Josas bok

Bok av Marie Nilsson Lind
"Josas bok - min berättelse" är skriven Marie Nilsson Lind. Författaren är syster till artisten Josefin Nilsson som gick bort i sviterna av en misshandel. Hennes öde uppmärksammande år 2019 i SVT-dokumentären "Älska mig för den jag är". Här ger systern en röst åt Josefin och berättar om deras uppväxt på Gotland till livet som artister i Stockholm.
En naken och rörande skildring av Maries uppväxt och allt det som drabbade hennes fina syster Josefin.
Innan sångerskan Josefin Nilsson dog 29 februari 2016, hade hon i många år skrivit anteckningar med tanken att det någon gång skulle bli en bok. Tyvärr blev det inte så förrän nu tack vare storasystern Marie Nilsson Lind. Boken släpptes på dagen fyra år efter Josefins tragiska död. Det är inte bara Josas bok, utan på många sätt även Maries. Vi får följa systrarnas liv genom barndomen på Gotland, genom studier, genom hela Ainbusk-tiden med allt vad det innebar, genom förhållanden med mera fram till den där helgen i februari 2016, men också sorgeprocessen efteråt och tiden fram till nu.

Jag får många gånger ta en paus och gråta, torka tårar och lägga undan boken en stund. Jag har själv förlorat ett syskon, mitt enda, så jag känner verkligen igen den hemska och overkliga känslan, även om jag inte stod min lillebror så nära att vi var själsfränder som Josefin och Marie. Josas bok kommer att sitta kvar i mig lång tid framöver.
Josas bok av Marie Nilsson Lind.
Marie och hennes lillasyster Josefin, Josa, var hälften av deltagarna i den populära gotländska gruppen Ainbusk Singers.
En grupp som slog igenom på 90-talet och fick spelningar runt om i Sverige.
Men boken handlar mer om livet före och efter stunderna på någon scen. Josas liv med en känd manlig skådespelare som slutade med rättegång. Maries liv med inre demoner. Energin runt fyra tjejer som oväntat upptäckte att de kunde showa tillsammans. Frågor om vad som faktiskt hände i och med att Josa dog, var det självmord eller ett misstag?
Att som storasyster sammanställa sin döda lillasysters tankar och liv för att ge ut denna bok är en enorm process, både en blödande och helande process gissar jag.
Starkt av Marie att stå upp för sin syster och sin familj i allt de genomgått!
En tung bok att läsa men också intressant att få ta del av historien kring Ainbusk, den kommer som på köpet här 🙂
Utgiven 2020
Varje sida genomsyras av kärlek, saknad, sorg, liv. Josa känns levande och boken är väl värd att läsas.
Den här boken är skriven av Marie syster till Josa som tyvärr inte finns i livet längre och dom var båda tillsammans med två andra en del av gruppen Ainbusk Singers. Boken är en stark berättelse där man som läsare får en inblick i både Josas och även i Maries liv. Marie berättar öppet och ärligt om deras händelser, känslor, sorg och upplevelser - mycket om det mörka och svarta som misshandel, smärta, psykisk ohälsa och självmordsförsök.

I boken får vi också följa med på Ainbusk Singers resa från hur det började, hur de jobbade och slet för att få ekonomi och allt runt omkring att gå ihop.

En stark bok där jag blev både gripen och tagen av att läsa denna story. Dock hade jag nog missuppfattat bokens upplägg, jag trodde att den i stort sett bara skulle handla om Josas liv och resa men förstår att boken är en hyllning och ett minne av Josa från Marie, då boken handlar lika mycket om Maries liv som Josas. Dom bästa och starkaste delarna i boken tycker jag är Josas egna dagboksanteckningar.
"Josas bok - min berättelse" är skriven av Josefin Nilssons syster Marie Nilsson Lind. Boken handlar om systrarnas uppväxt på Gotland till livet som artister i Stockholm. Det är en sorglig berättelse, men skriven med värme.

Josefin Nilsson öde har engagerat tusentals människor sedan hennes liv skildrades i den uppmärksammade dokumentären "Älska mig för den jag är" som visades på SVT under 2019. Hon gick bort endast 46 år gammal och sviterna av den svåra misshandeln hon utsattes för var en av anledningarna till hennes sviktande hälsa.

Denna bok ger Marie sin syster en röst. Hon hedrar Josefin genom att beskriva deras minnen. Det är sorg blandat med glädje, kärlek och konstnärskap. Det är en gripande bok som inte lämnar något öga torrt. Alla som blev berörda Josefins öde efter att ha sett SVT-dokumentären bör läsa denna bok. Den går in på djupet i Josefins liv och de svårigheter som hon behövde gå igenom. Det är en vacker bok som hedrar en duktig artist, en stark kvinna och en älskad syster. #brinnförjosefin är inte över bara för att dokumentären inte längre visas på TV.
Josas bok är så mycket mer än dokumentären om henne. Det här är Josefins egen historia, berättad både med hennes egna ord och systern Maries.
Marie berättar historien om systrarnas uppväxt på Gotland, om en olycklig mor och barn som försöker täcka upp för ett äktenskap som inte är lyckligt. Två systrar som inte alls lika varandra till sättet, men som båda två drabbas av psykisk ohälsa vid olika tidpunkter i livet. Josefins historia om tiden tillsammans med den kände skådespelaren berättas även här, men det blir också tydligt att destruktiviteten präglar hennes liv. Allt är inte svart eller vitt. Jag rekommenderar verkligen denna bok.