Grottdykaren : Mikko Paasi och den dramatiska räddningsoperationen

Sukellus valoon
Johanna Elomaa
Sommaren 2018 fångades Juniorfotbollslagets tränare och tolv spelare i ett översvämmat grottsystem i norra Thailand. En hel värld kom att intressera sig för det räddningsarbete som följde under de kommande sjutton dygnen. Mikko Paasi kom att bli drivande i arbetet med att få ut fotbollslaget ur grottan i vad som av media beskrevs som en omöjlig operation.
7 utgåvor
Välj utgåva
Sukellus valoonFinska - E-bok
ISBN: 9789511336617
Sukellus valoonFinska - Inbunden
ISBN: 9789511336266
Sukellus valoonFinska - Ljudbok
ISBN: 9789511341703
Alla minns vi nog räddningsaktionen i Thailand sommaren 2018. Den följdes av människor världen över.

12 unga pojkar och deras fotbollstränare bestämde sig för att gå in i grottan Tham Luang, men när de var där inne överraskades de av monsunregn, som började fylla grottan med vatten. Pojkarna fick ta sig längre och längre in i grottan, och hittar till slut skydd nästan 3 km in. Här sitter de i mörker och utan mat.

När det blev känt att pojkarna satt fast långt in i en grotta , var det många dykare från hela världen som kom för att hjälpa till. En av dem var finländaren Mikko Paasi.

Räddningsaktionen var stort, krävande och farligt. Dykarna riskerade sina liv för att få ut pojkarna. Det var många som inte trodde alla pojkarna skulle klara sig, då det var dömt att misslyckas.

I boken får vi följa Mikko, och hans farliga resa i grottan. Vi får också en inblick i hur det gick till "bakom kulisserna ". Men vi får också följa Mikkos uppväxt, och hur han bär på skuld efter att genom olycka dödat sin vän i ungdomen.

Man vet ju hur det går, ändå är det spänning genom hela boken.
Intressant att få veta mer på nära håll från en som var med.
"Grottdykaren : Mikko Paasi och den dramatiska räddningsoperationen" är en bok om den enorma räddningsinsatsen i den översvämmade grottan Tham Luang i norra Thailand sommaren 2018. Ett fotbollslag och deras tränare blev fast i grottan när ett oväder bröt ut. Vattnet steg snabbt och det blev en kamp mot klockan. Räddningsinsatsen kablades ut i medier över hela världen och folk följde med spänning när hundratals människor jobbade med att få ut pojkarna. Författaren och journalisten Johanna Elomaa väljer att belysa händelsen från ett intressant perspektiv. Hon följer Mikko Paasi, en professionell dykare från Finland, som är en av nyckelpersonerna i räddningsaktionen. Resultatet blir en mycket intressant skildring av Paasi som person, hans yrke samt händelsen i Thailand.

Den finske dykaren Mikko Paasi var en av dykarna som riskerade sitt egna liv för att få ut de 12 thailändska pojkarna och deras tränare från den översvämmade grottan. Miljontals människor över hela världen följde den farliga räddningsoperationen som var dömd att misslyckas. En dykare dog i operationen och det var en mycket känslosam insats för alla inblandande.

Paasi ger sin bild av vad som skedde under insatsen och vad som hände bakom kulisserna. Det som gör boken till en mycket intressant läsning är författarens sätt att väva in Paasis bakgrund och professionella erfarenhet i historien. Läsaren får ta del av när han av en olyckshändelse sköt ihjäl sin vän och de svåra känslor han behövt leva med sedan dess. Insatsen i Thailand vävs ihop med hans skuld från tidigare. Hur många människor måste han rädda för att bli kvitt skuldkänslorna?

Resultatet är en mycket fängslande och välskriven bok om en av de senaste årens största nyhetshändelser såväl som en ung mans öde och tankar. En mycket läsvärd bok!
Det här är den gripande historien om hur en grupp dykare arbetade mot klockan för att rädda ett helt fotbollslag ur ett översvämmat grottsystem.

Författaren gör djupgående intervjuer med dykaren Mikko Paasi, som berättar öppenhjärtigt om sitt förflutna där han som tonåring sköt ihjäl en vän av misstag.

Det blir intressant läsning eftersom Elomaa inte värjer sig för de svåra frågorna utan vågar gräva i Paasis förflutna och hans ständiga arbete för att sona det som hände i hans ungdom.

Det är också spännande att som läsare få reda på en massa detaljer kring själva evakueringen som media aldrig rapporterade om.