Fågeln

Bok av Isabelle Törnqvist
I landet Shabala har kriget rasat så länge någon kan minnas. Trots att Svala lever långt ifrån kriget och dess fasor präglas hela hennes tillvaro av det. Det finns bara två syften med hennes liv: hon ska föda barn och sedan ta värvning i armén. Klasskamraterna kallar Svala för demon eftersom hon är vild och bråkar med alla. Varje dag efter skolan tar Svala med sig en bok ut i skogen - en bok som bara hon kan läsa skriften i. En dag möter hon ett underligt, fågelliknande väsen i skogen. Fågeln berättar historier om en förlorad värld och hjälper Svala att utveckla mystiska krafter med hjälp av boken. Det dröjer inte länge förrän Svala blir indragen i en maktkamp som ligger utom hennes kontroll. Kan hennes nya krafter hjälpa henne att undfly sitt öde och kanske till och med sätta stopp för kriget? Fågeln är Isabelle Törnqvists debutroman och första delen i den spännande fantasytrilogin Enigma om hopp, ondska och att ta makten över sitt eget öde. I de tre delarna får vi följa Svalas utveckling från tonåring till ung kvinna. Om författaren: Isabelle Törnqvist föddes 1994 i Göteborg där hon bor än idag. Hon har en utbildning inom Software Engineering och Management och vill gärna jobba inom mjukvaruutveckling. Isabelle har skrivit berättelser så länge hon kan minnas och använder sina karaktärer som kärl för att utforska olika teman som ondska och moral. Fågeln är hennes debut.
5 utgåvor
Välj utgåva
FågelnSvenska - Pocket
ISBN: 9789176970980
FågelnSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789176977156
FågelnSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789176977149
FågelnSvenska - Pocket
ISBN: 9789175577555
FågelnSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789176977132
Världens ser inte ut som våran, men det finns fattiga, rika, makt, mobbing, utsatthet och girighet. Svala växer upp med sin farfar, hon har i alla fall någon släkting, många barn bor på barnhem. Men Svala är inte riktigt som andra och det syns att hon är blandblod för hon har ett blått och ett rött öga, demonöga blir hon kallad av de andra barnen.

Jag tycker så mycket om Svala, flickan som har skin på näsan och inte tar emot stryk för ingenting. Samtidigt som hon inte gillar normerna, om att avla barn och sen ska hon ut i krig, Svala vill inte få barn eller kriga, utan hon är flickan som vill stoppa kriget.

Så spännande bok, i början är det mycket information men sen händer det så mycket och man vill få veta vad som pågår, hur allting ligger till och vi måste få veta hur det går för Svala! Jag kommer direkt kasta mig över bok två , Kirin!!
En fantastisk debutroman full med brutalitet och lidande. Boken utspelas i en dystopisk och korrupt samhälle där folket ständigt är i krig. Svala som är ett föräldralöstbarn, tack vare kriget, har nu som framtid ett syfte att föda fler barn som kan bli soldater och då i krig - något som anses vara en ära. Svala går emot detta och anser att syfte är något som man själv avgör. Hon har också enigma, nutidens krafter från fågeln och tänker därav störta det korrupta kungadömet. Men hennes plan att frige folket är knappast enkelt. Lurad av en frände, utnyttjad och sedan hjärtligt förkrossad, flyr hon för sitt liv bort till fronterna. Ack visar det sig... Att bortom murarna är det något helt annat än vad de lär ut i skolan.

Spännande, mörk, fylld med mystik och magi.
Jättebra bok. Jag rekommenderar den verkligen. Den var jättespännande och det hände hela tiden nya oväntade saker som gjorde att man bara ville fortsätta läsa. Slutet var helt suveränt, jag längtar tills jag kan börja på del 2.
Jag ska vara ärlig och säga att jag vet inte riktigt. Den föll mig inte i smaken men samtidigt tyckte jag inte att den var dålig, vid vissa tillfällen var den otroligt bra. Jag vet inte om det beror på att jag lyssnade på boken och jag hade lite svårt med uppläsaren (tror en kvinnlig skulle gjort sig bättre när Svalas kapitel lästes) men jag kom inte riktigt in i den. Jag skulle säkert ha uppskattat den mer om jag läste den själv så jag kommer helt klart ge fortsättningen en chans, fortsättningen som redan finns här hemma och ligger och är fin på mitt skrivbord.

Jag tror tyvärr jag har kommit i en period i mitt liv då jag har svårt att läsa om yngre karaktärer, jag skulle ha uppskattat den här boken så mycket mer när jag var yngre men nu tyckte jag det var jobbigt om att läsa om barn/ungdomar. Jag vet inte varför jag tycker så, jag antar jag vill ha något mer vuxet nu när jag tydligen har blivit vuxen. Karaktärerna är bra i sig, men det känns verkligen ibland, speciellt hos Svala att hon bara är ett barn och kan vara lite barnslig.

Mitten var lite småseg men ändå viktigt för att bygga upp den här otroligt unika världen. För vilken värld det här är. Så genomtänkt och välarbetat, så otroligt snyggt gjort och från en debutförfattare! En perfekt blandning på en dystopi och fantasy. Jag har en känsla att den här serien bara kommer att bli bättre med att författaren kommer mer in sin skrivstil. Jag är ändå imponerad även fast boken inte riktigt var min cup of tea.

”Jag ska inte delta i det här kriget.
Fågel ska göra mig stark så att jag kan fly.”
Fågeln är Isabelle Törnqvists debut och den första delen i Enigma-trilogin.
Både miljöer och personer är målande beskrivna och boken är fylld av komplexa karaktärer med olika nyanser 🙌
Redan i första kapitlet faller jag för Svala och den speciella världen som väcker så många frågor.

Trots att berättelsen är väldigt intressant dröjer det ganska länge innan intrigerna växer och tar fart. Men uppbyggnaden är värd sin tid och jag blir inte besviken!

Ju längre in jag kommer ju mer växer boken på mig och jag tycker om den mer och mer för varje sida.
Den sista halvan sträckläste jag.