Svenska hjältinnor

Svenska Rebelltjejer
Bok av Colette van Luik
Det här är den stora boken om hjältemodiga kvinnor som har åstadkommit något speciellt, stått upp för sina ideal eller förverkligat sina drömmar. Här är hundra inspirerande berättelser om tappra rösträttskämpar, coola musiker, tuffa miljöaktivister, engagerade läkare, smarta uppfinnare och banbrytande författare. Här finns en astronaut och till och med en sjörövare. Boken spänner över nästan tusen år, från en mäktig vikingakvinna till dagens moderna rebeller. Boken är illustrerad av ett stort antal av Sveriges främsta kvinnliga illustratörer. Detta är den förmodligen mest fängslande barnbok som har skrivits om verkliga kvinnor i Sverige - förebilder som inspirerar tjejer i alla åldrar.
Boken är en slags oberoende fortsättning på ”Godnattsagor för rebelltjejer” med endast svenska kvinnor. Modiga, häftiga kvinnor från vikingatiden till dagens hjältinnor. Somliga har kämpat för kvinnors rättigheter, andra mot rasism, för miljön andra har bara varit sig själva och skitit i normer som varit i vägen.

Alla porträtt har en sidolång text och en bild, var och en tolkad av någon av landets främsta kvinnliga konstnärer och illustratörer.

Här kommer några kända namn som är med: Astrid Lindgren, Robyn, Zara Larsson, Greta Thunberg, Greta Garbo, Fadime Sahindal och Amelia Adamo. Mindre kända är kanske Elsa Laula Renberg,
Cecilia Wasa, Sara Wägnert och Siri Sundström.

Min åttaåring älskar boken och blir lite väl mallig och girlpower-ig gentemot brorsan som hon delar rum med, men även han är intresserad. Sjukt bra språngbräda för att lära sig om landets historia också...