Spillror

Broken
Bok av Don Winslow
Sex berättelser från ett land i spillror Kämpande poliser som balanserar på gränsen mellan rätt och fel, som vigt sina liv åt att bekämpa droger och våld. Kriminella på samhällets botten - och på dess toppnivåer. Knarkmiljonärer, diamanttjuvar, prisjägare, privatutredare, människosmugglare, flyktingar och de förlorade själar som utan strålkastare färdas genom nattens mörker längs USA:s kriminella motorvägar. I sex starka, nyskrivna kriminalberättelser skildrar Don Winslow de människor som lever i spillrorna av ett land i sönderfall. Det handlar om korruption, hämnd, rättvisa, förlust, svek, och om människans inneboende grymhet och godhet. Allt skildrat med thrillermästaren Winslows karakteristiska humor, nerv och knivskarpa språk.
Winslow, så skicklig han är. Med gedigen erfarenhet som författare av hårdkokta polisromaner och därtill arbetat som privatdetektiv och journalist, kan det bli annat än bra? Här levererar han sex stycken långnoveller med samma skärpa och nerv som i sina romaner, även om det inte finns lika mycket utrymme. Ett roligt inslag är att han dedicerar några av novellerna till sina förebilder, som Steve McQueen, Raymond Chandler och Elmore Leonard. Den sistnämnda, till Elmore Leonard, heter San Diego Zoo och börjar så här; "Ingen fattar hur schimpansen fick tag i revolvern. Bara att det var ett problem." Det är en riktig höjdare, snabbt skjutsas vi in i berättelsen som sen måste slukas i ett enda nafs.

Det är ett tragiskt USA vi möter, under Donald Trumps styre har inte landet direkt blomstrat. Winslow har inte gjort någon hemlighet av att han ogillar Trump, det är tydligt även i Spillror. Jag känner mer än en gång hur halsen snörps ihop, nära gråt över hur mycket som gått snett och hur fort det gått! Samtidigt finns Winslows säregna humor som mitt i eländet lättar upp och förstås, drivet och hans knivskarpa språk som gör hans böcker till riktiga bladvändare!