Folktro : på 31 olika sätt av 30 olika författare

Bok av Cecilia Larsson Kostenius
Djupt in i den myllrande och mystiska skogen kan den med bra hörsel och bra syn se vad som rör sig bakom träden. För den uppmärksamma så kan fotspår i mossan upptäckas och vackra toner spelas. I skogen finns olika väsen och i boken får läsaren ta del av de väsen och varelser som är en del av den svenska folktron.
Denna koloss till novellsamling låg på mitt nattduksbord under semesterveckan och fick ligga kvar även efter att vi kom hem, om än på ett annat nattduksbord. Jag hade tänkt läsa en berättelse varje kväll men det blev liksom inte av. Kvällen kom, barnen somnade, vi la oss i sängen och tog upp våra böcker... men oftast blev det inte "Folktro" utan den andra bok jag just då höll på att läsa. Undrar varför?

Nej, detta är inte en diskret diss av boken, ett avfärdande med ord som "inte riktigt i min smak". Jag läste inte boken på kvällen för att jag föredrog att läsa den dagtid. Klarade inte riktigt av den kompakta tystnaden som la sig över min mammas egenbyggda, knasiga, lilla stuga efter att ha läst om barnamord och blodtörstiga husdjur.

"Folktro" innehåller 31 noveller, skrivna av 30 författare på titelns tema. Mest nordisk mytologi, men inte endast. Exempelvis får vi läsa en novell om mitt favoritväsen (antagligen sedan ett gammalt Arkiv X-avsnitt som jag skulle tycka var hemskt dåligt om jag såg idag) Golem. En annan utländsk besökare är Kikimora, ett kvinnligt väsen som bosätter sig i hus efter dödfödda barn, eller barn som blivit bortbytta och skapar problem för värdfamiljen.

Oftast fäster man sig lättare vid de längre novellerna, men inte alltid. Och ibland har man dessutom bara tid med en tiosiding. Särskilt när man är på semester med barn. Därför är formatet perfekt.

Jag rekommenderar den här samlingen för alla som behöver lite skräck i livet, men inte vågar lägga en hel roman bredvid sängen, utan vill ha lite läskig sidoläsning.