Clara

Bok av Jens Lönnaeus
»Mycket spännande bok. Otroligt suggestiv känsla. Fantastiskt bra debut. Hoppas jag får läsa mer av Jens Lönnaeus. Skarp, oförutsägbar och spännande.« SVT Go'kväll »Spänning så man baxnar ... allt känns autentiskt, välskrivet, minutiöst.« Norra Skåne »Boken är en lysande person- och miljöskildring från Malmö ... Författaren lyckas på ett briljant sätt hålla den kusliga stämningen uppe boken igenom. En utmärkt debut.« Ölandsbladet »Ett bra, obehagligt trovärdigt porträtt av hur det är att vara ung och pröva nya identiteter för att hitta en som passar.« Dagens Nyheter Psykologiskt drama i Malmömiljö Vilhelm har hittat ett rum att hyra i Malmö och ska äntligen lämna allt det gamla bakom sig. Men hyresvärden Clara ställer ett oväntat krav. Han måste låtsas vara hennes pojkvän, och han får inte fråga varför. Regisserad av henne spelar Vilhelm sin nya roll på svartklubbar och hemmafester. Men när Claras krav hårdnar blir också frågetecknen kring henne fler. Vad hände egentligen med hennes förre pojkvän? Ju mer Vilhelm får veta desto farligare ter sig hans nya tillvaro. Debuterande författaren Jens Lönnaeus har skrivit ett skarpsynt psykologiskt spänningsdrama om en ung persons desperata kamp för att skapa en ny identitet. Jens Lönnaeus är född 1990 och flyttade till Malmö 2012, där han utbildar sig till lärare i svenska, historia och geografi vid Malmö universitet. Tidigare har han även studerat kreativt skrivande vid Lunds universitets författarskola. Clara är hans debutroman. Fler pressröster om boken: »Denna psykologiska spänningsroman är i allra högsta grad annorlunda. Intrigen är fyndig och fantasifull ... Läsaren får sitta som på nålar ända till upplösningen. En debut som lovar fortsättning.« Dast Magazine »Så obehaglig och nästan hypnotisk! En finfin debut som jag läser med andan i halsen och hög puls. Betyg 4/5.« Bloggen Fru E:s böcker »Jens Lönnaeus lyckas suveränt med skildringen av dagens Malmö, både geografin och känslan.« Borås Tidning »Andnöden blir påtaglig när identitetsleken blir allvar ... det finns ett lockande daller i Jens Lönnaeus berättande som gör att jag bara måste läsa vidare.« Sydsvenskan »Romanen har ett krypande obehag och en lite kuslig känsla genom hela berättelsen samtidigt som den är väldigt oförutsägbar och man vet aldrig riktigt var det ska bära iväg någonstans. Det är en spännande läsupplevelse författaren bjuder på och jag blir nyfiken på mer! Jens Lönnaeus är en författare att hålla utkik efter framöver!« Villivonkans books »En psykologisk spänningsroman där känslan av obehag lurar i varje vrå ... läsvärd och jag ser fram emot fler böcker av Jens Lönnaeus.« Jennys bokhylla »Boken lyckas gång på gång förvåna mig. Berättelsen går i den riktning jag förväntar mig, men huvudpersonerna agerar plötsligt på ett sätt som är helt oväntat, och flera gånger under läsningen skakar jag klentroget på huvudet: så där kan han väl inte göra? Det där kan han väl inte säga? Och jag blir lika förtjust varje gång.« Dagensbok
4 utgåvor
Välj utgåva
ClaraSvenska - Inbunden
ISBN: 9789177890775
ClaraSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789177892625
ClaraSvenska - E-bok
ISBN: 9789177890782
ClaraSvenska - Okänt
ISBN: 9789177895008
Efter att ha läst Clara av Jens Lönnaeus så kan jag verkligen förstå att denna boken blivit nominerad till Årets Deckardebut!

Det är en lågintensiv och psykologiskt laddad historia som successivt kryper under huden på mig. Vad är det som, egentligen, händer? Vem är ond? Vem är god? Går det ens att tänka i dessa termer?

Jag gillar både jakter på mördare och bokserier där jag får följa en hjälte. Men. Det är något uppfriskande med en helt annan upplevelse, som med Clara!

Gärna flera böcker av Jens Lönnaeus!
Vilhelm flyttar till Malmö och blir inneboende hos Clara, en tjej i hans egen ålder som snart visar sig ställa höga krav på sin hyresgäst. Villkoret för att han ska få hyra är att han spelar hennes pojkvän och Vilhelm har inget emot det - tvärtom. Clara är både karismatisk och en kvinna i vars sällskap det alltid händer saker. Men snart börjar frågorna dyka upp i Vilhelms undermedvetna. Vem är Clara egentligen, och vad hände med hennes förra pojkvän?

Clara är Jens Lönnaeus debut, en rafflande sådan som bäst kan beskrivas som en psykologisk thriller. Vilhelm en kille i behov av en nystart och flytten till en annan stad erbjuder också möjligheten att bli någon annan, skaffa nya vänner och helt enkelt vända blad. Clara är viljestark och fylld av sprudlande energi, vilket gör det lätt för Vilhelm att bara luta sig tillbaka och svepas med.

Ju längre in i berättelsen vi kommer, desto tydligare blir det att någonting kring det ovanliga sambolivet är väldigt fel. Claras förra pojkvän verkar ha råkat illa ut, men vännerna är förtegna om vad som egentligen har hänt. Stämningen blir tryckt och obehaget infinner sig, för Vilhelm tycks vara på väg ut på ett djup där han inte längre bottnar och snart riskerar att tappa kontrollen. Jens Lönnaeus spänningsdebut är originell och underfundig på ett sätt som passar den som hellre läser om relationer och psykologiska drivkrafter än regelrätta polisutredningar.