Vinterodling

Sara Bäckmo
En bok för nyfikna trädgårdsfantaster som vill odla året runt och skörda egna grönsaker mitt i vintern. Utan extern värme och belysning kan bladgrönsaker, lök, kål och rotfrukter skördas eller sås mitt i vintern. Boken innehåller tydliga beskrivningar av odlingsplatser, sådd, plantering och gödsel. Detaljerade scheman visar tider för sådd och skörd under hela året.
2 utgåvor
Välj utgåva
Vinterodling : skörda när det är kalltSvenska - Inbunden
ISBN: 9789188743114
Vinterodling : skörda när det är kalltSvenska - Pocket
ISBN: 9789188953964
Sara Bäckmo driver Nordens största trädgårdsblogg och hemsida, Skillnadens Trädgård. Sedan 10 år odlar hon helt efter egna idéer och delar med sig av sina upptäckter till andra trädgårdsfantaster i Sverige och utomlands. Hon har tagit konceptet med vinterodling och utvecklat det till ett helt koncept som alla kan följa. I sin bok Vinterodling går hon igenom grunderna och ger tydliga beskrivningar på hur trädgården förbereds och vilka växter som passar att odla. Önskan att själv kunna odla och skörda sin mat har blivit en trend i en tid av klimatförändringar och miljöförstöring. Att dessutom kunna skörda grönsaker under snön i trädgården mitt i vintern är både fantastiskt och spännande. Med hjälp av vinterodling pågår odlingsåret alla tolv månader utan uppehåll. Detta sätt att odla utmanar gamla traditioner och visar att det går att vara självförsörjande på mycket för den som vill försöka.

Att odla på vintern innebär ingen mirakellösning med värmefläktar och extra belysning. Det handlar främst om att låta härdiga växter övervintra i trädgården istället för att skörda och lagra dem inomhus. Boken går igenom de olika säsongernas förutsättningar och ger tips kring vilka uppgifter som kan göras de olika perioderna. Mycket kan gå fel och de flesta misstag kan undvikas med kunskap och förberedelser. Grödorna består av svenska klassiker som klarar kyla och består främst av rotsaker, bladgrönsaker, kål och lök. Ett detaljerat schema för sådd och skörd visar vilka grödor som fungerar och vad vi kan förvänta oss olika tider på året. Metoder för gödsling, sådd, plantering och bevattning tas upp. Odlingen är anpassad till olika typer av odlingsplatser och passar därför den lilla trädgården med pallkragar lika bra som friland och växthus. För den som vill starta i god tid är det dags att förbereda de första sådderna under försommaren för att skörda i vinter.