Anders Wiklöf

Bok av Staffan Bruun
"Anders Wiklöf : Murarens son" är en mycket intressant biografi om den åländska affärsmannen Anders Wiklöf. Författaren och journalisten Staffan Bruun skriver en medryckande historia om resan från den enkla uppväxten på Åland till att bli Ålands mäktigaste affärsman. Utöver information om affärerna ges en inblick i Wiklöfs politiska åsikter och personlighet.
3 utgåvor
Välj utgåva
Anders Wiklöf : murarens sonSvenska - Inbunden
ISBN: 9789515249203
Anders Wiklöf, murarens sonOkänt
ISBN: 9789515249197
Anders Wiklöf, murarens son
ISBN: 9789515250858
"Anders Wiklöf : Murarens son" är en otroligt välskriven biografi om affärsmannen Anders Wiklöf. Författaren Staffan Bruun tar med läsaren på en unik resa från det första låneavslaget till att bli Ålands mäktigaste affärsman.

Anders Wiklöf har en imponerande meritlista, men trots det är han inte så känd i Sverige som han borde vara. Hans imperium gör honom till Ålands motsvarighet till familjen Wallenberg, men den stora skillnaden är dock att han kommer från betydligt enklare förutsättningar och har byggt upp sin förmögenhet helt själv. Han är dessutom socialdemokrat vilket är relativt ovanligt bland affärsmän av denna storlek.

Biografin börjar år 1970 när Anders Wiklöf, då 23 år gammal, får avslag på sitt lönelöfte av Ålandsbanken. Han har inga pengar, men han vill starta en bilhandel. Han låter sig inte nedslås av det negativa beskedet utan ger sig an utmaningen och startar bilhandeln ändå. Det var startskottet på en imponerande karriär. Idag har Wiklöf över 20 bolag inom logistik, fastigheter, handel och mycket mer. Hans imperium inkluderar även Ålandsbanken där han är största ägare.

Det var Wiklöf som tog kontakt med den finlandssvenske författaren och journalisten Staffan Bruun och bad honom skriva memoarerna. Resultatet blev en mycket intressant och djup biografi. Risken med biografier är att de endast blir en lång tidslinje om personens liv. Denna bok är dock skriven på ett mycket beskrivande och fängslande sätt med många intressanta fakta och anekdoter. Den ger en bättre förståelse för Wiklöfs personlighet och stora hjärta för samhällets svaga. Bruun beskriver noggrant hur huvudpersonen alltid står med fötterna på jorden och aldrig glömmer sitt bakgrund.

Utöver affärerna, som är mäkta imponerande, tar boken även upp fakta om Wiklöfs stora konstsamling, hans politiska åsikter och övriga åsikter. Boken passar alla som är intresserade av företagande och vill läsa en inspirerande livshistoria.