Dömda kvinnor

Bok av Elin Hägg
Etnologen Elin Hägg har skrivit och illustrerat denna bok som handlar om kvinnor i Sverige som genom tiderna har blivit dömda för olika brott. Elin Hägg berättar om hur kvinnor har dömts annorlunda än män som har begått samma brott, och om skillnaden mellan fattigas och rikas utfall i rättegångar.
En bok vars öden berör och presenterar en mörk del av vår historia. Starka berättelser som förstärks med uttrycksfulla illustrationer. Kan varmt rekommendera den här boken!

Det här var en Mycket intressant och lärorik bok! Jag har Alltid varit intresserad av historia och kanske ännu mer om kvinnohistoria med inriktning på sjukvård och kriminalitet. Vissa av dem fallen som tas upp i boken kände jag till; men andra var helt nya och berörde även dem på djupet.

Straffen som många av kvinnorna fick i proportion till det de det hade gjort samt vem som egentligen var skyldigt till det hela gör mig frustrerad och arg och deras vägnar trots att det gått långt tid sedan dess. Men lagstiftningen var orättvis för kvinnorna samt människorna som levde i fel skikt av samhället.

Det här är en bok som alla borde läsa för att få en klarare bild av hur kvinnorna behandlades förr i samband med bestraffning.
Jag gillar verkligen boken! Den är intressant och jag tycker om att det handlar om just dömda kvinnor. Det finns ju böcker om kvinnor som gjort saker som uppmärksammas. Ett exempel är Godnattsagor för rebelltjejer. Jag tycker detta är en bok som behövs också. Det finns berättelser som försvinner bara för att det har med hemskheter att göra. Jag tycker det är minst lika viktigt att prata om brott och liknande. Vissa av brotten är inte ens olagligt i Sverige idag. Det är spännande att se hur Sverige utvecklats.

Jag gillar Häggs språk och att boken är ganska rak på sak. Det pratas om sex till exempel, vilket jag tycker är bra!
❥ Recension

Läsålder 9+

Den här tunna boken rymmer mycket! Fängslande berättarteknik, snygga illustrationer, lektioner i svensk historia och ofattbara och orimliga straff mot kvinnor. Jag gapar mig igenom boken när jag läser om händelserna och synen på kvinnor. Samtidigt är jag inte förvånad!

Boken består av olika sanna berättelser om brott som utspelat sig från 1400-talet fram till en bit in på 1900-talet. Otrohet, häxeri, homosexualitet - listan kan göras lång. Mycket ses tack och lov inte som brott och rimliga straff idag men på andra plan har vi inte kommit riktigt lika långt. På flera ställen i världen är t ex homosexualitet förbjudet och kan straffas med döden. Jag finner inte ens ord för det. Men tillbaka till boken, det är en fantastisk historieskilldring i ett härligt format.
Rekommenderas verkligen. Till både barn och vuxna! En viktig bit kvinnohistoria!

Boken får