En andra allians

Kontrahenterna 2
Bok av Denise Rudberg
Den efterlängtade andra delen i Denise Rudbergs hyllade serie "Kontrahenterna" - en spänningsserie som utspelar sig i andra världskrigets Stockholm där vi får följa de tre unga kvinnorna Elisabeth, Iris och Signe som under brinnande krig valts ut för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod. När vi möter dem igen växer sig Nazityskland allt starkare och på midsommardagen 1941 går tyskarna in i Ryssland under kodnamnet Operation Barbarossa. "En andra allians" är en hyllning till förra seklets kämpande, starka kvinnor av en av våra mest lästa och älskade författare.
Andra delen i serien om tre kvinnor som jobbar med knäcka tyskarnas meddelanden som skickas under andra världskriget.
De tre kvinnorna har väldigt olika bakgrund och privatliv men blir vänner och stöttar varandra i både med och motgångar.
En läsvärd serie som lyfter fram starka kvinnor under en tid där annars männen stod i centrum.
Del två i serien om kontahenterna, du får mer utbyte av boken om du läser del ett "Det första chiffret" innan du läser denna.
Vi får fortsätta följa Iris, Signe och Elizabeth under de första åren på 40-talet i Stockholm.
Av olika anledningar och med olika bakgrund har de rekryterats till Försvarsmakten för att genom signalspaning och att fånga upp meddelanden från tyskarna kunna knäcka tyskarnas kod och ligga steget för i krigsföringen. Operationen är säkerhetsklassad vilket gör att de anställda måste vara beredda på att avslöjas.
Signes hälsa vacklar, Elizabeth, som är av "fin familj" behöver ta beslut om sin framtid och Iris kämpar som ensamstående med sina två pojkar och sitt förflutna.
En fin skildring av Stockholm och den tiden, en del av vår nutidshistoria som tidigare varit ganska okänd och nu uppmärksammas med dokumentärer, romaner och artiklar.
Andra delen i serien om Elisabeth, Iris och Signe i 40- talets Sverige, mitt under andra världskriget. I den här boken lär vi känna vännerna lite mer privat och som vanligt lockar Denise med en text och handling som gör att jag befinner mig där och då. Ser fram emot del tre!
Andra boken i serien om de tre kvinnorna Iris, Elisabeth och Signe.
En spännande och intressant historia som skildrar Stockholm under andra världskriget. Underbart språk! Jag ser framemot del 3.
Denise Rudberg lyckas att skriva en spännande uppföljning till Det första chiffret. För de som har läst hennes tidigare böcker så känns karaktärerna igen. Mer eller mindre kopior eller historiska förlagor till de tidigare serierna. Dragen går starkt igen mellan karaktärerna Signe och Jenny S från boken med samma namn samt Elisabeth och Eva von Dies från boken O.s.a.
Inget dåligt i sig att man känner igen karaktärer - men det ger känslan av att man har läst den tidigare..
Den spännande uppföljaren till Det första chiffret. Hade höga förväntningar eftersom första boken var så bra - och denna var om möjligt ännu bättre. Längtar till del 3 släpps nästa år!
Detta är den andra delen i serien "Kontrahenterna". Vi möter åter den tre kvinnorna, Iris, Signe och Elisabeth, som hjälper till att knäcka tyskarnas koder. Tyskarnas makt ökar och kriget rycker närmare Stockholm.
Vi får veta mer om kvinnornas bakgrund och hur olika deras liv är. De tre starka kvinnorna kämpar vidare och det är inte helt lätt att vara yrkesarbetande kvinna på 1940-talet.
Boken är en lättläst spännande bladvändare. Språket flyter lätt, beskrivningarna av personerna och miljön är bra. Jag ser fram emot del tre!
Äntligen fick jag veta mer om Signe, Iris och Elisabeth och vad som hände dem i arbetet med att tyda tysk kommunikation under andra världskriget. Känslan av att få veta mer hur kvinnors situation var under kriget är mycket intressant och givande. Insikten av att kvinnor verkligen hade viktiga sysslor gör att läsaren imponeras av det de gjorde. Även om berättelsen är fiktion så fanns det kvinnor som gjorde bra insatser under kriget. Signes berättelse berör otroligt mycket då hon verkar vara en mycket hänsynsfull och sympatisk person.
Jag vill gärna fortsätta följa dessa tre kvinnor i deras liv under andra världskrigets villkor och omständigheter. Jag hoppas verkligen att Denise Rudberg låter mig fortsätta följa dem vidare.
Det här är den andra boken om de kodknäckande kvinnorna på Karlaplan 4 under andra världskriget. Första boken kändes mycket som en introduktion, den här är bättre. Berättelsen tar ordentlig fart och det utvecklas till en bladvändare som förstör nattsömnen. En pärla för de som gillar historiska romaner.
Den var precis lika bra som den första. Denise gör sina karaktärer så levande. Boken är trovärdig och det märks att hon gör sin research. Jag hoppas att det kommer komma många efterföljande i denna serien.
Jag verkligen älskade den första delen i serien Kontrahenterna och har så sett fram emot del 2, En andra allians. Det där med längtan och väntan på nästa del i en serie är lite farligt för man bygger upp så höga förväntningar. Denise Rudberg lyckas nästan att uppfylla mina jättehöga förväntningar men bara nästan. Boken En Andra Allians är en riktigt bra uppföljare till Det Första Chiffret och man får som läsare fortsätta att följa de tre helt olika kvinnorna Signe, Iris och Elisabeth som jobbar inom krigsmakten under 2:a Världskriget.

I den här boken så blev det mer fokus på de tre kvinnornas historier och känslor än deras arbete inom Säkerhetstjänsten och jag saknar den delen. Annars är boken en härlig och lättläst historia som så detaljerat och underhållande beskriver livet för kvinnor i Stockholm under början av 1940-talet. Jag gillar alla tre av de kvinnors öden som beskrivs men det som jag tycker är så intressant är att dessa tre kvinnor har helt olika bakgrunder och förutsättningar i livet. På så sätt så får man en väldigt nyanserad bild av hur livet kunde gestalta sig 1940 i Stockholm. I boken snuddar man även över det faktum att Sverige under denna tid balanserade på en väldigt tunna lina för att hålla sig väl både med Allians-länderna och Tyskland i ett försök att undvika att bli alltför involverade i kriget. Den "svenska tigern" börjar växa fram.

Precis som i den första boken i serien så spelas bilder upp i huvudet när man läser och jag tror fortfarande att denna serie skulle kunna bli fantastisk på tv.
Nu påbörjas väntan på nästa bok i serien Kontrahenterna som jag självklart kommer att fortsätta följa och jag hoppas att vi får fortsätta följa de tre kvinnornas liv men även se lite mer av deras krypteringsarbete och även Sveriges roll i kriget i nästa bok. Både första och andra boken i serien Kontrahenterna rekommenderas varmt.
En riktigt bra uppföljare till Det första chiffret som lovar gott för den tredje delen (jag antar att det ska bli en trilogi).

Vi fortsätter följa de tre kvinnorna vi lärde känna i första delen, Signe, Elisabeth och Iris. Den här delen fokuserar mer på kvinnornas privatliv än på deras hemliga jobb som kodknäckare. Det är väldigt intressant och det känns som att Rudberg lyckats fånga tidsandan. Däremot hade jag gärna läst mer om deras jobb och hur det påverkar/påverkas av läget i Europa.
Älskar denna serie. Detta är del 2 och bra historia o detta med kvinnor o deras kvinnliga problem o okunskapen om sjukdomar på denna tiden. En riktig bladvändare o min reflektion om hur världen förändras för oss kvinnor.
Jag är mycket förtjust i Denise Rudberg skrivstil. Enkelt men också känslosamt. Beskrivande men aldrig ner i tempot. Fina karaktärer.
Den här skönheten lyssnade jag på och i mitt tycke är Anna-Maria Käll den bästa uppläsare i en ljudbok.

Det här är andra delen i en serie där den första boken är Det första chiffret. Jag gillade den första, mycket, men jag tyckte den här var strået vassare. Signe är min favorit.
Jag vill genast läsa del tre men inser problemet... Så jag är väldigt glad att en ny del i serien Marianne Jidhoff kommer i höst. Älskar den serien!
För mig är Denise Rudberg en fantastisk författare och denna bok är inget undantag. En andra allians är en fortsättning från första boken Det första chiffret och vi får fortsätta att läsa om de tar starka kvinnoporträtten Signe, Iris och Elisabeth under början av 1940-talets Stockholm.
Boken är välskriven och har ett bra flyt i texten. Otroligt bra beskrivningar på karaktärerna då man som läsare lär känna dom och kommer dom nära i deras liv, även miljöerna beskrivs på ett tydligt sätt som gör att jag kan framkalla både bilder, känslor och dofter. I den här boken känns det som att det ligger lite mer fokus på Iris, Signes och Elisabeths privatliv till skillnad från förra boken då man fick mer inblick i deras arbete inom det militära och det har jag uppskattat och tyckt vara intressant att få lära känna dom lite bättre.
Det här är den andra delen av Kontrahenterna. Det är Stockholm i början av 1940-talet och Nazityskland blir allt starkare. Iris, Signe och Elisabeth som arbetar med att knäcka tyskarnas kod kämpar med att fånga upp meddelanden som har med tyskarnas framfart att göra. Samtidigt som det pågår saker i deras privatliv som är svåra att hantera.
Det är ett sant nöje att läsa ”En andra allians” Boken är välskriven och texten bara flyter på såsom miljö- och karaktärsbeskrivning. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta av berättelsen som är otroligt fängslade och svår att släppa.
De tre huvudpersonerna är intressanta att följa, de är starka kvinnor som gör vad de måste. Jag tycker att Denise flyttar oss tillbaka i tiden, hon skriver så att det känns som man är just där och då med väldigt tidstypiska detaljer och hur människorna pratar och är. Det är så trovärdigt beskrivet av hur orolig världen var just då! Jag är glad att jag än en gång har fått ta del av Signes, Iris och Elisabeths spännande värld! Och jag är glad att det kommer fler delar även om jag önskar att nästa del redan låg i min bokhög, redo att läsas! Nu får jag vänta otåligt tills nästa bok släpps!

Denise, grattis till ännu en fullträff!
En andra allians är den andra boken i serien som inleddes med boken Det första chiffret. Vi får här fortsätta följa Elisabeth, Signe och Iris som alla jobbar i det topphemliga kontoret för kodknäckare vid Karlaplan. Andra världskriget rasar nu för fullt och Sveriges neutrala roll är en balansgång på en knivsegg, men neutraliteten gör också Stockholm till en samlingsplats för spioner och uppgiftslämnare från världens alla hörn.

Även om huvudpersonerna i den här boken sticker ut som yrkesarbetande kvinnor i en tid när detta ännu inte var vanligt är det en intressant skildring av den tidstypiska kvinnorollen Denise Rudberg bjuder på. Framförallt visar hon hur den är i uppluckring och förändring, och hon gör det på ett väldigt lättillgängligt och medryckande sätt i och med att berättelsen förpackas som en roman. Signe, Iris och Elisabeth är också tre helt olika kvinnor som representerar skilda samhällsklasser, vilket skapar en bred variation som höjer berättelsen.

Förutom intresset det historiska temat och de engagerande kvinnoporträtten väcker är också En anda allians en tekniskt sett mycket välskriven roman. Denise Rudberg vet hur man fångar läsaren och berättar en god historia, för även den mest nervkittlande premiss behöver en skicklig författare för att komma till sin rätt. Det är fint att se att Denise Rudberg gör verklighetens kvinnliga förlagor och deras historia rättvisa i sin romansvit Kontrahenterna.
Vilken fröjd att läsa en sådan här välskriven bok! Allt bara flyter, och man kan tryggt luta sig tillbaka och bara njuta och beröras av Rudbergs berättelse - språket, miljöskildringarna och framförallt karaktärerna. De är alla trovärdiga och fint utmejslade. Personligen känner jag starkast för den tappra Signe som aldrig gnäller eller tycker synd om sig själv, hon berör mig verkligen.
Även om ”En andra allians” utspelar sig under en mörk period i mänsklighetens historia, så är det här ren och skär ”njutläsning”, från pärm till pärm. Jag älskar att få ta del av Elisabets, Iris och Signes värld, och jag älskar den feministiska underton som genomsyrar boken.
Nu vill vi bara ha mer av serien Kontrahenterna! Meeeer...
Vet inte varför, men blir så varm i hjärtat av den här serien. I Signe, Elisabeth och Iris har författaren lyckats skapa tre starka kvinnoporträtt som engagerar. Andra världskriget som inramning ger extra spänning även om det mest spännande ändå ofta blir den vardag kvinnorna brottas med.

I uppföljaren till " Det första chiffret" fortsätter de att knäcka tyska koder. Något som jag inte visste så mycket om, vilket gör läsningen extra intressant. Samtidigt brottas Signe med en sviktande hälsa, Iris har problem med säkerhetspolisen och Elisabeth med allt för intresserade tyskar.

Spännande, intressant och gripande. Längtar redan efter nästa bok i serien.