Torpeden

Bok av Dick Sundevall
I denna bok, som bygger på en intervju med Johan Darwich, berättar han öppet om sitt kriminella liv. Han började redan som barn att stjäla hemma i Syrien. När han flyttade till Sverige fortsatte han sin brottsliga bana. Brotten blev grövre med åren, och nu är det 30 år sedan hans första brott.
Under femton år har Dick Sundevall haft kontakt med Johan Darwich, och i denna bok berättar han helt öppet om sitt liv som kriminell

Redan som sjuåring, hemma i Syrien började Darwich syssla med kriminalitet. Då stal han skor från folk när de hade bönestunder i moskén, och sålde dem. Under 1970-talet var hans pappa tvungen att fly sitt hemland eftersom han var emot regimen. Han hamnade då i Stockholm och efter några år kom familjen efter. I Syrien ägde Johans far en frisörsalong men i Stockholm blev han tunnelbaneförare.

I Sverige fortsatte Johan utföra kriminella handlingar och redan som trettonåring blev han en av medlemmarna i gänget ”Gringos” . Åren gick hon hans brott blev grövre, nu utförde han grova rån, stölder, vapenbrott, narkotikabrott och även mord. Även domar för beställningsmord finns med på hans lista, och han åtalades även för mordet på Mc-klubben ”Brödraskapets” ledare, Danny Fitzpatrick. I intervjun med Sundevall berättar han att nu efter 30 års kriminalitet och drogmissbruk är han helt ren sedan fem år tillbaka.

Jag tyckte att boken var otroligt intressant och välskriven. Att få följa en ”känd” kriminell på detta sätt och höra honom berätta så öppet om allt han gjort under alla dessa år var väldigt fängslande. För mig som ickekriminell fanns det inte ens i min vildaste fantasi att någon kunde göra sådana fruktansvärda brott.