En giftig skandal

Bok av Kristina Appelqvist
Samma dag som den stora deckarfestivalen ska gå av stapeln på Västgöra universitet begås ett kallblodigt mord. Till råga på allt verkar det som att gärningsmannen härmar de mördare som förekommer i Agatha Christies böcker. Snart inträffar fler dödsfall och litteraturforskaren Helena Waller och rektorn Emma Lundgren måste hjälpa till att lösa fallet.
4 utgåvor
Välj utgåva
En giftig skandalSvenska - Inbunden
ISBN: 9789164206626
En giftig skandalSvenska - Pocket
ISBN: 9789164206954
En giftig skandalSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789164234254
En giftig skandalSvenska - E-bok
ISBN: 9789164243584
Ett Agatha Christie inspirerat mord begås under en middag. Allt blir lika invecklat som vanligt. Journalisten Frida blir inblandad på ett udda sätt. Jag blir sugen på att läsa Christies kluriga böcker igen.
Kristina Appelqvists senaste bok i serien om det fiktiva Västgöta universitet, En giftig skandal, stod ett tag överst på min inköpslista - till dess att jag fick den i födelsedagspresent.

Det ska hållas en Agatha Christie-festival vid Västgöta universitet. Rektor Emma Lundgren och litteraturforskaren Helena Waller är givetvis högst inblandade. Helena Waller har under en nyligen företagen tågresa råkat höra ett samtal mellan två kvinnor om en samling brev av Agatha Christie. Hon lyckas få kontakt med den av kvinnorna som äger breven. Breven blir förstås en av festivalens höjdpunkter. Det visar sig att många vill lägga rabarber på dem, till exempel ett brittiskt forskarpar. Men… samma morgon som deckarfestivalen ska invigas annonseras i lokalblaskan att ett mord ska ske under invigningsmiddagen. Annonsen är formulerad just som en annons i en Agatha Christies bok, Ett mord annonseras. Och mordet begås precis som i en annan bok av författaren… Polis och journalister griper sig an fallet från lite olika håll. Givetvis kan inte heller Helena Waller hålla sig ifrån egna efterforskningar.

Jag måste säga att boken börjar ytterst trevande. Språket är nästan torftigt enkelt och kapitlen avslutas rumphuggna. Visst blir jag besviken. Det här känns inte som den mysdeckare jag hade hoppats på. Men… ungefär halvvägs in i boken händer nåt. Författaren gör nån form av förändring. Plötsligt är det spännande, storyn är genomtänkt, karaktärerna blir mer levande – även om vissa mer skildras som smått karikerade typer. Några ur persongalleriet faller bort som bifigurer och det kan kännas lite konsigt, men de har ändå roller i berättelsen. Så… du som ska läsa boken – håll ut! Den blir bättre, den blir faktistkt riktigt bra. Och jag kan inte lista ut mördarens identitet. Mördaren avslöjas däremot vid en stor slutscen värdig Agatha Christie själv.

Mitt omdöme blir högt.
En välskriven och spännande kriminalroman om litteraturforskaren Helena och rektorn Emma.

En festival står runt hörnet, en deckarfestival om Agatha Christie. Dödsfall sker för en av gästerna och det verkar som att det är ett mord som ska likna en händelse ur Agatha Christie's böcker. Med spänning får vi följa när Emma och Helena hamnar mitt i ett morddrama.

Det här är första gången jag läser någon av författarens böcker och jag blev inte besviken. Och det är roligt att ha med Agatha Christie som en hyllning och kan varmt rekommendera er att läsa den här boken.