Dödslistan

Anna Jansson 

Anna Janssons populära serie fortsätter här med spänningsromanen med Maria Wern. I centrum finns den tjugoåriga Agnes som berättar om ett tidigare övergrepp i en hemlig Facebookgrupp. Under tiden mördas frigivna våldtäktsmän på löpande band. Maria Wern tar sig an fallet och blir misstänksam mot den kollegan som kommer för att hjälpa till från fastlandet.

3 utgåvor
Välj utgåva
DödslistanSvenska - Inbunden
ISBN: 9789113101415
DödslistanSvenska - Pocket
ISBN: 9789113101255
DödslistanSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789113101521
Dödslistan är den tjugoförsta boken om polisen Maria Wern. Jag har läst alla delarna och tyckt om dem allihop och denna är inget undantag. Dödslistan är en lättläst deckare med många vändningar, en oförutsägbar upplösning och en cliffhanger som får mig att önska att nästa bok fanns på mitt nattduksbord.

Som vanligt utspelar sig handlingen på Gotland och i denna bok får vi följa tjugoåriga Agnes som under många år utsatts för övergrepp. Hon har blivit sviken av vuxenvärlden och har försökt hantera allt själv vilket har lett till ett ganska destruktivt liv med mycket alkohol och sex. Anna kan konsten att skriva fängslande och spännande och jag slukar boken! Det är en realistisk handling, ett scenario som känns äkta och som med all säkerhet händer i vårt samhälle idag och just nu.

Dödslistan är en bra och spännande bok som jag inte kunde släppa. Rekommenderas!
Agnes är en tjej i 20 årsåldern som inte mår bra. Hennes mamma tycker att hon är lat och oduglig och tjatar rätt mycket på henne om det.
Agnes jobbar hos Hans. Både i hans restaurang och han utnyttjar henne sexuellt, både för egen del och ibland lånar han ut henne till sina bekanta. Det började när hon var tolv och han har hotat henne sedan dess. Han har ju filmer att visa på hur hon ”njuter”, så hon upplever att hon inte har något val än att stå ut och gå med på vad som helst. Det är destruktivt och leder till självskadebeteende och det enda hon vill är att någon ska se henne. Om än bara de äckel som tar henne.
Hon får ett tips om en hemlig facebookgrupp, Ullsaxen, en digital terapigrupp. Där vågar hon för första gången berätta om vad som hänt. Strax därefter påträffas Hans död, naken och stympad, men en blodig ullsax bredvid.
Detta är bara det första offret av flera män som begått svår övergrepp mot unga kvinnor.
Anna Janssons serie om Maria Wern fortsätter. Flera mord på män som våldtagit och utnyttjat kvinnor upptar Marias tid på jobbet. Det verkar vara någon eller några som tagit saken i egna händer. Privat har hon svårt att få ihop alla bitar då hennes man Björn ofta jobbar borta. När hennes privatliv och mordfallen sammanflätas av missförstånd är tragiken nära. Boken är lättläst och spännande, det flyter på bra och slutet är av den karaktären att det inte går att sluta läsa. Ytterligare en Maria Wern bok av hög kvalitet.
Anna Jansson har alltid varit en av mina favoritförfattare, jag har läst de flesta av hennes böcker. Jag har hittills aldrig blivit besviken på hennes deckare. ”Dödslistan” är inget undantag, jag älskade den här boken med. Dödslistan är den 21 boken i serien om Maria Wern. När man har läst i stort sett alla böcker i serien så får man ett speciellt förhållande till karaktärerna. Det är som att man känner dem. Man får följa Maria Wern och hennes kollegor både på jobbet och på fritiden.

Dödslistan tar upp ett väldigt allvarligt ämne, våldtäkter på barn och kvinnor där förövarna går fria. Men i den här boken tar någon som kallar sig Erinya saken i egna händer och straffar männen som går fria på ett sätt som stoppar dem från att någonsin skada någon igen.

En sak jag funderade på när jag läste boken var vilket år det var. Det känns som det är nutid men samtidigt är det en av poliserna som är storrökare. Han röker överallt, även inne på polisstationen. Borde inte det vara olagligt att röka där, det är väl en offentlig plats?