Tänk om det där är jag

Bok av Johanna Lindbäck
Agnes är nyinflyttad i Umeå. Hon börjar tvåan i gymnasiet och nu tänker hon inte längre vara den ensamma och tysta tjejen som alltid håller sig i bakgrunden. Hon uppmanar sig själv att vara normal. Lyckas hon med det kommer hon bli omtyckt i klassen, väl? En berättelse om livet på gymnasiet med allt vad det innebär.
Agnes familj flyttar från Stockholm till Umeå. Hon ska börja andra året på gymnasiet i en ny klass. Denna gång ska allt bli annorlunda. Hon ska prata med alla, vara så normal hon bara kan så alla gillar henne, allt kommer bli så mycket bättre denna gång. Allt blir bättre, hon får vänner att umgås med och har kul. Grannen Adam är en av vännerna, han är trevlig att vara med och lugn, men de har lite liknande intressen. Snart upptäcker Agnes att ändra sig själv är svårt, tar mycket tid och hon är ständigt orolig över att bli avslöjad och att ingen ska gilla henne, så hon anstränger sig ännu mer.
En bra bok där man får följa huvudpersonens tankar och känslor när hon försöker utvecklas och ändra på sig. Alla har vi säkert frågasatt och analyserat det vi gör eller säger för att passa in, för att vara med i gruppen. Man tror att man behöver vara på ett visst sätt annars passar man inte in. Men vad är det normala och hur kan man veta vad som är "rätt" sätt att vara på? Tycker boken ger en bra bild över hur ansträngande och jobbigt det kan vara att konstant tänka och analysera allt andra och en själv gör och säger. Blir trött bara att tänka på det.
Agnes är ny i staden när hon efter en flytt ska börja gymnasiet. Nu när ingen känner henne sedan tidigare har hon chansen att skapa sig själv på nytt och göra det helt perfekt. Nu ska hon bli den där roliga, snygga, självsäkra tjejen. Men fullt så enkelt är det kanske inte?

Träffsäkert om tonårstiden.
Agnes flyttar med sin familj från Stockholm till Umeå. Hon börjar i tvåan på gymnasiet och hon har bestämt sig; hon ska inte längre vara den ensamma och tystlåtna tjejen som alltid hamnar i skymundan. Hon uppmanar sig själv gång på gång att hon ska vara normal, bete sig normalt, prata normalt, klä sig normalt.

Lindbäck träffar verkligen rätt när hon beskriver livet på gymnasiet. Med all press, grupptryck, utanförskap, vänskap och kärlek. Agnes är en karaktär som jag tycker pressar sig själv lite väl hårt, och under läsningens gång tänker jag flera gånger att hon borde slappna av mer och inte ta allting så allvarligt.