Överlevarna

Bok av Bernt Hermele
Författaren och journalisten Hermele och fotografen Lein samlade under tre års tid in vittnesmål från förintelseöverlevare. Berättelserna presenterades i podcasten Överlevarna, och i januari 2020 släpptes boken med samma namn. Det här är den största dokumentationen över förintelseöverlevare som gjorts i Skandinavien och den innehåller omkring hundra berättelser om ondska, tragedier och livslust.
Det är ju inte det att man inte vet. Förintelsen är antagligen den historiska händelse författare, filmskapare och konstnärer återvänder allra oftast. Bara under det halvår jag haft mitt recensionskonto har jag läst om kindertransport, om krigsfotografer, om Hitlers fiktiva barnmorska och om den tyska ekonomiska elitens medskyldighet till de judiska arbetslägerna.

Ändå gör det något särskilt med en, att läsa om vad människor varit med om, riktiga människor, och med deras egna ord. I "Överlevare" har journalisten Bernt Hermele rest Sverige runt och intervjuat de allra sista överlevarna efter förintelsen och tillsammans med den skicklige fotografen Cato Leins porträtt på de som talar utgör boken den största dokumentationen i sitt slag i Skandinavien.

En annan recensent skrev om boken att hen endast tänkt läsa ett kapitel, och sedan läsa lite pö om pö, men att berättandet var så engagerande att hen inte kunde lägga den ifrån sig. Min reaktion var den motsatta. Jag hade tänkt läsa boken fån pärm till pärm, men redan vid första intervjun med en dam vid namn Hanna Dahlgren, var jag tvungen att lägga ner den. Hennes skildring av sin avrättade far och om hur modern sålt henne till en pedofil för att få henne bort från lägret i Treblinka gjorde så ont att läsa att jag, i motsats till föregående läsare, tvingades dela upp läsningen i många småportioner.

Cato Leins porträtt tillsammans med gamla fotografier av de som intervjuats gör "Överlevarna" till en vacker och levande bok. Kanske är det en sån här bok som behövs i skolorna för att förhindra den högervåg vi ser växa sig allt starkare i världen?
Det här är en bok som känns minst sagt aktuell i ett samhälle där främlingsfientligheten på många sätt håller på att tillta. Flera av läsarna lär redan ha läst böcker om Förintelsen, men det här är en osedvanligt stark dokumentation som vågar ge sig på de svåra existentiella frågorna. Boken tar inte bara upp den ondska som judar och andra minoriteter möttes av i fånglägren, utan vi får också en bild av hur utpräglad antisemitismen var i hela Europa.
"Överlevarna : röster från Förintelsen" är en mycket viktig bok som ges ut 75 år efter andra världskrigets slut. Överlevarna från den tiden blir allt färre och samtidigt ökar faktaresistensen i vårt samhälle. Människor idag, inklusive några politiska ledare, väljer att förvränga historiska fakta om Förintelsen. Därför vill författaren Bernt Hermele och fotografen Cato Lein ge en röst till människor som överlevde förintelsen och som fortfarande är vid liv.

Våren år 2020 var det exakt 75 år sedan andra världskriget slutade. Vad som skedde under kriget var hemskt och förskräckligt på alla sätt och vis. Miljoner människor dog på de mest fruktansvärda sätt som går att föreställa sig. Förintelsen är en mycket viktig händelse i historien och kommande generationer ansvarar för att det aldrig får ske igen. Det som sker i dagens samhälle är dock skrämmande. Allt fler människor väljer att blunda för sanningen om Förintelsen och fakta förvrängs för att på något sätt försöka ändra historien.

Därför beslutade sig författaren Bernt Hermele att tillsammans med fotografen Cato Lein bege sig på en resa för att samla in berättelser från den sista generationen överlevare från Förintelsen innan det är för sent. Resultat är en mycket omfattande och gripande bok som är mer angelägen än någonsin. 95 överlevare berättar om drömmar, livsglädje och rädslan som förföljer dem.

Det finns få ord som kan beskriva författarnas porträtt av överlevarna. Att beskriva det som gripande eller viktigt är inte tillräckligt deskriptivt. Denna bok fångar röster och personer på ett otroligt träffande sätt som inte lämnar någon läsare oberörd. Denna bok ger efterföljande generationer en möjlighet att förstå förintelsen och de människoöden som påverkades. Det är vår plikt att läsa denna bok och fundera över situationen idag och vad vi kan göra för att undvika att historien upprepar sig.