Där kräftorna sjunger

Where the Crawdads Sing
Delia Owens 

Kya Clark bor ensam utanför en liten stad och lever i ett med naturen. Hon kallas för Träskflickan och det har sedan länge spridits elaka och osanna rykten om henne. När en död kropp hittas blir Kya genast misstänkt. En mordutredning påbörjas, och snart uppdagas det vem Kya egentligen är.

15 utgåvor
Välj utgåva
Where the Crawdads SingEngelska - Inbunden
ISBN: 9781472154644
Where The Crawdads SingEngelska - Inbunden
ISBN: 9780735219090
Where the Crawdads SingEngelska - Ljudbok
ISBN: 9780593103036
Where the Crawdads SingEngelska - Pocket
ISBN: 9780593085851
Where the Crawdads SingEngelska - Pocket
ISBN: 9781472154668
Where The Crawdads SingEngelska - Pocket
ISBN: 9781984827616
Where the Crawdads SingEngelska - Ljudbok
ISBN: 9780593105412
Where the Crawdads SingEngelska - E-bok
ISBN: 9780735219113
Where the Crawdads SingEngelska - Ljudbok
ISBN: 9780525640394
Where the Crawdads SingEngelska - E-bok
ISBN: 9781472154637
Where the Crawdads Sing by Delia OwensEngelska - Okänt
ISBN: 9781472154651
Där kräftorna sjungerSvenska - Inbunden
ISBN: 9789137154831
Där Kräftorna SjungerSvenska - Pocket
ISBN: 9789137157726
Där kräftorna sjungerSvenska - E-bok
ISBN: 9789137155067
Jag har väldigt länge svårt att se vad folk gillar/älskar med den här berättelsen. I normala fall hade jag gett upp den för längesen. Tack vare att det skulle bokcirklas om den så har jag läst klart den och det är jag nu glad för.

Jag tycker att mordgåtedelen hade kunnat strykas helt och att det bara hade varit en berättelse om Kya och hur hon överlever och börjar leva i våtmarkerna. Men jag kan förstå att det drar lite fler läsare att slänga med en mordgåta.

Det slutet som får mig att ge boken en mycket stark 3:a i betyg. Det tar alldeles för lång tid innan jag fastnar i boken (= ca sista 50 sidorna) för att sen ska få ett bättre betyg. Som sagt det var endast bokcirklandet som fick mig att läsa klart boken.
Romanen utspelar sig i våtmarkerna utanför North Carolinas kust på 1950-1970 talet. Dom kallar henne Träskflickan. Huvudpersonen Kya är bara ett barn när hon tvingas överleva ute i våtmarken på egen hand. Mamman är den första att lämna familjen efter att ha levt i åratal i ett förhållande med den den alkoholiserade pappan till barnen som ofta misshandlade både henne och även barnen. Det var en tuff tid och syskonen gav sig av för att försöka få ett bättre liv än det som dom levde i den fattiga tillvaron i den öde våtmarken. Till sist var det bara Kya ensam kvar i det fallfärdiga skjulet där hon överlevde genom att sälja rökt fisk och musslor till Jumpin i båtmacken. I tonåren inleder Kya ett förhållande med en pojke från staden, Chase. Han lovade henne att de skulle gifta sig och bygga ett liv tillsammans, men allt visar sig vara ett luftslott byggt på falska lögner. Sveket drabbar henne hårt och hon beslutar sig för att aldrig mer lita på människor igen. Det är till sist bara naturen och de kringvarande måsarna som återstår för Kya att leva för. Tate, pojken som hon växte upp med, som från början var storebror Jodies kamrat vinner hennes förtroende och något som börjar kännas som kärlek vågar slå rot inom henne igen. Tate befinner sig en bit på avstånd från Kya, men alltid nära i hjärtat. Den här romanen berörde mig djupt, vissa partier väldigt starkt. Det är en roman som lämnar avtryck och leder till vidare reflektioner om familj, samhället och människors förmåga att döma ut människor som inte passar in i gängse normer. Det är en skildring av, och hyllning till människor som vågar gå sin egen väg.
Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Herregud vilken debut! Otrolig! Historien om träskflickan bör alla läsa. Jättevackert språk, med vacker beskrivning av natur och känslor. Får en verkligen att känna. Kärlekshistorien är rå, smärtsam, ärlig och verklig. Nästan så att mordmysteriet inte hade behövts för att boken var redan så bra.
Det här är en fantastisk bok! blandning av thriller och skönlitteratur. berättelsen om flickan kommer leva kvar lönge i mig, och jag ser framemot fler böcker av författaren
I Där kräftorna sjunger av Delia Owens får vi följa Kya under hennes uppväxt i ett träskområde i USA. Trots livet i en dysfunktionell familj så hittar Kya sätt att överleva genom naturen och några få vänner. Boken handlar om utanförskap, fördomar, naturens helande kraft och kärlek. Den mordutredning som går som en röd tråd i boken avslutas med en klurig twist.
Boken är skriven ganska rakt på sak. Inga krusiduller utan vi följer Kyas liv kronologiskt. Boken är en riktig bladvändare som höll mig vaken många timmar. Det bästa jag läst på mycket länge.
Wow!! Wow!! Wow!! Jag är djupt tagen!! En sån fantastisk berättelse, såå vacker och fängslande. Författaren har ett vackert och målande språk. Hon levandegör den säregna natur som träskmarken utgör. Det faktum att jag i höstas reste runt i North Carolina och bodde ett par nätter i staden Chapel Hill, förstärker läsupplevelsen. Och får mig att längta tillbaka. Nu fick jag uppleva träskmarken tillsammans med Kya och jag tycker så mycket om henne. Det känns så himla tomt när historien är till ända och jag konstaterar att jag är drabbad av bokbaksmälla/boksmälla. Jag tror faktiskt att jag så småningom kommer läsa om den. Lyllos alla som ännu inte läst den här pärlan!! Jag ger utan tvekan den här storslagna romanen ☕☕☕☕☕.
Läste precis klart Där kräftorna sjunger av Delia Owens. Detta blev snabbt en av mina favoriter hittills i år. Språket och beskrivningarna fångade mig och jag kommer inte glömma Kya på länge
Där kräftorna sjunger är en bladning mellan en långsam thriller och en berättelse om en unga kvinnas kamp att överleva ensam, samtidigt som det är en fenomenal hyllning till naturen. Kya Clark tvingas leva ensam när en efter en av hennes familjemedlemmar lämnar henne ensam i våtmarken. Byborna börjar kalla henne "Träskflickan" och till slut har hon enbart måsarna och naturen till vänner. När en bybo, Chase Andrews, hittas mördar, faller lotten direkt på att det är hon som ligger bakom mordet.

Jag vet inte riktigt hur jag ska kunna recensera den här boken utan att bara höja den till skyarna som den redan har gjorts. Owens och översättares fantastiska språk är så magnifikt att det är första gången på länge jag verkligen läst något sakta för att få alla ord att sjunka ner. Författarens miljöbeskrivningar är otroliga, och samtidigt som det är fiktion så döljer sig biologi och zoologi i texten som gör att du lär dig lite hela tiden om både våtmarken, men även dess invånare. Det bildas en respekt för de djur som lever där. Jag vill bli zoolog nu.

Språket är så fantastiskt att jag vill bara slut skriva den här recensionen och påbörja boken på nytt, så mycket älskade jag den. Och för en person som sällan läser om en bok, så är det ett väldigt högt betyg. Dikterna i boken fick mig att vilja börja läsa poesi, men bara poesi av Amanda Hamilton. Jag vill rama in dikten Eldflugan och läsa den om och om igen.

Huvudpersonen, Kya, och resterande av karaktärerna är så fulländade att de känns som personer som måste leva på riktigt. Jag kan inte för mitt liv förstå hur det kunde vara intressant att följa Kya och mata måsarna, men jag njöt varenda sekund. Thrillerinslaget av boken gav den extra kryddan för att hålla tempot uppe i boken och det var i precis rätt tillfällen som de små snuttarna av detektivarbete kom.

Vad gäller själva handlingen så är det bara mer än en ensam ung kvinnas kamp om överlevnad och ett mord. Det handlar om utanförskap, rasism, sexism och hur fördomar kan spegla människors val något oerhört. Om hur rykten kan göra så att en persons liv blir helt annorlunda.

Har du inte blivit övertygad om att läsa den redan, så hoppas jag att du ändå ger den en chans. Den är värd alla lovord som har sagt om den. Och vinner inte Där kräftorna sjunger Årets Bok 2020 kommer jag bli oerhört besviken.
Jag kan förstå att vissa inte tyckt om den här boken. Den är lite speciell precis som huvudkaraktären är. Lite udda, man vet inte riktigt vad den ska leda till eller vad som egentligen är meningen med berättelsen. Men jag gillade den här stenhårt!
Boken handlar om Kya eller ”Träskflickan” som hon också kallas. Den handlar om hennes liv. Från att hon var barn och blev lämnad av sin mor som satte djupa spår till att hon överlever ensam mot alla odds relativt isolerad i sitt träsk. Hon hittar glädje och gemenskap i att studera den underbara naturen och alla djuren runt omkring henne. Träsket blir hennes familj och hennes trygghet. Samtidigt som man får följa Kyas liv får vi parallellt följa en annan tidslinje där stans älsklingspojk dör och en utredning för mord följer. I helhet är boken en berättelse om fördomar och ensamhet. Att känna sig övergiven och att åter igen försöka hitta ett sätt att öppna sitt hjärta och börja lita på folk.
Det jag älskar mest med boken är kyas unikhet och den fantastiksa miljöbeskrivningen. Boken utspelar sig under 50- och 60-talet i North Carolina, USA och jag tycker att tidsandan och kulturen når fram till läsaren på ett troget sätt även i den svenska översättningen.
Den enda jag inte gillade med boken var slutet. Det va inget direkt fel på det och handlingsmässigt funkar det. Men jag tror att boken hade känts ännu bättre och mer kraftfull om slutet skrivits på ett lite snyggare sätt.
Den här boken har hypats överallt där jag sett den. Och visst är den bra, men lite väl dyster för min smak. Men absolut mycket välskriven och läsvärd!
När du läser denna roman så är du där, i träsken i North Carolina, bland sand och djur. Historien är ganska tragisk men ändå fantastisk. Jag älskade den!