Av kött och blod

Bok av Henrik Johansson
På en rostfri arbetsbänk i ett restaurangkök i östra Malmö låg en golem: en stum, stark och själlös varelse skapad av människohand, byggd av kött. Köttmonstret väntade. En av restaurangens anställda skulle mördas. Tempi Moderni går med vinst, men det räcker inte. Ledningen vill ha mer. Tempot höjs och inte en krona spenderas i onödan. Med kniven mot strupen blir personalens motstånd hårdare och hårdare. Till slut finns det ingen väg tillbaka. Av kött och blod är en nyskapande blandning av arbetarroman och deckare. Henrik Johansson föddes i Dalsland 1973 och har bott i Malmö sedan 1994. Skrivandet är ett senkommet intresse men berättandet har alltid funnits där och finslipats bland grannar och arbetskamrater i landsbygd och i stad. Han har bland annat jobbat på bageri och tio år som kock. Henrik skriver regelbundet krönikor i Arbetaren och har publicerat dikter och noveller i bland annat Folket i Bild. Av kött och blod är hans första roman. Med efterord av Kristian Lundberg, författare till bland annat Yarden och En hemstad. ?En levande frustande absurd historia som ringlar sig fram och låter oss se ett samtida Sverige som vi egentligen inte vill kännas vid men som vi alla ändå blir en del av. Det är imponerande.? ? Kristian Lundberg, ur efterordet ?Jag fastnar när jag läser. Under en dag läser jag nästan 200 sidor under mina lediga stunder och vill ogärna lägga boken ifrån mig.? - Bloggen ?C.R.M. Nilsson? ?Sammanfattningsvis, om man är intresserad av att ta del av kritik mot samhället, och dagens arbetsklimat, tycker jag att Av kött och blod är en utmärkt bok att bita tänderna i.? Bloggen ?Working on a dream?
Fick ett recensions exemplar av Henrik skickat till mig det år då boken kom ut och när jag såg att handlingen utspelade sig i ett restaurangkök blev det i intressant ! Det lät lite annorlunda och eftersom jag själv jobbar i ett Storkök på ett äldreboende blev det ännu mer intressant för mig att läsa boken så klart :)

Boken "Av Kött och Blod" inleds med att en praktikant kommer och ska praktisera på restaurangen Tempi Moderni. Praktikanten som heter Eduardo Candidez är välkommen att börja praktisera eftersom det är gratis arbetskraft som inte kostar Tempi Moderni ett öre. Ledningen gillar när det kommer praktikanter för då kan de utnyttjas till fullo och man slipper att ta in vikarier. Helst ska praktikanterna ha med sig egna kläder också.

Praktikanten Eduardo tycker det är kul att komma till restaurangköket och han trivs att jobba med personalen i köket, Demitra, Maj-Britt, Josef, Terje, Vanja även om han tycker att köksmästaren Rainer Lindberg verkar knepig och aggressiv. Platschefen Yvonne har han inte pratat något större med så henne kan han inte yttra sig om.

Ungefär så inleds boken och ju mer man kommer in i boken ju mer lär man känna de olika personer som jobbar i restaurangköket. Man sugs in i orättvisa arbetsförhållanden med ett högt tempo där den högre ledningen drar in på allt som de kan så som arbetskläder, det ska serveras mindre portioner för att spara pengar, (trots att gästerna som brukar komma gillar stora portioner) Rainer och Yvonne gör schemaändringar som gör att personalen knappt kan lösa att jobba på de omänskliga tiderna.

En imponerande debutbok av Henrik Johansson!

Tycker definitivt att ni ska läsa den om ni inte redan har gjort det.