Dimma över Darjeeling

Bok av Mikael Bergstrand
I Mikael Bergstrands fristående uppföljare till den framgångsrika Delhis vackraste händer får vi återigen möta den bittre medelålders mannen Göran Borg. Han är tillbaka på svensk mark, och på god väg att falla ner i sina gamla hjulspår igen efter den omvälvande resan till Indien och förälskelsen i skönhetssalongsföreståndarinnan Preeti. Men så ska hans bäste vän Yogi gifta sig, äntligen, med sin stora kärlek Lakshmi, och Göran beger sig åter till Indien för att hjälpa honom med förberedelserna inför den stora bröllopsfesten. Göran följer med Yogi till Darjeeling för att inspektera den teplantage som Yogi köpt för sin svärfars pengar, och som ska bidra till finansieringen av det hela. Men den liknar inte på något sätt de vackra bilderna i säljarens prospekt, utan är i stort förfall. Så nu börjar istället jakten på lurendrejaren och kampen att återfå både pengarna och heder och ära för Yogi. De båda kumpanerna ger sig ut på en strapatsrik resa genom Indien som kommer att ställa dem på svåra prov och utmana deras vänskap. Dimma över Darjeeling är en roman om fördomar och egoism, om att ta sig upp ur sina nedgröpta hjärnspår och hitta ny mark, om mod, lojalitet och vänskap. Och om den svåra konsten att leva här och nu. Den är skriven med samma mänskliga värme som föregångaren och bjuder på lika många goda skratt längs vägen.
Hösten 2013 läste jag Mikael Bergstrand för första gången. Mikael Bergstrand har arbetat som journalist, men nu var det i egenskap av honom som författare som jag läste honom. Dehlis vackraste händer var en både rolig och välskriven berättelse om en medelålders man, utköpt från sitt jobb och som övertalas att resa till Indien. Där blev han kvar – tack vare en diarré. I del två i serien, Dimma över Darjeeling, har Göran Borg återvänt till Sverige, men…

Göran Borg går i terapi för att komma vidare i livet. Han känner sig inte behövd av sina barn och han har ingen lust att umgås med sina vänner. Men så gör han det – och får en bög på halsen. Detta plus att hans vän Yogi ska gifta sig gör att han hastigt och lustigt bestämmer sig för att resa tillbaka till Indien. Nya äventyr väntar, med lurendrejare, arga mammor, fala kvinnor med mera.

Berättandet är det inte nåt som helst fel på den här gången heller. Berätta och att skriva kan författaren. Men nånting gör att den här uppföljaren inte alls når samma höjder som del ett i serien. Det är som om det saknas nåt, som om berättelsen hattar lite för mycket, tar för många sidospår. Lite besviken blev jag allt, trots att det glimmar till av humor då och då. Men jag har ytterligare en del att läsa och förhoppningsvis är den bättre.

Mitt omdöme för denna rätt snabblästa bok blir medel.