I kroppen min : resan mot livets slut och alltings början

Bok av Kristian Gidlund
Det är en torsdag när beskedet kommer. Beskedet som människan fruktar men ändå så många får. Denna gång är det min tur, den här gången är det jag som ska få beskedet. Det som inte får hända har precis hänt, kroppen har vikt sig, gett med sig. Jag har fått obotlig cancer.
Sorglig och jobbig såklart. Men samtidigt en hyllning till livet! Och vad fint han skriver. Tack för allt, hoppas du har det bra där du är nu.
En väldigt fin och tänkvärd bok. I boken får man följa Kristians tankar och vardag under hans cancerbehandling. Även om boken är väldigt sorglig så är den också väldigt läsvärd och ger läsaren perspektiv på vad som är det viktiga i livet.
En viktig bok. Kristians resa, hans kamp, hans tankar sätter han på pränt på ett sätt som gör att saknaden och sorgen efter hans bortgång blir än större. En stor människa som även efter hans död fortsätter hjälpa oss att bli bättre människor. Hans ord blir till meningar som betyder något. Han är tydlig, personlig. Inget är gulligt, det är heller inte inlindat i bomull men han är inte elak, aldrig elak. Bara tydlig. Han släpper in oss i sitt innersta. Han hade verkligen förmångan att trollbinda med sitt sätt att skriva. Det här är en bok jag kommer läsa om, en bok jag kommer ge bort. Den är viktig, då, som nu!
Det går verkligen inte att sätta betyg på någons sista ord. Där emot går det att sätta betyg på någons ärlighet, kämpande och kärlek till livet.
Tog mig många år innan jag ens kunde plocka upp den här boken. Tårar längst bokens gång, ler i emellanåt , kärlek. vilja. Hitta svar.
I kroppen min: Resan mot livets slut och alltings början är en välskriven och genuin skildring av den cancerdrabbade journalisten och trummisen Kristian Gidlunds liv. Historien börjar från och med dagen han får beskedet om sitt sjukdomsfall och fortsätter under hela sjukdomsförloppet. I berättelsen blottas flera av författarens inre tankar och känslor i form av allt från långa dagboksutdrag till korta sonetter och fraser.

Boken utmynnar i en riktig känslostorm mellan det goda och det onda som livet innebär och låter läsaren få kastas mellan glädje och sorg för alla med- och motgångar författaren står inför. Med sitt vackra språk och formuleringar når skribenten läsaren på djupet, samtidigt som en ny värld visualiseras av kala sjukhusväggar, förflutna minnen och ouppnåeliga önskemål. Men trots sitt öde finns en tacksamhet och givmildhet gentemot det goda livet tillfört.

En berörande läsning som inte får missas.
En gripande blogg om hur det är att vara ung och leva med svår cancer har här blivit en bok. Det är inte alldeles lätt att omforma bloggformatet till god bokläsning, men i det här fallet lyckas det över förväntan. Det är pinsamt smärtsamt att läsa om behandlingar som han upplever ibland gör mer illa än gott, om ensamhet och envishet, om hopp och förtvivlan i en tynande tillvaro, om tankar om döden och livet när kroppen smärtar mer än vi andra kan förstå. Läsningen blir inte mindre intensiv av att veta att Kristian också gick bort av sin cancer, blott 29 år gammal.