Far ända in i baljan

Bok av Astrid Lindgren
En ny, härlig bilderbok om livet på Saltkråkan! Familjen Melkerson är ute på ön för att njuta av våren. Tjorven och hennes familj finns förstås på plats, och det gör också Söderman och hans barnbarn Stina en riktig retsticka. Och så finns där alla djuren! Pelle har ju sin älskade kanin Jocke, Tjorven har sin Båtsman och Stina har en egen korp. Hon påstår att han är en förtrollad prins som kan säga Far ända in i baljan. Sagor om förtrollade prinsar är hennes specialitet och fantasi saknar hon inte! En dag kommer gubben Vesterman hem med en sälunge, som Tjorven får ta hand om. Vilken lycka! Sälen döps till Moses, och han följer henne som en hund och sover i hennes rum. Ja, snart har Tjorven inte tid med Båtsman Och Stina har tur hon också, för hon får ta hand om en lammunge som måste flaskmatas. Så till slut sitter de där, Tjorven och Stina, med varsin nappflaska och varsitt gulligt djur att mata. Och Båtsman väntar troget på sin matte. Till Astrid Lindgrens dråpliga och innehållsrika berättelse har Maria Nilsson Thore skapat härliga, roliga bilder med fin skärgårdskänsla.
2 utgåvor
Välj utgåva
Far ända in i baljanSvenska - Inbunden
ISBN: 9789129724387
Far ända in i baljanSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789129724653
Här har vi den nyaste bilderboken om Saltkråkan. Familjen Melkerson är ute på ön igen för att njuta lite av våren. Tjorven och hennes familj är såklart där. Och i den här boken får vi äntligen träffa Söderman och hans barnbarn Stina. Inte bara att det ny kryllar av människor på ön, det börjar bli en hel del djur där också. Tjorven har sin Båtsman, Pelle kaninen Jocke och Stina har en Korp som hon påstår kan säga “Far ända in i baljan”. Men så en dag får Tjorven en alldeles egen säl, något som Stina blir lite avundsjuk på. Men vilken tur då att hon får en lammunge. Detta är en charmig berättelse om både människorna och alla de djur som nu bor på Saltkråkan.

Man kan ju inget annat än bara älska Astrid Lindgren, och det här är ren nostalgi i nytappning. Visserligen har boken ganska mycket text, men den passar alldeles utmärkt till högläsning. Läser man för riktigt små barn kanske man får hoppa över lite i texten eller dela upp läsningen i flera delar. Men det är definitivt en bok som kan fängsla både stora och små. Och Maria Nilsson Thores illustrationer fångar verkligen den tjusning som Tjorven har. Hon ser alldeles lagom charmig och pillemarisk ut, bara så där som Tjorven kan se ut.

Ett stort plus är även baksidan på boken. Där det finns en bild med beskrivningar på vem som är vem av karaktärerna i boken. Något som jag saknade lite i den första bilderboken om Saltkråkan. Perfekt för de läsare som inte är bekant sedan tidigare med gänget på Saltkråkan.
Jag tror aldrig man kan bli för gammal för att läsa böcker av Astrid Lindgren. Jag är uppvuxen med alla böcker och filmatiseringar som gjorts och jag har både läst böckerna och sett filmerna åtskilliga gånger och jag tröttnar aldrig på dem. Det är något speciellt med Astrids verk och när jag läser Far ända in i baljan är det som att slungas tillbaka till när jag var liten igen. Det är sån härlig nostalgitripp att träffa Tjorven, Pelle, Stina, Båtsman och alla de andra igen. Texten har Astrids fina känsla och härliga humor och jag tycker mig nästan höra hennes röst medan jag läser boken. Illustrationerna som Maria Nilsson Thore gjort är helt makalöst fina! Hon lyckas verkligen fånga karaktärerna och de är så otroligt söta. Det är en ren njutning att sjunka in i Saltkråkan för en stund och den bjuder på en läsupplevelse av rang. Boken passar utmärkt att ge bort i present och den superfin att ha ståendes hemma i bokhyllan och skylta med. Eller att läsa med sina barn eller barnbarn så nya generationer kan få upptäcka Astrid Lindgrens magiska världar, här tillsammans med Maria Nilsson Thores smakfulla illustrationer.
Rekommenderas varmt! ⭐️