Rädda maten!

Retaste manual
Bok av Paul Svensson
I "Rädda maten! : manual för minskat matsvinn" delar kockarna Paul Svensson och Christofer Ekman med sig av sina 80 bästa recept för att minska matsvinnet. Årligen slängs en tredjedel av all mat, men tillsammans kan vi ändra på detta. Boken består av information, smarta tips och många klimatsmarta recept.
"Rädda maten! : manual för minskat matsvinn" av kockarna Paul Svensson och Christofer Ekman ger smarta tips om hur du kan värna om klimatet genom att slänga mindre mat.

En tredjedel av all mat i världen slängs. Detta sker samtidigt som många människor lider av svält och världens befolkning ökar snabbare än matproduktionen. Författarna vill agera mot matsvinnet och startade därför restaurangen Retaste som specialiserar sig på att laga mat på råvaror med kort datum. Nu vill de dela med sig av sin kunskap och deras 80 bästa recept för att minska matsvinnet.

Detta är en viktig kokbok som alla borde ha i hemmet. Förutom att recepten är riktigt goda så är det bra både för klimatet och för plånboken. Genom att ta vara på alla råvaror och slänga mindre mat kommer handlingen att räcka längre. Boken innehåller information om matsvinn, vilket ger en ögonöppnare. Recepten är lättlagade och består av råvaror som ofta slängs, till exempel grönsaker och kött- och mejeriprodukter. Vi bör alla lära oss av denna bok, men framför allt de som tillhör den äldre generationen som har till vana att slänga mat.