Rida ryggen

Bok av Ida Therén
Rida ryggen är en bok för de minsta och handlar om ett litet barn och dess förälder under en sommardag. En lättläst bok med korta meningar, ofta två ord, där närhet och lyhördhet är i fokus. Precis som många små barn vill att det ska vara. Bärsjalen är i fokus och står för trygghet och närhet.
En bilderbok för de minsta bokläsarna och deras vuxna. Bokens styrkor är att den skildrar en vardag som många föräldrar och barn känner igen sig i, men som trots det sällan skildras i barnlitteraturen. Det är av någon outgrundlig anledning väldigt stereotypt i de flesta barnböcker, trots att verkligheten inte ser ut så för alla.

Här får det nära föräldraskapet ta plats. Barnet - inte namngivet - och den vuxne upptäcker världen tillsammans en sommardag. Barnet bärs i sjal på ryggen - därav titeln - och en uppmärksam läsare lägger märke till många detaljer, såsom potta (vanligen brukar först lite äldre barn sitta på pottan), tygblöja och så en mysstund som man kan tolka som man vill: amning eller flaskmatning. Till bokens minus hör att illustrationerna känns lite väl amatörmässiga.