Pirater och vulkanutbrott på Island

Bok av Kim M. Kimselius
Boken är en ungdomsbok som handlar om en historisk händelse. Den kan lika gärna läsas av vuxna som av ungdomar. I slutet av boken finns det bilder från den historiska plats som berättelsen är hämtad ifrån. Även en faktadel finns med för de som vill läsa mer om den historiska händelsen boken tar upp.
Böckerna om Ramona och Theo är en serie om två ungdomar som kan resa tillbaka i tiden. De hamnar ofta bara slumpvis i en historisk händelse.

Den här gången befinner de sig plötsligt på Hemön på Island. Året är 1627 och på väg till Island och Hemön är tre fartyg med turkiska pirater. Där ska de tillfångata människor som är kristna för att ta med sig som slavar. Mitt i allt detta hamnar Ramona och Theo, och de får uppleva pirater som dödar och fångar både vuxna och barn, kvinnor och män.

Ramona och Theo blir även de tagna, och får färdas till olika länder i fartyg. Ungdomarna kommer från varandra och Theo får veta att Ramona är död. Hela hans liv blir upp och ner. Hur ska han kunna överleva utan sin älskade Ramona, och hur ska han kunna komma till nutiden igen utan hennes hjälp?

Jag har läst många av Kim M. Kimselius böcker och jag älskar dem väldigt mycket. Även om böckerna är skrivna för ungdomar, kan de precis lika gärna läsas av vuxna. Böckerna är både välskrivna och spännande. De skulle mycket väl kunna användas på historielektionerna i mellan- och högstadiet som bredvidläsning. Både barn och vuxna lär sig mycket om historiska händelser genom dessa lättlästa och intressanta böcker. I slutet av böckerna finns det trevliga bilder från ställen boken handlar om och även mer fakta.