Flickan med sju namn: Min flykt från Nordkorea

The girl with seven names
Bok av Lee Hyeon-seo

Hyeonseo Lee växte upp under Nordkoreas brutala kommunistregim. Efter 1990-talets hungersnöd i landet började hon tvivla på propagandan och insåg att hon blivit hjärntvättad i hela sitt liv. När hon var sjutton år beslutade hon sig för att fly till Kina.

Lee kunde inte återvända hem eftersom hon och hennes familj riskerade fångenskap, tortyr och offentlig avrättning. Hon lärde sig snabbt kinesiska och anpassade sig för att överleva.

Tolv år senare återvände Lee till den nordkoreanska gränsen för att göra ett vågat försök att smuggla ut sin mor och bror ur landet och till Sydkorea en svår, dyr och mycket farlig resa.

Den internationella bästsäljaren Flickan med sju namn har givits ut i 20 länder och ger en unik inblick i en av världens mest hänsynslösa diktaturer.

HYEONSEO LEE växte upp i Nordkorea men flydde till Kina 1997. År 2008 kom hon till Seoul i Sydkorea. Hon är numer en van talare på den internationella scenen och kämpar för mänskliga rättigheter och att förbättra nordkoreanernas svåra situation. Hennes TED-talk har visats nära 9 miljoner gånger.

Det här är en sådan där bok där man i slutet av kapitlen döljer de kvarvarande orden med handen eller bokmärket för att det är så spännande. Det är helt enkelt en bladvändare.

Kommunalarbetaren

En på samma gång spännande och gripande biografi.

Ölandsbladet

en substansrik och i många avseenden aktuell skildring av tillvaron i en sluten diktatur. Den bjuder också en bitvis fängslande skildring av en oppositionell persons vägran att underordna sig förtryck. Exilens villkor skildras på ett tankeväckande sätt.

Signum

Hyeonsoe Lee berättar trovärdigt och levande om sin uppväxt och om vardagslivet i Nordkorea. [Boken] har blivit en internationell bestseller och det är lätt att förstå varför.

Arbetarbladet

Mindre

Hyeonseo Lee växte upp under Nordkoreas brutala kommunistregim. Efter 1990-talets hungersnöd i landet började hon tvivla på propagandan och insåg att hon blivit hjärntvättad... Mer

12 utgåvor
Välj utgåva
Flickan med sju namn : min flykt från NordkoreaSvenska - Pocket
ISBN: 9789177797715
Flickan med sju namn : min flykt från NordkoreaSvenska - Inbunden
ISBN: 9789177790730
The Girl With Seven NamesEngelska - Pocket
ISBN: 9780007554850
Flickan med sju namnSvenska - E-bok
ISBN: 9789177793625
Girl with Seven NamesEngelska - Pocket
ISBN: 9780007554843
Schwarze MagnolieEngelska - Inbunden
ISBN: 9783453200753
Den här boken kan vara en av de viktigare böckerna jag har läst, just eftersom att jag inte har haft så stor koll på Nordkorea och vad som faktiskt händer där. Ja jag vet att det är en diktatur, men att få veta en del av sakerna i den här boken om Hyeonseos resa var ändå en stor förvåning. Jag beundrar hennes styrka och mod att först ta sig ut själv på egen hand och sen hjälpa hennes familj att fly också och alla svårigheter/utmaningar hon möter längs vägen. Titeln Flickan med sju namn är för att hon under sitt liv har hetat/kallat sig för 7 olika namn, varav en del av dem under flykten.

Hyeonseo Lee har även gjort ett TED talk där hon berättar sin historia.