Sakramentet

Bok av Ann-Sofi Forsmark
"Välskrivet och på läst med oväntade vändningar och hög spänningsfaktor" Carin Gerhardsen, författare   "Fantastik, spännande och välskriven" Jennies boklista   "En roman om vidskepelse i det förflutna och ondska i vår tid... Forsmark balanserar skickligt mellan ingredienser som magi, satanism, häxor och rasism... En spännande och välskriven roman för tonåringar/unga vuxna." Bibliotekstjänst, Nils Ahnland   Mordmysterium på kyrkogård! 14-åriga Hilde och hennes vän Happy hamnar i ett blodigt och farligt mysterium som utspelar sig kring Katarina kyrka i Stockholm. Hilde deltar i hemlighet i konfirmations undervisningen i strid med sin mammas vilja. Hon dras till en gravsten på kyrkogården, och när det uppdagas att en konfirmand mördats 30 år tidigare, börjar Hilde avslöja hemligheter som människor runt omkring henne försökt dölja. Varför ljuger hennes mamma? Vad gör egentligen hennes pappa på kyrkogården om nätterna? Och vem mördade Alice? Hilde började gå nedför gången med snabba steg, utan att se sig om. Benen darrade, och det susade i hennes öron. Det lät som om en hel armé av döda gick bakom henne. Det är deras tid inatt, tänkte Hilde. Hinnan har brustit. I Sakramentet vävs vardagsrelationer och magi, samtid och svensk historia samman. En spänningsroman om san ning och lögn, kamratskap och svek. För 12-15 år. Första de len i en planerad svit om Hilde Stridh och hennes förmågor. ANN-SOFI FORSMARK är konst-och kultur historiker och arbetar på Stadsarkivet i Stock holm.
Sakramentet är ett spännande cold-case mordmysterium för ungdomar som utspelar sig i kyrkomiljö.

Hilde är 14 år och planerar att konfirmera sig i smyg eftersom hennes mamma avskyr allt som har med kyrkan och religion att göra. Hon påbörjar konfirmationsundervisning i Katarina kyrka i Stockholm tillsammans med bästa kompisen Happy. Hilde dras till en dold gravsten. Alices gravsten. Alice dog under mystiska omständigheter 1986 utanför kyrkporten till just Katarina kyrka och dessutom i anslutning till sin konfirmation. Det olösta mysteriet väcker Hildes nyfikenhet, inte minst när det visar sig att Hildes mamma och Alice var bästisar…

Det här är härlig slukarläsning för de som vuxit ur Ingelin Angerborns böcker men vill ha mer i samma genre. Vardag, skola, vänskap och frågor kring rasism vävs ihop med magi, religion, mystik och familjehemligheter. Många teman alltså och ibland känner jag att författaren Ann-Sofie Forsmark försökt få in lite väl många teman i samma bok. Men den är välskriven med gedigen research och så spännande att det är svårt att sluta läsa.