Vald av Vargar

Bok av Frida Hallberg
Cirkeln är bruten och människorna har höjt sin egen ras till den överlägsna. Och enda. När Kajla av trejarfolket är barn blir hon tillsammans med hela sin by förvisad till vildmarken. Trollen har för längesedan dragit sig tillbaka in i Berget, så nu är människorna ensamma kvar att härska ostört Trejarfolket lever gott i sin hemliga dal, men Kajla vill ha tillbaka friheten. För vad säger att människorna inte hittar deras nya hem och fördriver dem igen? Eller ännu värre. Hon ger sig av norrut och finner en gömd och bortglömd gemenskap. Där får hon lära sig att en gång för länge sedan levde alla tvåbenta raser i Norvala i harmoni med naturen. Det var häxorna som upprätthöll balansen mellan jord, luft, eld och vatten, mellan tvåbenta och fyrbenta, mellan marken, skogen, älvarna, bergen och himlen. Ingen tog mer än de behövde. Hon söker ett sätt att avsätta de styrande. Men hur ska hon kunna göra det utan att döda eller att starta ett krig? Vald av Vargar är en jordnära berättelse som utspelas i gröna skogar och grå städer. En magisk roman som handlar om kärlek och hat, hämnd och upprättelse. Frida Hallberg är fantastikförfattare från Hälsingland. Vald av Vargar är hennes fjärde roman och första delen i Norvalaserien.
Att Frida Hallberg, en favoritförfattare, skulle leverera ännu en favoritbok var inte förvånande. Men vilken nivå på leveransen!
Hallberg har ett alldeles särskilt sätt att skapa magi, jag kan på riktigt känna pirret från de världar hon skapar, och livet med Kajla i Norvala var inget undantag. Jag landar stadigt på båda fötterna, följer enkelt och smidigt med huvudkaraktären i allt som händer. Jag slukar inte boken - den, berättelsen, slukar mig. Jag försvinner in i den, litar på allt som berättas för mig, känner mig säker på att detta är en värld som faktiskt funnits och att människan (tyvärr) vann, troll och trejar får inte längre dela världen med oss. Och dessa troll. Troll är ingenting annat än vackra, ståtliga varelser för mig, numer.

Jag har njutit mig igenom "Vald av vargar", även om jag också gråtit en hel del. Hallberg berör, överraskar, och levererar en alldeles fantastisk första del i sin nya trilogi. Det enda dåliga är att jag nu måste vänta på att få veta hur resan fortsätter...

Rekommenderas VARMT!