Låt oss skapa primitiva varelser...

Bok av Karla da Boka
Inom genren som inkluderar de paranormala brottas författaren med filosofiska frågor om verkligheten och dess dimensioner. Märkliga händelser etsar sig fast i minnet och gnager. Existentiella frågor om till exempel människans ursprung, likväl som sätt att vara på behandlas. Är det så att vi ändrar vår uppfattning om den bild vi har av värden när vi blir erfarna och mer kunniga?.
Oh boy! Det finns en hel del att säga om den här boken. Det här är en konspiratorisk samling anteckningar som berör hela den samlade mänskliga erfarenheten. Från internationell geopolitik till inre andlighet och metafysik. Karla da Boka har spenderat åtskilliga timmar framför TV- och datorskärmar, grävt i böcker på universitetsbiblioteket, hela tiden med ett anteckningsblock vid sin sida. Karla da Bokas "Skapa primitiva varelser" är inte någon enkel läsning - inte nödvändigtvis särskilt underhållande i alla avsnitt. Men det är en spännande inblick i konspiratoriskt tänkande - och som sådan är det en väldigt intressant bok.

"Läs mellan raderna"
Faktum är att jag mött bokens författare, det var faktiskt hon som gav sin bok till mig. Vid tillfället berättade hon för mig att hennes bok skulle "läsas mellan raderna". Jag frågade henne varför hon inte hade skrivit boken så att den gick att läsa "på" raderna. Jag fick inget svar. Att läsa hennes bok ger dock många insikter. Förmodligen inte insikter av det slag som Karla själv önskar. Men om du som jag har ett visst intresse för det som är udda och lite skevt i största allmänhet, och konspirationsteorier i synnerhet, finns det mycket att hämta här.

Varför hon lät bli att svara på min fråga förstår man när man läser i boken. Vad som presenteras är nämligen hundratals, om inte tusentals, indicier som hon menar pekar mot en gigantisk världskonspiration. Världens ledare har länge känt till att det finns rymdvarelser och människan är skapad av överdimensionella varelser som håller i oräkneliga trådar i världen. Vi snackar med andra ord om konspirationsteorier på samma nivå som de som hävdar att det finns arbetsläger på planeten Mars (som bl.a. den amerikanske radiopersonligheten Alex Jones talat om).

En inblick i en konspirationsteoretikers tankevärld
Konspirationsteorier är på modet och sprids numera enkelt via internet som fungerar som den berömda ekokammaren. Den som säger sig se sanningen om hur världen fungerar hittar lätt själsfränder på nätet som kan stötta den egna världsbilden. Men där de flesta på nätet håller sig förhållandevis kortfattade när de ska beskriva sanningen de hittat, är den här boken en omfattande och, måste jag säga, väl researchad skrift. Karla presenterar källor för i princip alla observationer hon presenterar. Problemet är väl bara att det, mängder av källor till trots, ändå är svårt att förstå hur hon når sina slutsatser.

Det är en smal bok detta, och knappast en du ska söka upp om du själv är ute efter att få reda på hur det "verkligen ligger till". Vad som gör "Skapa primitiva varelser" intressant är att det är ett dokument som, tror jag, visar konspirationsteoretiker ofta tänker. Det är en rörig värld, det kanske inte är konstigare än att många av oss desperat måste försöka få rätsida på hur den hänger ihop. Karla da Boka är en av dem.