl tegelsten och jag hade lite svårt att fastna i den första delen, men från de sista sidorna i del 1 så var jag fast!
Jag tyckte det var en bra mix mellan dåtid och nutid och det var trevligt att följa kompisgänget under deras liv.
Jag brukar aldrig "ge upp" en bok när jag väl börjat läsa den. Men med denna så gick det verkligen inte, jag kom 1-2 sidor i taget och med tanke på att den är 700 sidor så kände jag att jag aldrig skulle komma igenom den.
Det kanske var mina höga förväntningar, att den precis vunnit Augustpriset osv, eller så var det bara att jag faktiskt aldrig kom in i den.
Jag tog mig igenom ca 100 sidor, men kan fortfarande inte berätta vad den handlar om.
Tyvärr- jag instämmer inte i hyllningskören.
Otroligt genomarbetad, svår att beskriva i ord och en berättelse som stannar hos dig som läsare länge!
Okej, vart ska man ens börja och jag vet inte om jag har något att tillföra ang diskussionen kring den här boken. Mer än att jag instämmer i hyllningskören.

Mycket kulturella referenser och lite för mycket för min del, men kan ju bero på att jag inte är tillräckligt kulturellt påläst. I övrigt är det en sådan bok som jag gillar, alltså på det sättet att man lär känna karaktärerna ordentligt utan något högt tempo med många skarpa svängar. Den håller intresset uppe istället genom att varva dåtid och nutid och på det sättet utvecklar sig och fördjupas berättelsen och karaktärerna under bokens gång.

Har haft den här boken vid min sida ett tag nu och läst den sakta vilket gör att jag saknar den nu, haha! Vilket ju är ett gott tecken. Förutom något för mycket litterära referenser så är den trots det en 10/10. En av årets bästa läsupplevelser skulle jag tippa på att det blir för mig.
Det är inte ofta man läser en roman och känner att författarens ord var riktade till just en själv. För mig kändes det precis så när jag läste Samlade Verk av Lydia Sandgren.

Läsaren får i Sandgrens roman, huvudsakligen utspelad i Göteborg, följa vänskapen mellan Gustav Becker och Martin Berg. Handlingen utspelar sig från gymnasiet där de först träffas tills dess att Martin har vuxna barn. Läsaren får också tillbakablickar till Martins yngre tonår och uppväxt. I bokens tjocka pärm ryms dels berättelser om Martins liv dels berättelser ur hans dotter Rakels liv. Här uppstår en spännande nerv om hur samma platser och upplevelser kan vara så lika, men samtidigt olika, från en generation till en annan. Berättelsens kärna är hur Martin träffar sitt livs kärlek Cecilia, en spännande och intellektuell student, som sedan lämnar familjen när Rakel och hennes bror är små.

Det mest fantastiska med Samlade Verk är hur Cecilia porträtteras utifrån, genom Rakel och Martins ögon. Det blir en dynamisk och verklig gestaltning av en mångbottnad karaktär som man gärna vill träffa personligen.

Och när det kommer till bokens språk och kulturreferenser så kan jag inte vara annat än imponerad. Boken är skickligt och vackert berättad med ett språk som känns ledigt och genomtänkt på samma gång. Och för min del faller Sandgrens intellektuella referenser mig i smaken. De känns riktade till mig på något märkligt sätt. Och huruvida hon genom dessa vill skryta och visa sig märkvärdig eller inte - det lämnar jag åt varje läsare att bedöma.
Samlade verk är en fantastisk bok som jag hade svårt att lägga ifrån mig. Som läsare dras man in i familjens upplevelser, som beskrivs ur olika perspektiv och i olika tidsplan. Jag kom på mig själv med att le åt författarens fantastiska formuleringar. Tänker fortfarande över frågor som uppkom när jag läste.
Vilken bok! Här trodde jag att jag skulle bli frånvarande på Instagram efter att ha gett mig på den här 28,5 timmar långa boken. Jag lyssnade. Hur fel hade jag!?
Boken handlar om ett äktenskap, en familj, vänskap, hemligheter, kris m.m. Den innehåller alltså i stort sett allt.
Martin och Gustav är barndomsvänner. Martin träffar Cecilia och de gifter sig. Gustav är en konstnär och en slarver. Cecilia jobbar på sin avhandling som snart är klar. De tre är alla goda vänner. En dag försvinner Cecilia och lämnar Martin och 2 barn. Hon kommer inte tillbaks men polisen gör inget ärende av det eftersom hon lämnat ett brev där hon skriver att hon lämnar frivilligt. Martin, som driver ett bokförlag, lämnar en tysk bok till sin dotter att läsa för att avgöra om det finns anledning att översätta och ge ut boken.
Hur kan man bara skriva en bok som man låter rulla i öronen timme efter timme utan att bli tråkig en sekund? Historien borrar sig ner i känslorna hos de olika personerna och historien presenteras både i då- och nutid.
Det här är en debutroman och jag lyssnade klart den på 5 dagar, alltså mer än 5 timmar per dag. Djupt imponerad och jag ger den högsta betyg.
Vi får följa tre vänner som träffas under studietiden i Göteborg i början av 80-talet. Det är konst, litteratur, filosofi och rödvin. Sen hoppar vi fram till nutid och medelålderskris - blev livet som de hade trott? Jag tyckte jättemycket om den här tegelstenen till debutroman! En härlig bild av Göteborg genom decennierna och underbara karaktärer som man bara vill veta mer om. Deras kärlek till humaniora är stark och imponerande. Mycket läsvärd bok!