Dags att sluta amma, säger Mamma

Bok av Moa Wall Kubilius

En bilderbok för 1-4 år som skildrar ett amningsavslut ur barnets perspektiv.

Mamma bestämmer att det är dags att sluta amma. Vi får följa med mamma och barn genom deras amningsavslut. Det här är inte en instruktionsbok för att sluta amma, utan en känslofylld skildring av en varm och kärleksfull mamma-barn-relation under en av deras första stora konflikter.

Vi hoppas att vår bok ska hjälpa mammor och barn att känna sig mindre ensamma genom sina egna amningsavslut.

Amning är fortfarande ett kontroversiellt ämne, och boken "Dags att sluta amma, säger mamma" riktar strålkastarljuset mot långtidsamning och inkludering. Det finns idag ett tabu i samhället mot att amma lite större barn, trots att det är väldigt vanligt och har många hälsofördelar. På grund av tabut så väljer många långtidsammare att inte amma offentligt. Detta gör att de kan bli väldigt ensamma igenom amningsavslutet, om de inte längre är öppna inför sin omgivning med att de fortfarande ammar. Ett amningsavslut kan vara väldigt tufft känslomässigt och vi hoppas att vår barnbok ska få både mammor och barn att känna sig mindre ensamma, samtidigt som den visar att långtidsamning är något vackert och naturligt.

Det är så stor press på föräldrar idag, hur man än gör blir det fel. Amma för lite eller för mycket, amma för kort tid eller för lång tid, allting finns det åsikter om. Vi vill i vår bok lätta lite på trycket, motverka destruktiva normer och verka för inkludering. I boken syns det bl. a. genom att mamman har en vanlig mammakropp, att mamman och barnet har olika hudfärger, och att barnet är könsneutralt. Det är även viktigt för oss att inte skildra ett "perfekt liv". Strikta rutiner, nyttig mat och välstädade hem hör inte hemma i vår bok.

Texten är skriven på rim, och vi får följa med från barnets perspektiv genom amningsavslutet. Det här är inte en instruktionsbok för att sluta amma, utan en känslofylld skildring av en varm och kärleksfull mamma-barn-relation under en av deras första stora konflikter.

Mindre

En bilderbok för 1-4 år som skildrar ett amningsavslut ur barnets perspektiv. Mamma bestämmer att det är dags att sluta amma. Vi får följa med mamma och barn genom deras... Mer

Jag tycker boken är ganska bra! Jag gillar språket och rimmen. Jag tycker att boken är ganska sorglig och att barn kanske tycker den är för ledsam. Men jag tycker att budskapet är väldigt viktigt. Amning är tabubelagt och inget vi pratar om och jag tror boken kan bidra till att ta bort tabun. Jag tror att om jag hade haft barn så hade den varit mycket bättre! Jag kan inte riktigt relatera till hur det är men kan ändå först hur det kan vara. Jag gillar illustrationerna väldigt mycket!
Jag ska absolut spara sen till mina eventuella framtida barn!
Jag kan absolut rekommendera boken till föräldrar, men man måste vara beredd på att den är lite sorglig.