En stark nolla

Sara Lövestam
"En stark nolla är en spännande och angelägen skildring av identitetsskapande på sociala medier, ett samtida maskspel som på ett finurligt sätt diskuterar tidlösa livsfrågor." BTJ, häfte 11 2020   Texas låtsas vara Amy för att få kontakt med André, en kille i samma klass med särskilt vackert nackhår. För att vara trovärdig lånar han bilder av en tjej på internet som heter Hilma. Men snart visar det sig att även Hilma bär på hemligheter. Texas blir indragen i en lek med identiteter, där både vänskap och kärlek står på spel. Kanske är man som mest sann mot sig själv när man låtsas vara någon annan? Med En stark nolla befäster Sara Lövestam sin roll som nyskapande ungdomsboksförfattare. Romanen är fast förankrad i dagens samhälle där relationer både uppstår och går under i sociala medier, samtidigt som den med lätt hand behandlar de eviga livsfrågorna.
2 utgåvor
Välj utgåva
En stark nollaSvenska - Pocket
ISBN: 9789178131297
En stark nollaSvenska - E-bok
ISBN: 9789188281975
Jag har spanat in den här boken ett tag men när jag behövde en bok för att tipsa högstadieklasserna plus en bok med ett nummer i titeln till fantastikathons sommar utmaning så plockade jag äntligen upp denna pärla. För vilken pärla det är. Rekommenderar den verkligen varmt till allt och alla, oavsett ålder.

Jag brukar inte riktigt skratta högt när jag läser böcker, jag ler eller småskrattar för mig själv men visst, men denna bok fick mig verkligen att skratta högt vid flertal tillfällen. Boken har ett viktigt budskap men humoristiska inslag. Man både lider med Texas samtidigt som man skrattar åt vad han säger och tycker.

Den här boken har verkligen allt som är aktuellt i dagens samhälle. Den får en att tänka utan att det blir rakt upp i ansikten på det. Sara Lövenstam skriver på ett snyggt sätt som får läsaren fångad i boken och man lägger inte den ifrån sig fören boken är utläst. Jag är helt och hållet mållös.

En stark nolla får en stark femma av mig. Läs den!
En stark nolla rör vid stora frågor med lättsamhet, värme och humor. Bilden av nätkontakter är kanske lite väl romantiserad, men undertonen är seriös så det går hem ändå. Och tack vare den underbara, unika huvudpersonen Texas blir boken ett rent nöje att läsa. Med en tänkvärd och allvarlig baksida är det en briljant och nytänkande bok som bör tilltala alla tonåringar.
En stark nolla är en träffsäker roman för ungdomar. Den speglar samtiden idag där en stor del av livet tillbringas på olika sociala medier. Texas har spanat in André i sin klass, men skulle aldrig kunna samla mod till att prata med honom. Istället fixar Texas en instagram där han utger sig för att vara Hilma, en blond snygg tjej. Det dröjer inte förrän de får kontakt och de utbyter hemligheter och tankar. Men när André vill ses i verkligen blir det problem.

Åh vad jag gillar den här! Det är en rapp berättelse med ett direkt språk som fångar hur ungdomarna låter idag. Texas är en karaktär som jag känner med och jag hejar på honom och vill att det ska gå bra. Jag gillar att det är en kille som är kär i en annan kille istället för de mer traditionella rollerna vi oftast ser. Boken är rolig och lockar till skratt, så mycket att maken blir nyfiken och undrar vad jag läser. Boken är väldigt bra skriven och omöjlig att lägga ner, vilket gör att jag läser hela boken i en smäll! En stark nolla rekommenderas varmt oavsett om man är ungdom eller vuxen, den passar lika bra oavsett!