Vingar av silver

Camilla Läckberg 

Uppföljaren till En bur av guld är här. Faye har fått ordning på sitt liv, hon driver ett framgångsrikt företag och hennes före detta man sitter i fängelse. Men när Faye ska lansera sitt företag i USA uppstår ett oväntat hot som tvingar henne att resa hem till Stockholm igen.

5 utgåvor
Välj utgåva
Vingar av silverSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789137156552
Vingar av silverSvenska - Inbunden
ISBN: 9789137152714
Vingar Av SilverSvenska - Pocket
ISBN: 9789137157801
Vingar av silverSvenska - E-bok
ISBN: 9789137152721
Vingar av silverSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789137156248
Förra årets mest sålda bok var En bur av guld, Camilla Läckbergs första bok om Faye. Nu är hon tillbaka och Faye tvingas ännu en gång tackla tuffa motgångar. Någon försöker köpa upp hennes flaggskepp, företaget Revenge, och hon misstänker att det finns en koppling till exmaken Jack som just nu avtjänar fängelsestraffet för mordet på dottern Julienne. Samtidigt har Faye funnit kärleken på nytt och distaheras av medföljande känslostormar. Men hennes inre mörker är aldrig långt borta och strax under ytan lurar barndomsminnen som i allra högsta grad präglat henne till att bli både beräknande och driven. Hon kommer alltid att göra det som krävs för att krossa den som hotar henne.

Camilla Läckberg fortsätter i Vingar av silver på det inslagna spåret och bjuder på en åttiotalsinspirerad och ganska utmanande thriller. Det är syndigt, lyxigt och brutalt, med ett tydligt tema om systerskap. Läckberg sätter ner foten (eller snarare stilettklacken) mot patriarkatet och förser Faye med en provokativ ton och klassiska manliga statussymboler i syfte att skapa en egen feministisk ikon med egna pengar och stor makt.

Det finns en trovärdighet i att hårda nypor är vad som krävs i den värld som beskrivs och jag förstår både budskapet och underhållningsvärdet i det Läckberg skriver, men intrigen lever inte upp till förväntningarna.
Dialogen är förvisso rapp, men scenerna når aldrig det djup jag hoppas på. Jag anar i ett tidigt skede vad som är på väg att hända och överraskningsmomenten som bygger en lyckad thriller uteblir. Visst är Vingar av silver vågad, världsvan och vidsynt, men en tunn spänningsintrig drar tyvärr ner helhetsintrycket.
Jag har läst alla Camillas tidigare böcker och hon tillhör en av mina favoritförfattare. Vingar av silver är del 2 i serien om Faye, den första En bur av guld var en bok som tog mig med storm och jag älskade den. I Vingar av silver får vi fortsätta att följa Faye i hennes liv. Hennes liv flyter på, hon börjar våga tro på kärleken igen, hennes exmake sitter i fängelse och hennes framgångsrika företag Revenge skördar stora framgångar. Men en dag hotas hennes tillvaro, någon försöker köpa hennes företag, frågan är kommer hon att kunna återta sitt företag? Och vem är det som vill hämnas och förstöra för henne?

Boken var lättläst och den hade ett bra driv och det gjorde den väldigt snabbläst. Boken pendlar mellan nutid och dåtid då vi får läsa mer om Fayes uppväxt i denna bok. Jag gillade boken men jag tycker inte att denna bok lyckades nå samma nivå som hennes första, jag blev inte lika knockad denna gång. Som många andra och även jag tidigare har antytt om hennes första bok så får jag en rejäl flashblack till 80-talets Jackie Collins och Sidney Sheldon - vilket för mig är positivt och jag återupplever mina favoritförfattare från min tonårstid. Vill man läsa om hämnd, lyx, sex, vänskap och komplicerade familjerelationer så är denna bok fantastisk. Och jag kommer vilja läsa nästa bok och fortsätta att följa hur Fays liv utspelar sig.
Jag har läst flera böcker ur Camillas deckarserie och även den första delen om Faye som kom förra året. Jag blev inte alls knockad av En bur av guld när jag läste den, utan satt snarare med lite fadd eftersmak när jag läst ut boken. När jag fick frågan om jag ville läsa fortsättningen så blev jag ändå nyfiken på om serien om Faye utvecklats till det bättre och tackade ja. Men efter att ha läst boken sitter jag ändå med samma känsla som vid den förra. Jag tycker boken känns lite ihophafsad och ostrukturerad. I denna bok får vi veta mer om hennes uppväxt och genom hela boken får vi tillbakablickar från barndomen i Fjällbacka. Faye är ingen karaktär som jag faller för och jag har svårt att känna några sympatier för henne, det trots att hon genomgått ett helvete som ung. Hon är en väldigt ytlig karaktär och det är mycket lyx och flärd runtomkring henne. Man kan känna tydliga vibbar från författare som Sidney Sheldon, Jackie Collins och andra storsäljare på 80-90 talen, så även när det gäller sex vilket det finns en del ganska detaljerat av i boken. Till bokens fördel så har den ett starkt driv framåt och den är väldigt snabbläst. Nja någon mer bok om Faye blir det inte för mig, nu känner jag mig övertygad om att det inte är en serie i min smak.