Flickan i brevet

The Girl in the Letter: The most gripping, heartwrenching page-turner of the year
Emily Gunnis

Journalisten Samantha Harper kommer i sin jakt på scoop över ett gammalt brev. Brevet är skrivet av en flicka på St Margaret’s, som varit ett hem för ogifta mödrar. Samantha vill gärna berätta flickans historia men när hon får reda på att den gamla byggnaden inom kort kommer att rivas och ta med sig alla sina hemligheter ner i graven får hon bråttom.

När Ivy 1956 blir gravid skickas hon iväg till ett hem St Margarets för ogifta mödrar. När barnet föds tvingas hon adoptera bort det mot sin vilja men Ivy lämnar aldrig St Margarets.
Samantha lever i nutid, hon är journalist och desperat försöker hon hitta ett scoop. Av en slump kommer hon över ett gammalt brev från en flicka som satt instängd på St Margarets. Samantha fastnar direkt och vill gräva fram och berätta om denna historia men då måste hon vara snabb för St Margarets ska rivas om bara några dagar med alla sina hemligheter.

Boken bygger på en sann berättelse och den skildrar den katolska kyrkans Magdalenatvätterier där unga kvinnor hölls fångna från yttervärlden.

Jag fastnade direkt i boken och hade svårt att lägga ifrån mig den, den är välskriven och det känns att det är bra research. Boken är gripande, stark, spännande och skrämmande. Och att storyn bygger på en sann historia gör att boken blir så mycket bättre, att detta har hänt är så fruktansvärt, sorgligt och skrämmande. Jag älskar att läsa när böcker blandas med dåtid och nutid och i slutat vävs ihop på ett naturligt sätt och det gör denna bok. För mig var det en riktig bladvändare som höll mig på halster ända till slutet.
Flickan i brevet berättar en skrämmande och stark historia om hur unga gravida kvinnor togs om hand av nunnor i Magdalenatvätterierna. Eller togs om hand om... snarare vanvårdades och missköttes på alla sätt av nunnorna. Barnen som flickorna födde, bortadopterads och "Flickan i brevet" är en historia om hämnd.
I boken får vi följa flera parallella historier som vävs in i varandra. Vissa fascineras jag av, andra känns mer distanserade. Bokens ämne har tagits upp både i film, serier och böcker de senaste åren och denna bok sticker inte ut, men det är en viktig historia som vi inte borde glömma.
Skrämmande och mörk story som baserats på sanna händelser.

Väver ihop nutid och dåtid på ett riktigt bra sätt i denna story om en journalist, som söker sanningen om ett boende för gravida ensamma flickor som ska rivas om bara tre dagar, och en kvinnas mörka historia från sin och systerns tid på detta boende.
Flickan i brevet av Emily Gunnis är en mycket gripande roman med viss verklighetsbakgrund. En nutida historia om en journalist på jakt efter något att skriva om vävs ihop med en skildring av en ogift och gravid ung flickas fruktansvärda upplevelser i ett av Magdalenasystrarnas tvätterier på Irland under 1950-talet. Den här boken väcker känslor på riktigt, ilska och sorg om vartannat. Hur kunde dessa katolska nunnor bete sig så obeskrivligt illa mot alla unga flickor? Jag kunde verkligen inte släppa boken och läste ut den på en dag. Rekommenderas med ett gäng näsdukar i närheten!
Boken är baserad på sanna berättelser om den katolska kyrkans Magdalenatvätterier. Handlingen är gripande och tragisk. Historisk handling med viktigt budskap. Jag tycker att författaren varvar dåtid och nutid på ett snyggt sätt, en fängslande och välskriven bok.
Väldigt spännande men ingen deckare. En historia som baserar sig på verkligheten och flätas samman på slutet och får en oväntad twist.