Bro bro breja

Pop Goes The Weasel
Bok av M. J. Arlidge
Helen Grace har inte bara en krävande mordutredning på sitt bord. Hon försöker också återhämta sig efter systerns En död man som levt ett till synes skötsamt liv hittas i ett övergivet hus. Någon har skurit ut hans hjärta och lämnat det utanför familjens ytterdörr. Det är det första offret. Och kriminalkommissarie Helen Grace anar att det inte är det sista. I Southamptons slumkvarter frodas prostitution och droghandel. Varför har en lyckligt gift man rört sig i det området? När ännu ett liknande fall dyker upp är det tydligt att det går en seriemördare lös. Ett tredje offer hittas. Vilken är den gemensamma nämnaren? Kan mördaren spåras vid den chattsida där ett antal män diskuterar och betygsätter prostituerade? död samtidigt som hon måste navigera mellan blindskären på polisstationen, där inte alla vill ha henne kvar. Helen kan känna vreden bakom morden, men hon kan inte föreställa sig hur skickligt mördaren går tillväga, eller vad som väntar henne i slutet av jakten ... M.J. ARLIDGE bor i England och har de senaste femton åren arbetat med tv-produktioner. Bro bro breja är Arlidges andra bok i serien om Helen Grace. På Lind & Co utkom hösten 2015 första delen, Ole dole, som sålts till fler än tjugo länder och placerat sig på många topplistor. "M.J. Arlidge driver handlingen framåt i ett högt tempo redan från den första sidan och håller skickligt spänningen vid liv. Metodiskt mejslar han fram en väl uppbyggd historia och när han dessutom lyckas sy ihop slutet på ett raffinerat sätt sätter han punkt för en mycket spännande och läsvärd bok." Johan Espefält, Skaraborgs Allehanda om Ole dole "Upplösningen låter förstås vänta på sig till slutet och författaren kan sin dramaturgi för att hålla spänningen vid liv." Karin Flygare, BTJ
Det var sambon som introducerade mig för en ny, läskig serie böcker, den om polisen Helen Grace. M.J. Arlidge, som ursprungligen jobbade med att skriva TV-manus, debuterade 2014 med Eeny meeny – 2015 på svenska med Ole dole. Bro bro breja är uppföljaren och den andra boken i serien. Och på tal om serier… Även ”tvåan” handlar om en seriemördare som påminner mig om Jigsaw i Saw…

Bro bro breja inleds med några olika ingångar, vilket förvirrar mig först. Sen inser jag vad boken handlar om: nån mördar män och skär ut deras hjärtan. Männen som mördas lever till synes stabila familjeliv, men besöker prostituerade. Helen Grace leder utredningen och detta samtidigt som hon återhämtar sig från den förra som krävde hennes systers liv.

Precis som i den första delen i serien är kapitlen korta. Många är till och med jättekorta. Det gör även den här boken till en bra följeslagare – det är alltid lätt att hinna läsa en stund. Även här handlar det om seriemord, väldigt blodiga såna. Det är otroligt obehagligt. Samtidigt skildrar boken dubbelmoralen hos torskarna och den förtvivlan – eller förnekelse – som deras familjer visar.

Det här är en serie skrämmande böcker som går snabbt att läsa. Som läsare vill en verkligen få veta mördarens identitet, men också motiv.

Mitt omdöme blir det högsta.
Precis som förra boken om Helen Grace så griper även den här taget om en direkt. Det är otroligt svårt att lägga den ifrån sig. Det händer saker hela tiden som gör att man bara måste fortsätta, samtidigt som vissa delar är väldigt råa. Arlidge har blivit en av mina favorit författare!