Nätterna på Winterfeldtplatz

Bok av Elin Boardy
1920-talets Berlin är en livsbejakande plats som också kan vara mycket farlig. När göteborgskan Hedvig anländer till den tyska huvudstaden finner hon allt som hon drömt om. Hon lär känna de hämningslösa, de avvikande och de revolutionära. Hon möter också flera kärlekar som får stort inflytande på henne. Snart rycker dock nazisternas maktövertagande allt närmare.
3 utgåvor
Välj utgåva
Nätterna på WinterfeldtplatzSvenska - Inbunden
ISBN: 9789146236146
Nätterna på WinterfeldtplatzSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178276059
Nätterna på WinterfeldtplatzSvenska - E-bok
ISBN: 9789146236153
En lite burlesk roman om dekadensen i 20 talets Berlin. Väldigt intressant att följa 20 åriga Hedvig från Göteborg som hittar det fria hon söker både i kärlek och politik med hjälp av sina nyfunna vänner och i fonden av Winterfeldplatz som också skildrats på ett intagande sätt i gryningen av världskriget.
Elin Boradys nya roman tar oss med till Berlin under 1920-talet, en plats där nydanande vindar blåser och den dekadenta frigjordheten förskräcker de borgerliga reaktionärerna. Hit kommer Hedvig, en ung, sökande kvinna från Göteborg. Den frigjordhet hon möter inspirerar och vidgar hennes vyer. Hon möter kärleken i alla dess former och hittar sätt att bryta sig loss från förväntningar och konventioner. Men samtidigt är hennes nya liv en slags parallell verklighet och frågan är om Hedvig kommer att kunna stå emot när familjen där hemma försöker strama åt tyglarna och stoppa tillbaka henne i den form de anser henne vara född till att leva i.

En av de stora behållningarna med den här boken är tidsandan och skildringen av 20-talets Berlin, en smältdegel av människor från olika samhällsklasser, nationaliteter och politiska läger där den nya tidens frihetsideal blivit en ledstjärna efter att den gamla samhällsstrukturen lukrats upp. Hedvig är på många sätt den optimala karaktären om man vill skildra den här världen, för hon är ung, oerfaren och tar lätt till sig av de intryck som översklljer henne. Visserligen hade jag gärna sett mer av Berlin och Winterfeldtplatz med dess omgivningar, men fonden är ändå välgjord. Likaså gestaltningen av det som väcks till liv inom Hedvig, för tankarna kring livets orättvisor, vem som satt upp reglerna hon förväntas efterleva och den för tiden förbjudna längtan efter frigörelse finns redan inom henne, redo att blossa upp när de kommer i kontakt med det syre som atmosfären i 20-talets Berlin utgör. Jag hade gärna sett att Elin Boardy hade vågat dyka ytterligare en nivå ner i det mänskliga fördärv som flera av karaktärerna tampas emot, men på det hela taget är Nätterna på Winterfeldtplatz en välgjord roman om en livsglädje som spirar och gror, trots de politiska orosmoln som vid tiden hopade sig i ett skrämmande snabbt tempo som inte är helt olikt det vi ser i vår egen samtid.
Det är svårt att inse att denna roman är skriver nästan hundra år efter den utspelar sig. Tidsandan, karaktärerna och miljön är så verklig. En bok man verkligen lever sig in i, man kommer inte riktigt ända in i själen på huvudpersonerna, men författaren gör det lätt att relatera till den. Ett av årets bästa släpp hittills!