Renoveringsobjekten

Bok av Eli Åhman Owetz
Susanne lämnar både sitt jobb och sitt äktenskap för att bryta ny mark. Hon väljer att starta eget som arkitekt och får ett spännande uppdrag i Roslagen där en konferensanläggning behöver renoveras. Men allteftersom arbetet fortskrider och hon lär känna grannarna i byn börjar hon tveka om uppdraget verkligen är rätt.
En otroligt mysig feelgood roman. Den är en fristående roman. Spännande och jag sträckläste den. Jag som tycker mycket om renovering tyckte att denna bok passade super bra
Renoveringaobjekten är en fristående bok men några av karaktärerna från tidigare bok finns med. En härlig och mysig feelgood som jag verkligen gillar! Härliga karaktärer och jag gillar storyn!
Otroligt mysig feelgood när det är som bäst. En fristående bok men några av personerna i boken finns med i tidigare böcker. Läs den om du vill ha en bok att bli glad av
Renoveringsobjekten är en fristående bok, men samtidigt finns karaktärer och platser från Åhman Owetz andra böcker med, och utökar känslan av en egen liten verklighet. Som läsare får det mig att må bra, för jag får en inblick i livet hos karaktärer jag läst om förut och saknat mycket.

Susanne är strax över femtio, och ska påbörja att vara frilansarkitekt istället för att arbeta på ett större företag. Hon blir tipsad om ett stort projekt i Grävinge, där den gamla nedlagda skofabriken ska omarbetas enligt ägaren Hans Lindgrens plan. Men när Susanne kommer dit för ett möte visar det sig att den där planen är mycket större, mer krävande och sätter mer av Susannes etik och moral på prov än vad hon ens kunde tänka sig. Det är inte bara skofabriken de vill göra till ett konferenshotell, de vill också riva alla huden längs Fabriksgatan och göra alla som bor där hemlösa. Dessutom vill de ändra så mycket att det gamla fabrikssamhället istället ska bli ett 1600-talsaktigt brukssamhälle. Mot bättre vetande tackar Susanne ja till projektet men vill bo i Grävinge för att kunna göra efterforskningar kring de boende och ifall de är så hopplösa som paret Lindgren hävdar. Och har de någonstans att ta vägen om deras bostäder försvinner?

Jag är minst lika förtjust i den här som jag är Åhman Owetz tidigare böcker. Det här är ren och skär lycka för mig, men det betyder inte att det är en bok där allting går rakt fram utan problem. Karaktärerna har alla sina egna bekymmer och problem och det är mycket vemod genom boken.

Ingegerd är min absolut stora favorit i den här boken, och jag älskar när äldre damer får vara med som viktiga karaktärer i böcker, utan att för den sakens skull vara ”äldre”. Ingegerd vill klara sig själv, och är en frisk fläkt i Susannes liv. De behöver nog varandra lika mycket, de där två. Jag gillar också Susanne, och Conny. Det är svårt att tycka om paret Lindgren (tyvärr, för namnet är det ju inget fel på) men det är inte heller meningen. Klasskillnaden är tydlig rakt igenom boken men samtidigt tycker jag om att Susanne kommer in som ett mellanting. Där står hon med fötterna på båda sidor av staketet och gräset visar sig vara mycket grönare på den sidan hon inte trott.

Länge funderar jag på hur det ska gå, även om jag har mina aningar och förhoppningar. Det blir såklart ingen stor överraskning, men resan dit har flera oväntade vändningar och det gillar jag. Det är en av de stora fördelarna med feelgood för mig, jag vet (ofta) hur slutet kommer se ut men inte riktigt hur eller resan dit.

Eli Åhman Owetz har ett mycket bra språk och en väldigt fin berättarstil. Människorna är i fokus, men omgivningen och miljöerna lämnas inte därhän för det. Allt flyter liksom på och man hänger med utan att vilja sluta läsa. Som tidigare skrivet väver Åhman Owetz också in karaktärer från tidigare böcker, vilket gör att persongalleriet blir lagom stort för den som läst tidigare verk. De viktiga karaktärerna har man koll på väldigt tidigt, och alla skiljer sig åt i sätt och ton så det är inga problem att komma ihåg vem som är vem.

Renoveringsobjekten är en fristående uppföljare av Brevvännerna men även personer från Anna-Lisa-serien dyker upp. Både Grävinge, Örby kommun och Söderberga är påhittade platser men allt känns verkligt och trovärdigt. Jag längtar efter att få se vad Åhman Owetz hittar på för mysigt äventyr härnäst.
Renoveringsobjekten är en riktigt härlig bok med underbara karaktärer. Jag njöt från första till sista sidan. Den handlar om Susanne som brutit upp från jobbet på en arkitektfirma i Stockholm och nu får ett frilansuppdrag på en ort i Norduppland, Grävinge. Lindgren som äger Grävinge vill göra ett lyxigt konferenshotell av den sen länge nedlagda skofabriken och Susanne ska rita.

Susanne har hyrt in sig i gamla Konsumbutiken i Grävinge och lär känna innevånarna. Pensionären Ingegerd som gärna bjuder på kaffe och sockerkaka. Den femton år yngre Conny som väver och lagar god mat får Susanne att leva upp. Jonna och Nisse som driver svartpub i källaren.

Lindgren vill även riva alla husen på Fabriksgatan och bygga nytt. Susanne är inte lika förtjust i idén eftersom alla de hyresgäster hon nu lärt känna, ska kastas ut. Hennes uppdrag börjar kännas omöjligt, men hon är samtidigt beroende av jobbet. Kan hon förråda sina nya vänner?

Felgood när den är som allra bäst!
Precis som i den tidigare boken Brevvännerna om landsbyggd, förändringar och relationer. Men också om hierarki och mod. Jag gillar verkligen att karaktärerna från Brevvännerna och böckerna om Anna-Lisa vävs in i berättelsen

Detta är en mysig, lättläst och välskriven bok som gör gott i själen och bjuder på fina karaktärer och miljöer. Även om den kan läsas fristående, utan att ha läst Brevvännerna, rekommenderar jag ändå att en läser den först, för att få ut så mycket som möjligt!
Arkitekten Susanne har slagit in på en ny väg i livet samtidigt som hon har brutit upp från sitt äktenskap med Erik så har hon lämnat arkitektfirman i Stockholm för att starta eget.

Hon ser sin chans att börja om genom att ta ett frilansuppdrag som Arkitekt i vackra Roslagen.

Ett prestigefullt uppdrag, att rita om en gammal skofabrik till ett lyxigt konferenshotell i det lilla samhället Grävinge låter som en arkitekts drömjobb. Till en början verkar det vara ett riktigt drömjobb men när ägarparet presenterar sin vision börjar Susanne ana oråd. De vill riva alla husen längs fabriksgatan i byn. Ju mer Susanne lär känna sina nya grannar desto mer omöjligt börjar hela renoveringsprojektet kännas.

Jag bara älskar denna boken, personerna och känslorna den väcker genom härliga person och miljöbeskrivningar.
Eli skriver på ett gemytligt sätt som får mig att glömma tid och rum. En bok som är lättläst och som tar slut alldeles för fort. Vill läsa mer...
En riktig feelgood pärla!
En fantastiskt feelgood där hjärtat verkligen fastnar för det lilla samhället Grävinge! Otroligt bra miljö- och personbeskrivningar som gör att man både känner att man faktiskt är i Grävinge samt känner personerna! Älskar dessutom böcker som utspelar sig på landsbygden!
Som vanligt briljerar Eli i sina person- och miljöbeskrivningar. Det känns som jag är på plats i Grävinge, den lilla fd. bruksorten som nu ska omvandlas till ett ställe för människor med täta plånböcker. En bok för dig som vill bli varm i hjärtat. Rekommenderar alla hennes böcker!
Det här är enligt mig en riktigt bra och varm feelgood. Det är fina beskrivningar, jag kan riktigt känna doften av sommar när jag läser. Dessutom får jag en enorm längtan att flytta ut på landet, gå på loppisar och fika hos goa grannar och vänner Jag blev riktigt varm om hjärtat när jag läste. Om man tckte om brevvännerna kommer man tycka om den här!
En underbar bok där varje ord berörde. Alla sinnen fick vara med, man kunde se miljöerna man kunde känna smakerna av öl. Man kunde känna förakt.
Susanne blir anlitad av en familj i Grävinge där hon ska bygga om en skofabrik till ett lyxigt konferens hotell. Min i samhället finns även en genomfartsgata som dom vill riva det mesta o bygga nytt. Men som tur är finns det andra lösningar. Rekommenderas varmt. En riktig måbra bok!
Boken är mysig, hemtrevlig och varm. Som läsare älskar man karaktärena som är precis sådär härligt lagom och vanliga. Miljöbeskrivningarna är levande och hela boken doftar landsbygd och sommar. När man når slutet är man bara nöjd och glad även om det är synd att den är slut
En varm och gripande roman om kärlek och vänskap. Susanne har brutit upp från sitt äktenskap och jobbet på en arkitektfirma i Stockholm. När hon får ett frilansuppdrag i Roslagen blir det en chans att börja om. Men uppdraget blir mycket större och mer komplicerat än vad Susanne tänkt sig.

Renoveringsobjekten är en kärleksfull roman med hjärta och smärta. Det är en underbar och charmig berättelse som man inte vill ska ta slut för fort. Eli är bra på att bygga upp en vacker historia, relationer och att beskriva och gestalta personer och miljöer. Språket är lätt och boken går fort att läsa. Det här är en ljuvlig bok som passar bra till sommarledigheten.
Ännu en härlig feelgood av Eli Åhman Owetz, den här boken gör ingen besviken. Jag gillar verkligen Elis sätt att driva en handling framåt, att måla upp olika miljöer och scenarion och samtidigt väcka liv i karaktärerna genom att beskriva deras olika personligheter och känslor.
Den här boken handlar om att våga lämna sitt trygga bo och ge sig ut på okänd mark. Man måste våga för att vinna.

Bokens huvudkaraktär heter Susanne och man får följa hennes resa från att hon lämnar ett äktenskap som inte längre är vad det en gång varit och tar sig an nya utmaningar. I Roslagen får hon ett uppdrag att göra om en konferensanläggning men allteftersom arbetet fortskrider börjar hon tveka allt mer.

Renoveringsobjekten är en fristående fortsättning av författarens bok Brevvännerna.
En helt underbar bok! Tyckte mycket om Brevvänner och den här är precis lika bra. Härligt att läsa en bok där huvudpersonen är en tjej på runt 50 år och vad som händer i hennes liv.
Precis som Brevvännerna är Renoveringsobjekten en väldigt mysig bok. Man vill bara hoppa in i den härliga miljön och bli en i gänget! Jag vill läsa fler böcker av Eli!
Jag har tidigare läst författarens förra bok "Brevvännerna" och älskade den boken så mina förväntningar var höga och mina tankar - Hur ska författaren lyckas med en fullpoängare igen? Men WOW! Vilken pärla Eli lyckats skriva.

Det här är en fristående fortsättning på förra boken där Susanne lämnar sitt äktenskap med Erik och hon får ett drömuppdrag som arkitekt i den lilla gamla fabriksorten Grävlinge. Susanne flyttar in i den nedlagda Konsum butiken och hennes arbete är rita om en gammal skofabrik till ett lyxhotell och i planerna ingår att alla hus längs med Fabriksgatan ska rivas. Ganska snart lär hon känna grannarna och Conny, dom blir hennes vänner och hennes uppdrag om att riva husen längs gatan har hon hållit hemligt och hon får allt svårare och svårare att utföra sitt arbete.

Den här boken älskade jag. Den är välskriven, lättläst, har ett bra språk och ett bra flyt. Intressanta och underbara karaktärer och riktigt bra miljöbeskrivningar, det gör att jag som läsare lär känna personerna och jag får bilder framför mig hur allt ser ut. Dock tar boken slut alldeles för snabbt, jag vill fortsätta läsa om personerna och vara kvar i Grävlinge. En underbar feelgoodspärla som är varm, charmig och gripande.
Härlig fristående uppföljare av Brevvännerna.

Vi följer Susanne som efter att ha både slutat på sitt jobb och skilt sig tackar ja till ett uppdrag för ett rikt par ute i Grävinge i Roslagen. Uppdraget är att rita om en fabrik till lyxhotell. Det visar sig dock att paret hon tagit jobb hos har större planer för Grävinge än vad Susanne hade anat.

Väl på plats lär hon känna de boende i området. Ingegerd som bjuder på sockerkaka och Conny som Susanne snabbt kommer nära. Snart ställs hon inför valet mellan sin moral och sin karriär.

Mysig feelgood ute på landsbygden i Norrtälje. Det är lätt att läsa och hänga med och det är gemytlig stämning. Jag fattar tycke för Susanne som person och de livsval hon tvingas till. Största behållningen med boken är miljöbeskrivningarna av det förfallna samhället och hoppet om nya tider. Precis som den här typen av böcker bör göra får den mig att längta till ett liv på landet. Åtminstone tillfällig.
Susanne bor i Stockholm. Hon har efter 23 år skilt sig från Erik, och slutat på arkitektfirman. Nu ska hon satsa på att jobba som frilansande arkitekt. Men det är inte så lätt att få uppdrag.

Men så får hon ett uppdrag i byn Grävinge. Det hon trodde skulle bli ett snabbt jobb och sen hem till Stockholm igen, visade sig vara ett betydligt större jobb. Så hon bestämmer sig för att bo i byn under tiden.

När hon fått veta hela uppdraget, känns det inte helt rätt.
Efterhand som hon lär känna byborna känns hennes uppdrag allt jobbigare att utföra. Men vad kan hon göra?

Wow, vilken bok. Helt underbar feelgood, med så härliga karaktärer och fina miljöbeskrivningar. En lantlig idyll med så mycket kärlek och gemenskap.
Jag ville inte boken skulle ta slut.
Att följa upp boken Brevvännerna som nominerats till Årets Bok 2020, kan inte vara lätt men Eli Åhman Owetz har gjort det, och hon har dessutom gjort det med bravur.

Den nya boken Renoveringsobjekten som är en fristående fortsättning på Brevvännerna är enligt mig faktiskt något bättre. I Renoveringsobjekten får vi följa med arkitekten Susanne till orten Grävinge i Roslagen där hon har fått ett klurigt arkitekt-uppdrag av ortens självutnämnde pamp. I samband med arbetet lär hon känna både sig själv och ortens övriga bybor.

Eli Åhman Owetz har en fantastisk förmåga att skapa en berättelse med värme, hjärta och själ. Man sugs in i boken och dess händelser och sidorna bara fladdrar iväg. Under somriga och soliga dagar följer läsaren Susanne och hennes arbete och nya liv. Man får även stifta bekantskap med ortens karaktäristiska bybor som tillsammans kämpar för sin överlevnad och mot ortens pompöse pamp. Det är en berättelse om att ta steget och våga satsa på något nytt, att våga ta emot kärleken som bjuds och att våga lita på sin instinkt mellan vad som är rätt och vad som är fel.

Tyvärr är Grävinge en fiktiv ort annars hade jag gärna tagit en semestertripp dit och själv fått bli en del av den gemenskap som beskrivs med sådan värme. Det här är en av årets bästa feelgood-romaner enligt mig och passar perfekt som tidsfördriv under sommarens lata dagar i hängmattan eller på stranden.
Söt och charmig bok. Perfekt sommarläsning och bra tempo. Karaktärerna känns trovärdiga och nyanserade och berättelsen är en riktig goding!
Susanne lämnar sitt jobb på en arkitektfirma för att bli frilans. Hennes nästa uppdrag blir att rita om en nedlagd skofabrik till en lyxig konferansanläggning i det lilla samhället Grävinge. Något som till en början låter som ett drömjobb utvecklas sedan till något annat då ägarna vill riva alla hus längs fabriksgatan och sparka ut alla hyresgästerna.

Jag (som så många andra) hade nog gärna tagit mitt pick och pack och flyttat till Grävinge efter att ha läst Renoveringsobjekten! Så fin historia om grannarna längs fabriksgatan och om hur Susanne lär känna dem och släpps in i gemenskapen. Så härliga karaktärer och mysig miljö!
Renoveringsobjekten är den fristående fortsättningen på Eli Åhman Owets hyllade bok "Brevvännerna", som jag älskade! Här handlar det om Susanne, exfru till Erik i den boken. Hennes första uppdrag som frilansande arkitekt är att rita om en gammal nedlagd skofabrik till konferenscenter. Och, visar det sig, rita om en hel gata, där husens ägare vill riva och bygga nytt. Susanne flyttar tillfälligt in i den gamla nedlagda Konsumfabriken och blir undan för undan vän med invånarna i Grävinge, som orten heter. Hon slits mellan sitt uppdrag och lojaliteten med sina nya vänner. Dessutom blir hon lite väl fäst vid en femton år yngre man.
Det är mysigt och trivsamt, som alltid i Elis böcker. Ändå blir jag inte lika fast som i den förra. Kanske är det lite för förutsägbart.
Susanne har tagit steget att lämna arkitektfirman i Stockholm och hon får ett jobberbjudande i en liten ort, Grävinge, i Roslagen.
Det står en gammal skofabrik där, som ägaren vill rusta upp till ett konferenshotell.
Hon ser massor av möjligheter i fabriken byggd 1910. Ägaren vill att hon omvandlar den till ett gammalt bruk från 1600talet. Och att hela Fabriksgatan ska jämnas med marken och byggas upp till moderna, snygga hus, istället för de skabbiga arbetarbostäderna som står där idag.

Det är ett dilemma förstås. Hon vill ju ha jobbet, men det bor ju människor i husen!
Hon flyttar in i den gamla konsumbutiken för att kunna skissa på ombyggnationen av fabriken och hoppas kunna få ägaren på nya tankar vad gäller att riva husen.
Hon lär känna de andra i byn och får ett par fina sommarveckor och när hon tillslut vågar berätta om ägarnas planer så utformar de tillsammans en egen plan. För att rädda sina hus, sitt Grävinge, fabriken och allt omkring.
Kommer det att lyckas?
4,5 stjärnor

Jag gillade verkligen författarens förra roman "Brevvännerna" och det var med stor förväntan jag började läsa denna. Det är en fristående fortsättning på Brevvännerna.

Susanne, som är Eriks ex-fru från Brevvännerna, har sagt upp sig från sitt jobb på en arkitektfirma för att bli sin egen och ta konsultuppdrag. Hennes första uppdrag blir att rita om en gammal skofabrik till konferensanläggning i orten Grävinge. Det verkar vara ett toppenuppdrag tills ägarna berättar vad de vill riva alla gamla hus längs fabtiksgatan... Då blir uppdraget inte lika roligt för vad ska hända med alla som bor på gatan? De kommer att bli utkastade och hemlösa. Susanne som har lärt känna dem som bor där, är kluven. Är uppdraget värt att riskera sin vänskap med de boende som hon kommit nära?
Susanne är en karaktär som är lätt att tycka om liksom de boende på gatan. Handlingen går i ett bra tempo och man vill bara höra mer och mer
Renoveringsobjekten är en mysig och lättläst bok med charmig miljö och varma karaktärer!

Boken tar upp etik, är det rätt eller fel att genomföra arbetsuppdraget hon får? Jag gillar att vår huvudkaraktär gör sin research om konsekvenserna som kan uppstå.

Kanske hade jag extra höga förväntningar på denna bok då författaren är nominerad till årets bok i år med hennes bok Brevvännerna. Jag finner egentligen inga "fel" i boken, det jag saknar är bara något "extra" som skulle fått mig att älska boken, för att den skulle få fullt betyg.

Detta är en perfekt feelgood bok att läsa i sommar!
Jag har läst alla böcker som Eli skrivit och tycker väldigt mycket om hennes böcker. Renoveringsobjekten är en fristående fortsättning på Brevvännerna som släpptes förra året. I förra boken var det Malin och Erik som stod i fokus, i denna är det istället Eriks exfru Susanne. Susanne bor i Stockholm men får ett frilansuppdrag i lilla byn Grävinge i Roslagen och hon beger sig dit. Mån om att göra ett så bra jobb som möjligt och sen snabbt sticka tillbaka hem till Stockholm igen. Men under tiden i Grävinge kommer Susanne nära ortsborna och finner en fin gemenskap som håller samman byn.
Eli är en mästare på att skildra mysiga och levande miljöer på landsbygden. Miljöerna är alltid lika välbeskrivna och får mig att genast vilja åka till stället hon beskriver och Renoveringsobjekten är inget undantag. Jag gillar att vi får se gamla karaktärer från tidigare böcker skymta förbi i bakgrunden i böckerna och likaså det berömda trekaffet. Det är trevligt att få följa med på Susannes resa och se henne upptäcka andra sidor av sig själv. Jag fnissar åt författarens pricksäkra skildring av det lite finare folket som tror sig vara förmer än andra och som ser ner på alla andra i byn och helst vill ha bort dem därifrån, finns några likt dem här i vår by också. Berättelsen om Susanne fick mig helt fast och jag läste hela boken i en smäll. Det är en varm feelgoodroman som lämnar efter sig en härlig känsla och jag längtar redan efter nästa bok den författaren!
Vill inte släppa taget om boken utan bara fortsätta läsa och läsa! Efter denna historia funderar jag på att skola om mig till arkitekt och ge mig ut i sommar Sverige och leta uppdrag i klass med skofabriken. En fantastisk historia och ett måste för hängmattan i sommar!
Charmig feelgood som har allt man kan önska. Den perfekta boken för hängmatteläsning i sommar. Fantastiska miljöbeskrivningar som får en att önska sig en liten stuga i Roslagen. Eli Åhman Owetz tar verkligen med sig läsaren till platsen.
Jag kan bara instämma i hyllnings kören och med varm hjärta säga att Eli verkligen har lyckats med uppföljaren till Brevvännerna. Hon är tillbaka med en ny varm relationsroman.
Här sitter jag nu med boken i knät och en av mina första tankar var...
Nej, den är slut! Men i samma andetag kom insikten den var ju hur bra som helst, jag till och med snäppet vassare en Brevvännerna. Hur nu det kan vara möjligt.
Berättelsen är otroligt varm och med den charmiga lantliga idyllen och med den härliga tonen av gemenskap och kärlek som löper som en röd tråd genom hela boken gör att jag har en go känsla när jag läser varje sida.
Hela recensionen på https://bokprataren.blogspot.com/2020/05/jag-kan-bara-instamma-i-hyllnings-koren.html
Brevvännerna av samma författare är en underbar feelgood, men för mig fastnade jag ännu mer för Renoveringsobjekten. Karaktärerna kändes levande och jag kunde verkligen känna Susannes dilemman. Hon måste fråga sig själv vad som är viktigaste, jobb eller nya vänner, och det är knappast ett enkelt beslut. Hur hon sakta kommer allt närmare Conny är väldigt fint. Hon försöket motstå sina känslor då hon inte kan acceptera åldersskillnaden, vilket leder till en underhållande läsning.
Detta är den fristående fortsättningen på Brevvännerna, som jag för övrigt också älskade! Vi får följa Eriks fd fru Susanne från storstaden till landsbygden där hon tar sig an ett frilansuppdrag som arkitekt. I den lilla byn Grävinge ska hon rita om en gammal fabrik till ett hotell. Men som alltid så är det inte alltid som det verkar…. jag väljer att inte spoila mer för jag tycker du ska läsa boken själv istället ❤️

Det är en otroligt varm historia med den lantliga idyllen som genomsyrar sidorna med gemenskap och kärlek. Det handlar om livet, kärleken och att våga. Lita på sin intuition.
Vad är rätt. Vad är fel?

Med tårarna rinnande nerför mina kinder läste jag de sista sidorna…jag kan inte sätta fingret på vad det är som berör mig så innerligt, men värmen & kärleken i allt det enkla & vackra. För det är en vacker berättelse på alla sätt!