Arvtagaren

Bok av Camilla Sten
Eleanors mormor Vivianne mördas och hon blir vittne. Hon såg mördaren fly iväg från brottsplatsen, men hon kan inte beskriva mördaren för polisen på grund av sin kliniska ansiktsblindhet. Det kommer fram att hennes mormor lämnar efter sig en stor och tidigare okänd herrgård. Snart visar det sig att mormor Vivianne bar på betydligt fler familjehemligheter.
4 utgåvor
Välj utgåva
ArvtagarenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789113105628
ArvtagarenSvenska - E-bok
ISBN: 9789113105635
ArvtagarenSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789113105642
ArvtagarenSvenska - Pocket
ISBN: 9789113105796
Det verkar vara fel bild här men enligt texten i alla fall.

Arvtagaren av Camilla Sten.

När Eleanor kommer till sin mormor för den sedvanliga söndagsmiddagen hittar hon henne blödande på golvet i hallen. Hon möter mördaren i dörren men kan på grund av sin ansiktsblindhet inte beskriva personen.

Inför bouppteckningen kommer nästa chock, mormodern äger en herrgård. Trots att Eleanor har växt upp med sin mormor har hon aldrig hört talas om gården än mindre besökt den. Nu blir hon kontaktad av en advokat som vill att de ska gå igenom den och se vad som finns där som ska tas med i bouppteckningen.

Eleonor, hennes pojkvän och hennes moster reser tillsammans med advokaten till Solhöga. Väl där börjar underliga saker hända. Förvaltaren som har skött om gården är försvunnen, men Eleanor har ändå en känsla av att de inte är ensamma i huset. Hon börjar också fundera kring vem hennes mormor egentligen var och varför någon skulle vilja döda henne.

Det här är som sagt en riktig rysare. Alla de klassiska ingredienserna finns med. En ensligt belägen plats med dålig mobiltäckning. Snöstorm och kyla som hindrar dem från att ta sig därifrån. En huvudperson som på grund av sin psykiska staus inte blir trovärdig när hon berättar vad hon tror sig ha sett - inte ens hon själv vet riktigt vad som är sant och inte.

Det som höjer historien ytterliggare ett snäpp är när författaren låter den sköra huvudpersonen och den trygga pojkvännen byta roller. Som helhet en riktigt spännande bladvändare med en mycket oväntad upplösning.
Tack Norstedt förlag för recex!

Arvtagaren handlar om Eleanor som ser sin mormor bli brutalt mördad mitt framför ögonen på henne - och ser även den som gjorde det. Problemet är att hon lider av ansiktsblindhet, så hon kommer inte alls ihåg vem mördaren är. Efter mordet på mormor åker Eleanor ut till en herrgård där hennes mormor tydligen bodde. Hemligheterna frodas och byggs på torn, tills Eleanor har svårt att urskilja på vad som är verklighet och vad som är hemligheter.

Åh, vilken fantastiskt bladvändare det här var! Perfekt för den som behöver något kvickt, genomtänkt och otroligt eget. Jag gillade de korta kapitlen, vilket gjorde det i princip omöjligt att stänga boken. Det var rappa vändningar och scener som spelares ur som jag inte såg komma. Jag kunde aldrig gissa mig till vem mördaren var - vilket är väl lite själva poängen som definierar en bra thriller?

Huvudpersonen, Eleanor, är väldigt spännande att följa. Jag har aldrig läst en bok där huvudpersonen har problem med ansiktsblindhet och det kändes så himla nytänkande och omöjligt att lösa. Mystiken tätnar fort när de kommer till herrgården och jag gillar mycket hur Sten har lyckas hålla kvar känslan av mystik och hemligheter genom hela boken. Jag var aldrig uttråkad undertiden jag läste. Jag kommer absolut läsa mer av henne!

Rekommenderar till dig som gillar: kusliga och mystiska berättelser, högt tempo, snäva och otroliga vändpunkter man inte ser komma och en lite annorlunda huvudkaraktär med sin ansiktsblindhet.
Arvtagaren” av Camilla Sten är en rysligt, skrämmande och ruskigt bra thriller om mörka familjehemligheter. Perfekt läsning för denna Alla Helgona helg. En varning bara - det kan hända att du blir osocial och inte får något annat gjort än att läsa.

Eleanor är på väg till den traditionella söndagsmiddagen hos sin mormor Vivianne. I dörren möter hon en okänd person som har bråttom iväg. I hallen hittar hon sin mormor död och förstår att det var mördaren hon mötte... Problemet är att Eleanor är kliniskt ansiktsblind och inte kan beskriva mördaren eller minnas vem denne är.
Det visar sig att Vivianne har lämnat efter sig en stor herrgård, Solhöga, som Eleanor aldrig tidigare hört talas om. Tillsammans med sin sambo, sin moster och en advokat åker hon dit en helg för att bekanta sig med sitt arv. Det blir en helg de sent ska glömma. Kring herrgården finns många hemligheter begravda och det finns krafter som vill hindra Eleanor att få veta sanningen.

En nutidshistoria löper parallellt med en historisk och det är snyggt gjort. Bit för bit läggs pusslet, med oväntade händelser och krypande obehag förstår man till sist hur allt hänger ihop. En sträckläsningsbok!
Riktigt spännande och välskriven bok.
Lite vändningar i händelsen, som man ej kunnat räkna ut.
Rekommenderas!