Expedition mathantverk : från stoppad korv till nedgrävd tupp

Bok av Mikael Einarsson
Den här boken handlar om de grundläggande principerna bakom matlagning och smak. Om riktiga råvaror som möter eld och rök, salt och socker. Om rustika metoder som skapar eleganta smaker. Om glädjen i att smaka en nyhalstrad öring med skogsriset kittlandes i svanken, eller stoltheten manifesterad i en hemgjord leverpastej. Nuförtiden klarar vi vår överlevnad utan att behöva salta in kött för vintern eller förvandla mjölken till ost på fäboden. Men just därför är det roligt att pröva! Under flera år har författarna Mikael, Henrik och Gustav utforskat mathantverkets alla sidor. Resultatet blev 12 större matprojekt och över 100 recept. En del av rätterna svänger du ihop på en eftermiddag, en del kan du vänta på i flera år. PROJEKT * Kokgrop *Hemmamejeri *Matlagning över öppen eld *Ostronskivlingsodling *Rustika ugnar *Korvstoppning *Syrning, konservering och inläggning *Hemmacharkuteri *Torkning *Snigelfarm *Rökning *Hemmabryggeri Mikael Einarsson är kökschef på restaurangerna Djuret, Pubologi, Leijontornet 12 x 8 och Svinet i Stockholm. Henrik Francke har arbetat som redaktör, skribent och kreativt ansvarig för tidningen Gourmet. Gustav Lindström brinner för självhushållning, snickeri och gediget mathantverk. Jakob Fridholm är en av Sveriges bästa fotografer.