Mellan is och aska

Runsorserien, #3
Bok av Mikaela Nykvist
Den avslutande delen i Mikaela Nykvists uppskattade trilogi om livet i Wasa på 1800-talet. Finland hör till Ryssland och den nya staden Wasa växer och tar form på sin nya plats invid havet. Livet går sin gilla gång för Alfred och Magda i Runsor utanför Wasa, ända tills de, liksom alla andra, drabbas hårt av det kalla vädret och missväxten som brer ut sig över Norden år 1867. Skördar slår fel och sjukdomar härjar över ett lamslaget och nedfruset Finland, medan myndigheterna står handfallna inför det som sker inför deras ögon. Amalia lever ett stillsamt liv i Stockholm tillsammans med sonen Edvin. En ny bekantskap träder in i hennes liv via sonens upptåg och det visar sig att denna nykomling ändrar på hennes liv för all framtid. Mellan is och aska tar oss tio år framåt i tiden från Förändrad och bränd och Rök i fjärran. Det är den tredje delen i den dramatiska släktkrönikan som startar med Wasa brand.
3 utgåvor
Välj utgåva
Mellan is och askaSvenska - Pocket
ISBN: 9789526881966
Mellan is och askaSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789189180017
Mellan is och askaSvenska - E-bok
ISBN: 9789189180208
Det här är en gripande historisk roman som utspelar sig i Finland på 1800-talet. Man får en inblick i under vilka svåra förhållanden människor levde och det känns ledsamt, men är också intressant.
Författaren beskriver livet, människorna och miljöerna så bra att det känns som att man är med, där och då.
Det här är en bok som stannat kvar i mina tankar och de här människornas  liv och öde berör mig. Jag har förstått att detta är den avslutande delen i trilogin om Wasa, men jag skulle ändå väldigt gärna vilja läsa mer!
Rekommenderar varmt alla böckerna i Runsorserien!
Det här är del 3 i Runsor-serien. Jag har tidigare läst del 1: Rök i fjärran och del 2: Förändrad och bränd.

Jag gillar språket i de här böckerna. Det känns som om det är lämpat för tiden men känns också lite mysigt hemtrevligt då det kommer fram lite finlandssvenska då och då.

Mellan is och aska är, precis som sina föregångare, välskriven, intressant och spännande. Livet på 1800-talet i Finland skildras på ett väldigt trovärdigt sätt. Historiska detaljer såsom skelettbanan och fattigauktioner är obehagliga, men intressanta att läsa om. Precis som Magdas knep att dryga ut maten med det hon hittar i naturen.

Persongalleriet är genomtänkt och bra. Karaktärerna är alla intressanta så man kommer ihåg dem. Det finns en lista på karaktärerna i början av boken som hjälpmedel men jag behöver aldrig ens kolla där för jag minns dem väl.

Jag rekommenderar faktiskt hela den här serien. Jag tror att den är bäst om man läser böckerna i ordningsföljd för då upplever man karaktärernas svårigheter allteftersom och förstår bättre deras livsval.

Mellan is och aska (och hela serien) är verkligen läsvärd!