2020 : en framtidsoptimistisk roman

Bok av Jesper Weithz
Boken är en mörkt ironisk roman som sätter fingret på det moderna samhällets paradoxer. Huvudkaraktären Panter Allgans föds år 2020 i en stockholmsförort. Han föds och växer upp i klimatkrisens tid där allt är möjligt bara man har rätt inställning. Världen blir varmare och FN meddelar att det inte är möjligt att nå tvågradersmålet, men vad gör det när det finns högteknologiska lösningar på alla vardagsproblem?.
Jag var lite skeptisk till att läsa en "framtidsoptimistisk" roman om klimatet, men det visar sig att författaren antagligen hade varit det också. För framtidsoptimismen kommer från de tröttsamt teknikoptimistiska "marknaden löser allt"-budskap man alltför ofta stöter på och från bokens huvudperson, Panter Allglans, som köpt hela konceptet.

Panters barndom är usel, med en kärlekslös mamma som brukar och utan möjligheter i livet. Men tack vare en förmåga att manipulera med språket får han tillräckligt många sponsorer för att kunna betala sig en grundutbildning och med denna i bagaget ger han sig ut... på gatan.

Men Panters guru Barbara F Furbachs barndom var så mycket värre än hans, och hon lyckades bli inflytelserik mångmiljonär, han vägrar ge sig och det belönar sig. Snart blir han den som lägger fram ett alternativ till resolutionen om att rädda ö-nationerna inför ett privatiserat FN.

Redan från första sidan vet läsaren att det inte kommer att sluta bra för Panter. Han sitter anklagad för brott mot mänskligheten och nästan hela jordens befolkning vill se honom avrättad. Ändå är det svårt att lista ut hur han hamnat där och oförutsägbarheten går igenom i hela boken.

Det finns en aspekt jag förhåller mig dubbel till. Ja, det är roligt att ungdomarna sniffar ekologiskt lim för att stoppa havsnivåhöjningarna, och författaren lyckas göra det plågsamt tydligt att inget enkelt skifte i produktionen, från konventionellt till ekologiskt, kommer att rädda jorden. Inte utan att samtidigt byta ut hela systemet. Jag är med på det. Men det är lätt att göra sig lustig över den ekologiska revolutionen, döma ut den som statusmarkör och som ett enkelt sätt att lätta sitt samvete, men det är faktiskt är en viktig del av omställningen.

Annars är 2020 en underhållande, rolig och välskriven bok, särskilt för en teknikskeptisk klimataktivist som jag.