Teonauterna

Bok av Sam Ghazi
Efter sju år i dvala ombord på rymdskeppet Oberon väcks teonauten Adam. Hans medresenär Jasmin har inte överlevt färden. De har skickats ut i Vintergatan för att söka efter uppkomsten till liv, kanske även efter det gudomliga. Allt tyder på att svaren kan finnas på den avlägsna himlakroppen Trögkryparen. Adam lyckas återskapa Jasmins medvetande i digital form och tillsammans kan de slutföra sitt uppdrag. Men något gudomligt erfar han inte. Inte heller hälsas han som en hjälte när han efter många år återvänder till jorden, där Jasmin sörjs av sin familj. Men är hon verkligen död om hennes medvetande finns kvar? Sam Ghazi undersöker i sin nya roman existentiella frågor om liv, död, ursprung och evighet.
Bokens beskrivning hade mig så nyfiken och intresserad, att hitta nya svenska science fiction böcker är något som gör mig väldigt glad. Jag hade nog höga förväntningar på boken just på grund av att science fiction är min favorit genre och som regel är det alltid bra läsning för mig.

Boken började bra och kändes inlevelsefull men efter några kapitel blir jag förvirrad. Karaktärerna har sessioner där de är oförståeliga och det är svårt att avgöra om saker sker i nutid eller dåtid.

Efter ungefär halva boken tyckte jag att saker kändes mer sammanhängande igen. Sista halvan sträckläste jag. Adam och Jasmins resa i boken är otrolig. Både den fysiska resan men också den psykiska resan.

Boken innehåller spännande teknologi och jag gillar hur författaren skriver om den tekniska biten. Jasmins digitala form är verkligen intressant!

Teonauterna är en spännande bok! Välskriven och modern. Jag önskar att början av boken hade varit mer sammanhängande och enklare. Jag tycker inte att jag lär känna karaktärerna förens längre in i boken. Detta är annorlunda sci-fi som borde läsas i en sittning om möjligt!

Boken får 3/5 stjärnor från mig!