Flickan med sju namn: Min flykt från Nordkorea

The Girl with Seven Names
Bok av Lee Hyeon-seo
Hyeonseo Lee växte upp under Nordkoreas brutala kommunistregim. Efter 1990-talets hungersnöd i landet började hon tvivla på propagandan och insåg att hon blivit hjärntvättad i hela sitt liv. När hon var sjutton år beslutade hon sig för att fly till Kina. Lee kunde inte återvända hem eftersom hon och hennes familj riskerade fångenskap, tortyr och offentlig avrättning. Hon lärde sig snabbt kinesiska och anpassade sig för att överleva. Tolv år senare återvände Lee till den nordkoreanska gränsen för att göra ett vågat försök att smuggla ut sin mor och bror ur landet och till Sydkorea en svår, dyr och mycket farlig resa. Den internationella bästsäljaren Flickan med sju namn har givits ut i 20 länder och ger en unik inblick i en av världens mest hänsynslösa diktaturer. HYEONSEO LEE växte upp i Nordkorea men flydde till Kina 1997. År 2008 kom hon till Seoul i Sydkorea. Hon är numer en van talare på den internationella scenen och kämpar för mänskliga rättigheter och att förbättra nordkoreanernas svåra situation. Hennes TED-talk har visats nära 9 miljoner gånger. Det här är en sådan där bok där man i slutet av kapitlen döljer de kvarvarande orden med handen eller bokmärket för att det är så spännande. Det är helt enkelt en bladvändare. Kommunalarbetaren En på samma gång spännande och gripande biografi. Ölandsbladet en substansrik och i många avseenden aktuell skildring av tillvaron i en sluten diktatur. Den bjuder också en bitvis fängslande skildring av en oppositionell persons vägran att underordna sig förtryck. Exilens villkor skildras på ett tankeväckande sätt. Signum Hyeonsoe Lee berättar trovärdigt och levande om sin uppväxt och om vardagslivet i Nordkorea. [Boken] har blivit en internationell bestseller och det är lätt att förstå varför. Arbetarbladet
För det första, jag gillade verkligen själva idén med boken. Jag blev nyfiken och intresserad av att veta mer ”inifrån” Nordkorea, jag anser mig inte kunna så mycket. Omslaget gjorde mig inte så sugen, det var inte estetiskt tilltalande och jag hade nog aldrig valt boken på bara omslaget även om jag förstår poängen med att det är just hon på framsidan. Efter att ha läst klart boken så tycker jag att omslaget representerar boken, det handlade helt enkelt om henne och den var väldigt korrekt och sakligt skriven.

Det för mig över på språket, vilket jag tyckte var ganska trist och inte så medryckande. Jag funderar på om det lätt blir så när personen ifråga själv kanske inte har litterära ambitioner och när det skrivs tillsammans med en medförfattare. Det var som sagt sakligt, informativt, beskrivande och, i mina ögon, lite torrt.

Det som av någon anledning verkligen fastande var den smala lilla floden som var gränsen mellan Nordkorea och Kina, så nära och så ofattbart långt bort. Den bilden tyckte jag var oerhört talande i sig. Jag fastnade inte direkt för berättaren och hennes öde och i vissa stunder gick det trätt så trögt att läsa men från och med del 3 så började det plötsligt flyta på bättre. Då tyckte jag att det blev både spännande och intressant att följa hur hon försöker få ut son mamma och bror, i de partierna hade jag svårt att lägga ifrån mig boken.
En historia som skiljer sig från de jag tidigare läst om nordkoreanska avhoppare, iom att Hyeonseo kom från en högre klass och hade ett hyfsat komfortabelt liv i Nordkorea. Likväl intressant och skrämmande.
Den här boken kan vara en av de viktigare böckerna jag har läst, just eftersom att jag inte har haft så stor koll på Nordkorea och vad som faktiskt händer där. Ja jag vet att det är en diktatur, men att få veta en del av sakerna i den här boken om Hyeonseos resa var ändå en stor förvåning. Jag beundrar hennes styrka och mod att först ta sig ut själv på egen hand och sen hjälpa hennes familj att fly också och alla svårigheter/utmaningar hon möter längs vägen. Titeln Flickan med sju namn är för att hon under sitt liv har hetat/kallat sig för 7 olika namn, varav en del av dem under flykten.

Hyeonseo Lee har även gjort ett TED talk där hon berättar sin historia.