Ödesmark

Stina Jackson 

I den lilla byn Ödesmark utanför Arvidsjaur bor Liv tillsammans med sin åldrande far Vidar och tonårssonen Simon. Liv märker grannarnas misstänksamma blickar och elaka tungor. Folk undrar varför hon fortfarande bor hos sin pappa i denna avlägsna håla. Vad är det som gör banden så starka? Boken är en fristående uppföljare till succéboken Silvervägen.

5 utgåvor
Välj utgåva
ÖdesmarkSvenska - Inbunden
ISBN: 9789100178222
ÖdesmarkSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789176473047
ÖdesmarkSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789174334548
ÖdesmarkSvenska - Pocket
ISBN: 9789100186364
Ödesmark
ISBN: 9789178274772
Visa pris inkl. frakt Inkl. frakt
Book Outlet
195 kr fri frakt
Ödesmark
195 kr
Ginza
198 kr
Laddar in senaste priserna...
+ 39 frakt
Bokus
199 kr
Laddar in senaste priserna...
fri frakt
Ödesmark
199 kr
Adlibris
199 kr
Laddar in senaste priserna...
fri frakt
Ödesmark
199 kr
Bokbörsen (begagnade böcker)
195 kr + 59 frakt
Ödesmark
195 kr
Jag tycker att boken var SÅ bra. Poetiskt och tydligt språk, realistiska dialoger. Hade kanske önskat att uppläsaren var norrlänning. Det hade gjort SÅ mycket för effekten, iallafall för mig, som verkligen älskar accent och dialekt. Hade jag läst boken istället så hade jag definitivt läst dialogerna med norrländskan i huvudet. Men karaktärerna var levande, djupa och trovärdiga. Miljöbeskrivningarna snygga och så kännetecknande norrland, utan att bli för utdraget eller med ointressanta detaljer.
Bra driv i handlingen. Tog ett litet tag att hänga med i övergångarna mellan scener och personer, men det kan skyllas mycket på att jag läste som ljudbok. Tror inte det är ett problem i själva prosan, alls. Men när man väl fått grepp om vilka personer som hörde till vilka scener så var det bidragande till att behålla spänningen, byte av scen gjordes med hyfsat täta intervaller, och näst intill alltid på ett ställe där man bara kände att “Men vänta! Nej! Men! VAD HÄNDER!? BYT INTE NU!” Så man var ju tvungen att hänga kvar i dessa parallella storys, där båda var så spännande att den känslan uppstod oavsett från vems perspektiv man hoppade från. Om nu någon förstår vad jag menar?
Det blev lite förvirrande när det också blev tillbakablickar, men allting flätades samman under historiens gång så att det blev den ena pusselbiten efter den andra som föll på plats - för att avslutningsvis ge mig som läsare en riktig “Holy shit…!” effekt.
Handlingen var inte förutsägbar på något sätt, man fick sympati för alla karaktärerna, vilket jag tycker är ett jättestort plus! Att liksom varje karaktär fick penslas med skiftande nyanser, kontraster, psykologiska symptom av vad de varit med om, gestaltade på ett realistiskt och trovärdigt sätt. Mänskligt.
Jag har, till skillnad från många andra som läst Ödesmark, inte läst Stina Jacksons “Silvervägen”, men det får jag nog allt ta och ändra på. Det här var riktigt, riktigt bra! Tycker att det blir uppenbart att Jackson är mycket skicklig och medveten om sitt hantverk.
Spännande trots att tempot är ganska långsamt. Intagande miljö och språk, Stina Jackson är verkligen skicklig.
Jag hade höga förväntningar efter att ha sträckläst ”Silvervägen” förra året. En bok som jag hade svårt att lägga ifrån mig. Jag tyckte mycket om den lite lågmälda tonen och det, i jämförelse med många andra svenska deckare, långsammare tempot. Med viss bävan tog jag mig an denna bok. Kunde den vara lika bra? Det var den! Definitivt! Jag sträckläste (-lyssnade) även denna bok, vilket gick ut över nattsömnen. Men det var det värt! Jag tycker mycket om språket, tempot även i denna bok, hur @stina_jackson skriver fram de olika karaktärerna i boken. Det är nästan som om jag är där med dem, i Ödesmark. Nu väntar jag redan, med glädje på nästa bok!
Ödesmark - Stina Jacksson

Liv bor med sin tonårsson Simon hos sin far Vidar i ett förfallet hus i Ödesmark. Liv längtar bort. Fadern håller henne i ett järngrepp. På byn pratas det. Varför bor Liv kvar år efter år? Hur förmögen är Vidar? Vem är far till barnet?

Liam bor också i byn och längtar även han bort. Vill köpa ett hus till sig och sin dotter. Skaffa sig ett bättre liv. Men brodern Gabriel står i vägen.

En bok om trasiga familjerelationer, längtan bort och bundenheten till platser och historia.

Stina Jacksons språk är speciellt hon lyckas fånga ett kargt vemod. Miljöbeskrivningagna är dramatiskt vackra och man kan nästan känna doften av kallt fuktig jord. Hela boken här en mörk krypande känsla.

En bok som fångar en, håller en fast och kryper under skinnet.
Ödesmark är lika välskriven och spännande som Stina Jacksons debut Silvervägen. Den är mörk och man kan verkligen leva sig in i de miljöer som målas upp i boken. Karaktärerna är trovärdiga. Kan varmt rekommendera den här boken!
Denna bok hade jag svårt att släppa ifrån mig . Hade börjat med Silvervägen men kom ingenstans med den. Gav denna författare en ny chans då med denna bok och tänk så bra den var! En handling som utan att säga för mycket var spännande hela boken igenom! Läser nu Silvervägen och tänk nu är den också grymt bra!
Liv har alltid längtat från Ödesmark och en överbeskyddande pappa. Får dock tidigt en son, vars pappa är okänd. Familjebanden blir starka och destruktiva. Berättelsen är mörk och ruvande, med ett brott som måste lösas.
Jag fullkomligt älskade ”Silvervägen”, så den här boken har varit efterlängtad!
Känslan när jag läser den är precis som jag förväntat mig. Det är mörkt, dystert och mystiskt. Det ligger som en skugga av obehag över hela berättelsen, men samtidigt ljus och kärlek som bryter igenom allt det dystra.
Karaktärerna känns alla levande och trovärdiga!
Jag gillar ”Ödesmark” väldigt mycket och tycker absolut att den levde upp till mina förväntningar och förhoppningar.
Jag läste Stinas Silvervägen förra året och jag fullkomligt älskade den boken. Nu har Stina skrivit Ödesmark och jag hade så stora förhoppningar på denna. Jag kan säga att jag inte blev besviken, tvärtom kan jag nu säga att Stina Jackson är av mina favoritförfattare.
Ödesmark har alla de karaktäristiska drag som Silvervägen hade. Den är rå, mörk, kall, dyster, hemlighetsfull, klaustrofobisk och helt sjukt spännande!
Berättelsen om hur starka familjeband kan vara, och hur sjukt svårt är det att bryta de.
Sättet Stina beskriver miljön och karaktärerna kryper under skinnet på en.
En oförutsägbar berättelse om att ha hemligheter och försöka ha de kvar till varje pris.
En bok som berör och stannar länge i minnet.
Hade inte läst Silvervägen utan gav mig direkt i kast med Ödesmark.

Mörk berättelse med stort fokus de olika karaktärerna sant på det karga landskapet och miljöbeskrivningar. Riktigt, riktigt bra!
En väldigt mörk och speciell bok. Stina Jackson skriver sina böcker på ett så magnifikt sätt så det finns inte, jag tror inte att hennes böcker eller skrivsätt passar för alla men för den som vill ha en spänningsroman med det lilla extra så passar den perfekt.
Tyckte mycket om Ödesmark men jag tyckte nog ändå att Silverväg var lite lite bättre!
Jag vet inte om det var jag eller boken i det här fallet. Jag fastnade verkligen för Jackson förra bok - Silvervägen - men Ödesmark var jag tvungen att kämpa med. Tyckte att den pitchades lite fel? Kanske att jag hade velat ha mer inslag av thriller men fick mer eller mindre ett familjedrama som gick alldeles för snett. Det är svårt för mig att poängtera exakt vad det är som gör att det här bara var en okej bok för mig. Men så var det.
Mina förväntningar var höga på denna bok då jag tyckte mycket om Stina Jacksons debutroman ”Silvervägen” och mina förväntningar infriades med råge! ”Ödesmark” är fullkomligt lysande och får högsta betyg av mig. Det är en spänningsroman och familjedrama som utspelar sig i en liten avfolkad by utanför Arvidsjaur. Här bor Liv tillsammans med sin far Vidar och tonårsson Simon. Folket i byn baktalar Liv och undrar varför hon bor kvar hos sin elaka och våldsamma far. Det ryktas också om att Vidar har en stor förmögenhet och det finns flera människor som vill försöka komma åt den. Starka karaktärer, vackert språk och fantastiska miljöbeskrivningar gör att jag snabbt sugs in i berättelsen och har svårt att lägga ifrån mig den innan den är utläst. Det är en bok som berör på djupet och stannar kvar i minnet. Kanske vinner Sina Jackson pris för Årets bok i år igen med denna bok? Jag rekommenderar den varmt!
Det kan inte vara lätt att skriva en ny bok när ens debutbok ”Silvervägen” blir så hyllad som den blev och blir. Men, Ödesmark är bättre, den är fantastisk! Det är en sorglig handling men så vackert skrivet, nästan som poesi!

Jag fascineras av de otroliga miljö- och personbeskrivningarna, hur allt bara vävs ihop och får en mening. Bokens sidor flyger fram och jag slukar boken. Det är landsbygd och spänning. Boken är otäck fast ändå inte. Handlingen är sorglig men ändå vacker. Jag förstår varför Stina Jacksons nya bok är nominerad till årets bok, allt annat vore fel. Läs och njut!
Jag kom hem från en resa. En resa till norra Sverige. Till en by som heter Ödesmark. Stina Jacksons målande miljöbeskrivningar i ett kargt Norrland för mig dit. Jag ser landskapet, känner dofterna och upplever känslan. Magiskt!
Stina Jackson fick sitt stora genombrott med boken Silvervägen, nu är hon tillbaka med spänningsromanen Ödesmark. Även denna boken utspelar sig i glesbygden i norra Sverige.

Liv bor med sin tonårsson och sin stränga och kontrollerande far på en gård i den lilla byn Ödesmark. Hon försökte rymma från sin far redan som tonåring men hennes far hittade henne alltid. Alla i byn undrar varför hon bor kvar hos sin far i vuxen ålder och det skvallras om den underliga familjen och faderns rikedomar.

Den här boken växte och blev bättre ju längre man läste. Fina miljöbeskrivningar och bra personporträtt. Det är en mörk och dyster bok om livet i glesbygden, de som bor där har inte mycket glädjeämnen i livet. Droger, misshandel, övergrepp, rädsla, svek, saknad, förtvivlan och ångest är ämnen som behandlas i boken. Men det finns även kärlek och hopp om en bättre framtid om man skrapar lite på ytan. ❤️