Supreme Inequality

Bok av Adam Cohen
Om inget annat så avslöjar Supreme Inequality den omfattande roll som domstolen spelar i den amerikanska vardagen. Ännu viktigare är det en ögonöppnande historia om hur domstolen har bortsett från prejudikat, lagar och sunt förnuft för att uppnå sin politiska agenda. Den enda frågan som återstår är om det är för sent att göra något åt ​​det.
Amerika har blivit mer ojämnt sedan 1960-talet. Medelklassen har krympt, skolorna är mer segregerade och massfängslande har förstört afroamerikanska och Latin-samhällen. Samtidigt har rika individer och företag ett stort uttalande i val, vilket resulterar i lägre skatter, mer gynnsam lagstiftning och förmånsbehandling från myndigheter. Det som dock inte är välkänt är den roll som Högsta domstolen har spelat för att skapa dessa ojämlikheter.

Högsta domstolen ses ofta som försvararen av underdogen. Fall som Brown v. Board of Education och Miranda v. Arizona verkade garantera alla amerikaner samma rättigheter och rättsprocess enligt lagen. Men som Adam Cohen noggrant dokumenterar i högsta ojämlikhet har vissa rättigheter vid Högsta domstolen fungerar för att inte bara utrota de fattiga och medelklassens rättigheter utan också för att utvidga de rikas intressen. På många sätt, hävdar Cohen, är domstolen författare till den ökade ojämlikheten i det amerikanska samhället, och av ojämlikhetens många konsekvenser.