Nästa! : en läkarroman

Full spredning
Bok av Nina Lykke
I ett läkarmottagningsrum där patienterna avlöser varandra bor Elin, som gömmer sig för vakterna för att kunna övernatta på jobbet. Elin har arbetat som läkare i många år och något annat hon har varit länge är gift med Aksel. Plötsligt tar Björn upp kontakten igen. Björn som fanns med i bilden innan det blev Elin och Aksel. Allt är en enda röra och Elin vet snart varken ut eller in.
Nina Lykkes roman "Nästa!: en läkarroman" är speciell och annorlunda redan från första ordet; man får följa en alkoholiserad läkare som konverserar med plastskelettet i sitt undersökningsrum.

Mina känslor för huvudkaraktären Elin är blandade. Å ena sidan kände jag med henne, fast samtidigt tyckte jag inte om henne. Hon är bitter och tänker mest på sig själv (vilket jag i och för sig kan ha viss förståelse för, med tanke på hennes egen mammas beteende).

"Nästa!: en läkarroman" handlar om vardagliga saker, men är skriven på ett humoristiskt sätt. Den fick mig att tänka till emellanåt. Tack vare sättet boken är skriven på, blev berättelsen mer spännande att lyssna på.
Nästa! är en relationsroman som är väldigt djup och välskriven och som dessutom var nominerad till årets bok. Personbeskrivningarna känns oerhört äkta och detaljrika vilket är någonting jag verkligen uppskattade med boken. Jag gillade även att den finns en viss ironi i boken. Dock tycker jag tyvärr ändå att handlingen känns lite tråkig och händelselös vilket gjorde att jag inte riktigt fastnade i den.
Språket, gestaltningen, karaktärerna, detaljerna, temat. Allt är TOPP. Det enda som blev någonlunda långrandigt var de s.k "moraliska dialogerna", de tillförde mycket till helhetsintrycket av att vara en klok och reflekterande bok över vår samtids hälso- och ohälsoproblem, men det fick Lykke fram även genom det karaktärerna gjorde och sa. Små detaljer, som makens passivitet, berörde mig starkt.

Norges mest lästa bok 2019 och det är inte att undra på. Kan inte vänta på att läsa mer av Nina Lykke.
I april 2020 blev jag kontaktad av en representant från Wahlström & Widstrand med en förfrågan om jag ville läsa och recensera Nina Lykkes senast utgivna bok på svenska, Nästa! : en läkarroman. Det passade väldigt eftersom jag, som många andra, jobbade jag hemifrån, men enbart vardagar dagtid. Kvällarna försökte jag fylla med vettiga saker som att läsa ännu fler böcker än jag redan gör.

Husläkaren Elin bor sen ett tag i hemlighet på sitt läkarrum på jobbet efter att ha lämnat sin man Aksel. Bakgrunden är att Elin, via sociala medier, fått kontakt med en gammal pojkvän, Bjørn. Kontakten och mötena med Bjørn liksom det faktum att Aksel får ihop det med grannen och Elins väninna Gro gör att Elin lämnar hemmet. Berättelsen börjar lite bakåt i tiden och fram till nutid. Under 20 år har Elin jobbat som doktor och tagit emot patienter med olika krämpor, undersökt dem och gett dem råd. Som jag uppfattar det har Elin väldigt svårt att lämna sin läkarroll även när hon är privat. Dessutom lever hon inte direkt såsom hon lär. Ganska snart står det till exempel klart att hon dricker för mycket.

Elin är en lyssnare och genom hennes lyssnande och övriga inblandades samtal med henne växer berättelsen fram. Själv har inte så många som lyssnar på henne, möjligen fejkskelettet Tore. Bilden av Elin förändras under läsningens gång. Här skildras ganska närgånget flera olika relationer, mellan de inblandade paren men också mellan Elin och hennes mamma. Det som gör att skildringarna känns så äkta är att författaren inte väjer för att ta med även det futtiga, det lite löjliga beteendet som vuxna människor får när de inte riktigt klarar av att vara vuxna. Samtidigt låter författaren mig som läsare reflektera själv över detta. Eftersom jag är en sån som inte gillar pekpinnar tilltalar det mig mycket. Träffande nog känns dessutom många situationer jobbigt bekanta. Relationer är minsann inga enkla grejor.

Boken är välskriven och här finns varken stavfel, korrekturfel eller några grammatiska fel. Dessutom håller berättelsen fullt ut och karaktärer och dialoger är trovärdiga. Kapitlen är ganska långa, men boken är annars föredömligt lagom i sitt omfång – strax över 220 sidor.

Mitt omdöme kan inte bli annat än det högsta.
En läkareroman, som jag upplever som både humoristisk men även lite tråkig och stundsvis känner jag mig enbart irriterad på huvudrollskarraktären.
Boken handlar o Elin en medelålders läkare som lever ett "vanligt" medelålders liv med maken Aksel. Barnen är utflugna och Aksel ägnar mesta tiden åt skidåkning och överlåter allt hushållsarbete till hustrun. Hustrun har tröttnat på situationen och ägnar fritiden åt vinpimpel. När en gammal pojkvän, Björn dyker upp på FB blir det också otrohet.
När Elin blir påkommen av äkta mannen och lämnar hemmet bosätter hon sig i ett undersökningsrum på den vårdcentral hon jobbar. Där har hon förutom dagliga kontakter med sina bortskämda patienter kontakt med skelettet Tore som hon för en slags dialog med. Stundom roliga kommentarer omkring patienterna och deras välfärdssjukdomar. Ibland glömmer hon sig och låter munnen gå med åsikter direkt till patienterna. Som sagt roande, bitskt, sant och ibland elakt och det som är mest underhållande att läsa. Det är väl också den delen som åsyftas med epitetet Läkarroman.
Om av-och- på förhållandet med Björn är förutsägbart så är det som handlar om Elins barndom och relation till mamman en intressant reflektion kring vad som kan vara en olycklig barndom.
4 av 5 för en del sarkastiska meningar.
Gillade verkligen denna bok i början, men efter några sidor blev det tyvärr platt fall.
Huvudpersonen är tråkig och verkar inte ha en egen vilja, hon har påhittade konversationer med ett skelett och hon, hennes liv och historien känns enbart deprimerande.
Den här boken utspelar sig mestadels genom läkaren Elins tankar och känslor genom en arbetsdag. Hon beskriver händelser och patienter i sitt yrke men också får vi följa med henne i hennes privatliv med hennes man Aksel och även en annan man som dyker upp i hennes liv, Björn.

Boken är sarkastisk och underhållande med ett visst djup i. Fin!
En annorlunda bok! Husläkaren Elin bor på sitt mottagningsrum efter att ha varit otrogen med en pojkvän från förr. Där möter hon patienter och pratar med skelettet Tore. Boken är stundtals rolig med svart humor och satir (framförallt möten med patienterna) medan andra delar är lite sega.
Det här var en bok som växte ju mer jag läste/lyssnade. Från början var jag inte så förtjust men när jag läst sista sidan tyckte ja ändå om den även om man får säga att Elin har en rätt cynisk mäniskobild. Jag gillade särskilt delarna med Elins möten med sina patienter. Författaren har en träffsäker satirisk humor och prickar knivskarp in vårt samhälles egenheter. Jag drar på smilbanden och småskrattar för mig själv mer en än gång.
Vilken härlig ”läkarroman”!
Elin är en kvinna i yngre medelåldern som arbetar på en hälsocentral. Äntligen får man veta vad läkarna tänker om att ha olika typer av patienter framför sig! Hon gör jobbet men tänker ibland hemska tankar och går ibland i dialog med skelettet. Äktenskapet med Aksel är halvdött och då dyker en gammal kärlek på Facebook upp. Men vad vill Elin egentligen?
Rolig roman med allvarlig underton.
Elin är läkare och gift med Aksel. Hon längtar hem till sitt vin som hon dricker på kvällarna och tv-serierna som hon kollar på. En dag får hon plötsligt kontakt med Björn, sin ungdomskärlek. Det ställer allt på ända och livet blir sig inte likt. Samtidigt ändrar Elin sitt sätt mot patienterna. Nu hör hon sig själv säga vad hon egentligen tänker, saker som inte alls lämpar sig att säga till en patient.
En rolig men också väldigt allvarlig roman om livet som blev och det som kunde ha blivit, och hur man ska ställa sig till att vända livet på ända.
Jag tycker om den här boken mer än vad jag trodde att jag skulle göra. Trots att Elin är en (i mina ögon) väldigt bitter karaktär med en ganska tråkig livssyn har hon ändå intressanta tankar om livet. Hennes syn på sina patienter och nära och kära gav mig lite ont i magen ibland, men hennes objektiva sätt att beskriva saker och ting blir ändå ganska underhållande. Jag tycker verkligen om balansen mellan läkarbesöken och otrohetsaffären, där den förra är intressant och underhållande och den andra ger mer djup till Elin som karaktär och man får lära känna henne bättre.
Otroligt rolig, samhällskritisk, igenkännande och satir. En kvinna i en livskris som ställer till lite för sig på jobbet genom att säga saker som man visst kan tänka, men aldrig skulle få för sig att säga högt. Skrattar flertalet gånger.
Djup på ett lättsamt sätt. Skämtsam i undertonen men samtidigt lite sorjlig. Hon känns så förvirrad i sitt egna liv. Tyckte den va rätt långtråkig. Tyvärr ingen bok som föll mig i smaken. Men ja man kan ej gilla allt.
I denna roman får vi följa Elin, en medelålders allmänläkare med två utflugna barn och ett äktenskap som knakar i fogarna. Elin känns alienerad till sitt liv och sin samtid och flyr genom att klunka i sig iskall chablis samtidigt som maken ägnar hela sin tankevärld åt längdskidåkning. När Elin får kontakt med en gammal ungdomskärlek slås livet ur gängorna. Elins historia är en del, patientmötena på läkarmottagning är en annan. Boken är otroligt samhällskritisk och utgör utmärkt satir. Det nutida samhället generellt, klass, könsroller. Ytterligare en riktigt positiv överraskning och jag kommer absolut skicka iväg ett gäng röster till Årets bok 2020. Lykkes tidigare roman som är utgiven på svenska åker upp på min TBR-lista.
En positiv överraskning.
Nina Lykke skriver med humor och driver med vår tids samhälle. Samtidigt en berättelse om Elin, en kvinna i en livskris. Om hur valet vi gör i något som verkar som en liten tillfällighet kan ha avgörande betydelse i våra liv.
"Nästa! En läkarroman" är en fantastisk bok som redan från start lyckas fånga en med sin allvarliga men ständigt humoristiska ton. Elins många sidor gör att man flera gånger känner igen sig. Även bland de knäppa sidorna. När man vanligtvis tänker "Sådär kan man ju inte säga" så har man samtidigt tänkt "Jag hade förmodligen tänkt och sagt samma sak".

Flera gånger kommer man på sig själv med att le, skratta och i de sista kapitlen även känna sorg.
Den komplexa relationen som Dr Elin har med sig själv (Genom skelettet på hennes kontor) samt sina patienter gör att alla dialoger känns levande.

Vill ni ha en enkel, lättläst men fantastisk bok som får er att tänka till och LE, läs denna!