Lilla Berlin 1: So last year

Bok av Ellen Ekman
- Vad är det för fel på dagens ungdom? Ellen Ekmans strippserie Lilla Berlin triumferar i tidningen Metro. Dagens ungdom fotar, festar, facebookar och förfasar sig genom 2010-talet. I serien trängs de särskilda och speciella ipasorternas anhängare, skäggbeundrare, neggningsraggare, flytthjälpsbortförklaringarnas mästare, DJ:s, arbetsförmedlare och estradpoeter tillsammans med den unga urbana människan. Skärpa, autentiska dialoger, suveräna person- och miljöskildringar och ett utsökt öga för de små detaljerna som särskiljer en rätt utstyrd unik och karakteristisk hipster från en annan unik och karakteristisk hipster. I Lilla Berlin är varje liten stripp en mininovell, med träffsäkra porträtt av unga storstadsmänniskor anno 2013 och där vardagliga, igenkännbara situationer skildras med precis humor och satir. Lilla Berlin är resultatet av en skoluppgift och publicerades första gången som gästserie i Sydsvenskan. Lilla Berlin blev fort etablerad och publiceras nu bland annat i dagligen i Metro.
Enligt mig finns det få serietecknare som är så spot on som Ellen Ekman. Hon lyckas sätta fingret på det som är utmärkande och roligt hos så många olika grupper av människor, i så många olika situationer. Och hon gör det gång på gång!

Jag skrattar så jag gråter och tänker "Ja! EXAKT SÅ är det ju!" när hon driver med folk som jag tycker om att skämta om men likaväl när hon skämtar om något som jag själv identifierar mig med.

Jag anser verkligen att alla människor borde ha minst ett Lilla Berlin-album på sitt nattduksbord för att kunna läsa några sidor varje kväll efter en riktigt dålig dag, eller på morgonen när man vaknat på fel sida. För då är det omöjligt att fortsätta vara på dåligt humör. Det skulle förändra mänskligheten. Världen skulle vara en mycket bättre plats! Mer Lilla Berlin åt folket! ✊🧔❤️🐈🥳🍷