Cold case: Väg 9

Bok av Tina Frennstedt

Denna deckare utgör del två i serien Cold Case. Samtliga fall som presenteras är inspirerade av verkliga händelser som utspelat sig på Österlen och i Malmö. Tidigt en långfredag upptäcks liket efter en omtvistad kvinnlig konstnär. Nära hennes kropp syns en lera som återfanns 15 år tidigare i samband med att en ung pianist bragts om livet. Finns här något samband?.

5 utgåvor
Välj utgåva
Väg 9Svenska - Inbunden
ISBN: 9789137155005
Väg 9Svenska - Ljudbok
ISBN: 9789176473016
Väg 9Svenska - Pocket
ISBN: 9789137157702
Cold Case: Väg 9Svenska - E-bok
ISBN: 9789137155012
Cold Case: Väg 9Svenska - Ljudbok
ISBN: 9789178274314
Hösten 2019 läste jag första delen i en ny kriminalserie, Cold Case. Boken/författaren hade fått priser och var en debut. Jag brukar inte falla för sånt, men till sist tog nyfikenheten överhanden och jag läste. År 2020 kom uppföljaren och jag var snabb på Tina Frennstedts Cold Case: Väg 9.

Även den här boken har vissa likheter med ett autentiskt fall, det ouppklarade mordet på Niklas Elmberg utanför Lund 1991. Detta är emellertid en fiktiv historia om ett mord 2004 på den unge pianisten Max. Mordet blir inte löst, men 15 år senare dyker ett specifikt fynd från Max kropp upp i ett färskt mordfall. Malmöpolisen är hårt pressad av gängbråk och Cold Case-gruppen hotas av nedläggning. Polisen Tess Hjalmarsson lyckas få två veckor på sig att lösa fallet. Parallellt med detta skildras en tvåbarnsmammas tankar kring maken, en person som inte verkar vara den hon trodde. Och Tess, som fortfarande är singel efter uppbrottet från Angela, försöker bli gravid i Danmark.

Det är väldigt svårt att sluta läsa när jag väl har börjat. Att parallellt skildra två sidor av en händelse är inget nytt grepp, men det är aningen nytt att ge en anhörig plats. Historien löper snabbt framåt av en driven skribent, som förstås, liksom så många andra författare, är journalist i botten. Karaktärsskildringarna blir inte så djupa, men är ändå realistiska. Även i den här andra delens i serie lyfts kvinnorna fram som starka, medan männen är svaga och till och med lite bortgjorda. Den här gången lyckas jag inte lista ut mördarens identitet förrän jag som läsare står inför svart på vitt.

Mitt omdöme blir det högsta.
Cold Case: Väg 9 är minst lika spännande som den första delen. Delar av bokens handling liknar ett riktigt fall om killen Niklas Elmberg som mördades 1991 och som även där är ouppklarat.
Boken är välskriven och beskriver varje karaktär väldigt bra och i kapitlen skildras både nutid och dåtid. En bladvändare så fort jag började läsa den. Kan varmt rekommendera till er andra
En kvinnlig konstnär hittas död på en otillgänglig plats intill fyren på Stenshuvud. Polisen misstänker mord, men när rester av en ovanlig vit lera hittas på kroppen får fallet en helt ny dimension. Leran är densamma som hittades på ett annat mordoffer, en ung kille som dödades en sen, regnig kväll då han färdades utmed väg 9 på cykel. Den gången kunde ingen fällas för brottet och ärendet har med tiden hamnat på Tess Hjalmarssons cold case-avdelning vid Malmöpolisen. Denna nya vändning och en blåslampa i form av nedläggningshot gör dock Tess och kollegorna mer motiverade än någonsin att lösa de båda fallen.

Den andra boken i Tina Frennstedts Cold Case-serie är precis som debuten Försvunnen en modern kriminalroman av hög kvalité. Skildringarna av polisarbetet och själva kriminalgåtan är av klassiskt snitt, men Frennstedt undviker alla gamla utnötta klichéer och gjuter nytt blod i genren. Tess Hjalmarsson har förvisso privata problem som hon tampas med (precis som sig bör ur ett dramaturgiskt perspektiv) men hon är samtidigt den klassiska detektivens raka motsats. Tina Frennstedt skriver också initierat om brott och straff, de efterlevandes sorg och rätt till ett avslut samt alla de aspekter som påverkar en polisutredning. Lägg till det en riktigt spännande intrig återberättad i ett högt tempo och resultatet blir Väg 9 och en Cold Case-serie på frammarsch.
'Väg 9' av Tina Frennstedt.

En regnig höstnatt år 2004, mördas den unga pianisten Max. Mordet blir olöst och bland många av frågetecknen kring mordet, finns en vit lera som ger utredarna huvudbry.

Femton år senare. En uppmärksammad konstnär hittas mördad vid en fyr. Samme, unika vita lera återfinns runt denna fyndplats och det dröjer inte länge innan Tess Hjalmarsson och hennes kollegor på CC-gruppen misstänker att de två morden har kopplingar till varandra.