Mellan is och aska (Runsorserien, #3)

Bok av Mikaela Nykvist

Historisk romanlsning nr den r som bst! Den avslutande delen i Mikaela Nykvists uppskattade trilogi om livet i Wasa p 1800-talet.

Finland hr till Ryssland och den nya staden Wasa vxer och tar form p sin nya plats invid havet.

Livet gr sin gilla gng fr Alfred och Magda i Runsor utanfr Wasa, nda tills de, liksom alla andra, drabbas hrt av det kalla vdret och missvxten som brer ut sig ver Norden r 1867. Skrdar slr fel och sjukdomar hrjar ver ett lamslaget och nedfruset Finland, medan myndigheterna str handfallna infr det som sker infr deras gon.

Amalia lever ett stillsamt liv i Stockholm tillsammans med sonen Edvin. En ny bekantskap trder in i hennes liv via sonens upptg och det visar sig att denna nykomling ndrar p hennes liv fr all framtid.

Mellan is och aska tar oss tio r framt i tiden frn Frndrad och brnd och Rk i fjrran. Det r den tredje delen i den dramatiska slktkrnikan som startar med Wasa brand.

Mindre

Historisk romanlsning nr den r som bst! Den avslutande delen i Mikaela Nykvists uppskattade trilogi om livet i Wasa p 1800-talet. Finland hr till Ryssland och den nya staden Wasa... Mer

2 utgåvor
Välj utgåva
Mellan is och askaSvenska - Pocket
ISBN: 9789526881966
Mellan is och askaSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789189180017
Det här är en gripande historisk roman som utspelar sig i Finland på 1800-talet. Man får en inblick i under vilka svåra förhållanden människor levde och det känns ledsamt, men är också intressant.
Författaren beskriver livet, människorna och miljöerna så bra att det känns som att man är med, där och då.
Det här är en bok som stannat kvar i mina tankar och de här människornas  liv och öde berör mig. Jag har förstått att detta är den avslutande delen i trilogin om Wasa, men jag skulle ändå väldigt gärna vilja läsa mer!
Rekommenderar varmt alla böckerna i Runsorserien!
Det här är del 3 i Runsor-serien. Jag har tidigare läst del 1: Rök i fjärran och del 2: Förändrad och bränd.

Jag gillar språket i de här böckerna. Det känns som om det är lämpat för tiden men känns också lite mysigt hemtrevligt då det kommer fram lite finlandssvenska då och då.

Mellan is och aska är, precis som sina föregångare, välskriven, intressant och spännande. Livet på 1800-talet i Finland skildras på ett väldigt trovärdigt sätt. Historiska detaljer såsom skelettbanan och fattigauktioner är obehagliga, men intressanta att läsa om. Precis som Magdas knep att dryga ut maten med det hon hittar i naturen.

Persongalleriet är genomtänkt och bra. Karaktärerna är alla intressanta så man kommer ihåg dem. Det finns en lista på karaktärerna i början av boken som hjälpmedel men jag behöver aldrig ens kolla där för jag minns dem väl.

Jag rekommenderar faktiskt hela den här serien. Jag tror att den är bäst om man läser böckerna i ordningsföljd för då upplever man karaktärernas svårigheter allteftersom och förstår bättre deras livsval.

Mellan is och aska (och hela serien) är verkligen läsvärd!