Flickorna utan namn

Lisa
Bok av Mikaela Bley
Linn är sjutton år när hon flyttar till internatskolan Täcktaholm. Efter några jobbiga år är det meningen att en nystart ska hjälpa henne att komma till rätta med sitt liv. Men på skolan pågår konflikter som Linn råkar hamna mitt i. En dag försvinner en av flickorna och Linn inser att även hon är i fara.
I boken får vi följa Linn som blir lämnad på internatskola och parallellt kriminalreportern Ellen som blir tipsad av ett mord. Detta är en berättelse med en driv redan från första sidan och jag fastnade direkt! Fördelen blev också bokens korta kapitel som bjöd till sträckläsning.
.
Boken fick mig att känna starkt avsky mot detta vidriga internatskola och tar även upp viktiga ämnen som barn med speciella behov, psykisk ohälsa och fördomar samt relationsproblematik.
.
Spännande, lättläst och skicklig beskriven bladvändare thriller som jag absolut rekommenderar.
Mycket spännande bok där vi får följa Linn som mot sig vilja ska gå på ett flickinternat för att få ordning på sitt trassliga liv. Vi följer samtidigt kriminalreportern Ellen Tamm som följer upp två fall där kvinnor har hittats döda i en sjö. Korta kapitel, väldigt intensivt med ett oväntat slut! Läs den!
Författaren Mikaela Bley debuterade 2015 som deckarförfattare. Tidigare har hon jobbat på TV4, fast inte som reporter utan som inköpare. Jag upptäckte henne först 2017. Nu har det gått ett par år och ganska nyligen (augusti 2019) kom den fjärde boken i Ellen Tamm-serien, Flickorna utan namn. De tidigare böckerna i serien har haft flicknamn som titlar, så jag gissar att denna den fjärde, fristående boken är en sorts avrundning. Jag köpte boken i slutet av september och nu har jag läst ut den i ett rasande tempo.

Författaren har som sagt inte varit reporter, men det är Ellen Tamm i hennes böcker. Även denna gång får Ellen ett tips som leder till hennes hemtrakter. Liket av en huvudlös ung tjej har hittats där. Parallellt med detta får läsaren följa bloggaren Linn som lämpas av på flickskolan Täcktaholm av sin mamma. Där dras hon omgående in i rådande konflikter. När en av tjejerna på skolan försvinner inser Linn att hon kanske själv är i fara. Och så dyker tjej nummer två upp död. Allt blir än mer mystiskt: ingen saknar nämligen de mördade tjejerna.

Rafflande och spännande är detta så det förslår! Jag fattar givetvis genast att Täcktaholm och de mördade tjejerna hänger ihop på nåt sätt, men jag vet inte på slutet riktigt varför och vem den skyldige är. Berättelsen löper snabbt framåt och med sina ganska korta kapitel och spännande handling läser jag den så hastigt att jag blir förvånad. Tjejerna som porträtteras är inga direkt trevliga typer, men generellt är samtliga personporträtt ganska ytliga. Det gäller även miljöskildringarna. Här ligger i stället fokus på det snabba – precis så som media och journalister jobbar. Detta och den utsatthet hos tjejerna som boken beskriver gör att den känns obehagligt realistisk.

Mitt omdöme blir högt.
Boken är lättläst och uppbyggd i korta kapitel och berättas från både Ellens och Linns perspektiv.
Jag har läst de tre tidigare böckerna om Ellen Tamm och tyckte väldigt mycket om dessa. Jag hade en aning svårare för denna del, kanske för att det inte var lika stort fokus på Ellen som det har varit i de tidigare böckerna eller för att den är lite segstartad? Oavsett vilket är detta en oerhört spännande om än en aning förutsägbar bok som får betyget 3,5 av 5. Boken slutar med en cliffhanger så jag misstänker att en femte bok kommer att komma, vilket jag ser fram emot!
Miljön är helt perfekt för en berättelse om mystiska mord - en avsides belägen internatskola med experimentell pedagogik för elever med mer eller mindre allvarliga problem i livet. Känslan av utanförskap i världen och utsatthet i den nära omgivningen gör mycket för att skapa en tät och engagerande stämning. Vi vet att något farligt lurar precis i närheten, men vi vet inte exakt vad och det är svårt att veta vem som är vän respektive fiende.

Historiens fokus växlar mellan journalisten Ellen och eleven/influencern Linn, vilket skapar en bra omväxling i läsningen. Linn är den mest fascinerande av de två huvudpersonerna och hade gärna fått framträda ännu mer. Jag hoppas att hon kan få en roll i kommande romanerna, för det verkar väldigt uppenbart att det här är en serie som kommer att fortsätta ett tag till.
Första boken i serien jag läser, men det funkar bra ändå. Bra parallella historier som listigt och snyggt vävs ihop till en. Bra beskrivna karaktärer som känns trovärdiga. Kommer läsa de andra delarna för att få koll på huvudpersonen.
Jag blir ofta förvirrad eller uttråkad av deckare eller andra böcker som involverar brott haha. Detta är dock en psykologisk thriller vilket jag definitivt kommer vilja läsa mer av. Likaså blev jag intresserad av Mikaela Bleys andra böcker.

Jag gillar att man följer två personer parallellt för att de senare sammankopplas. Tyckte berättelsen var spännande och långt ifrån förutsägbar.
Absolut en sån bok man bara vill fortsätta läsa för man måste få reda på mer. Ni vet ”Ett kapitel till bara..” Därav blev boken utläst rekordsnabbt här. Absolut läsvärd!