Vargsläkte - Lykanthropos 1

Bok av Caroline Grimwalker och Caroline L. Jensen
Vera har ända sedan hon var barn känt på sig att hennes familj inte är som alla andra. Hennes mormor Ylva håller till i ett förfallet strandhotell och ingen verkar riktigt veta vem eller vad den gamla kvinnan är. Vera börjar inse att mormodern kan vara nyckeln till svaret på var hon hör hemma.
Fyraåriga Vera Duse vaknar en natt av att hennes far står vid hennes säng och viskar att han är ledsen, att det är hans fel att de befinner sig på den platsen de gör, och han slutar med att säga att han älskar henne. Vera hör sedan hur hennes far sakta smyger sig nedför trappan och därefter kommer han aldrig tillbaka. Hon växer upp med sin mamma, men när Vera fyllt 18 år flyttar mamman till USA. Själv reser hon till Jämnviken där hennes mormor bor, där hon ska hjälpa henne med att rusta upp ett gammalt hotell som ska användas igen. Att huset döljer mörka mysterier och att hennes mormor bär på hemligheter har hon ingen aning om. Vera vet inte om att hon själv är arvtagare till en hemlighet.

Mormoderns sitter ofta tillsammans med sina väninnor, Agnes och Cordelia, som hela tiden röker cigariller. Runt de tre damerna springer hunden Nero och fågeln Dolores far kraxande omkring. Vad pratar egentligen de äldre damerna om? Är det hemligheter som Vera inte får ta del av?

Några andra karaktärer av många som läsaren får möta är den homosexuelle killen Mehmet, som har en butik i Jämnviken, rektorn Hilda Wijnblad som alltid är lika otursförföljd och Roger som är knarkare. De bär alla på något märkligt inom sig och inte nog med det, i Jämnviken finns också varulvar och vargar som kan förvandla sig när du minst anar.

Romanen är skriven med mycket ironi och den var så otroligt rolig att jag var tvungen att skratta högt vid många händelser. Författaren har en riktigt bra författarröst och fantasi finns det mängder av. Hon kan verkligen gestalta karaktärer och miljöer på ett sådant sätt att jag i alla fall kunde se dem framför mig, vilket är viktigt för just mig. Caroline L. Jensen har efter denna bok skrivit flera andra och jobbar med ord. Numera heter hon Caroline Grimwalker om någon vill läsa hennes nyare böcker.